Wzmacniamy odporność – przegląd produktów

Okres jesienny, to czas gdy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje rozmaitego pochodzenia. Częściej dopada nas przeziębienie czy grypa. Wtedy przypominamy sobie też o środkach wspierających odporność naszego organizmu. Jakie produkty można wziąć pod uwagę? Warto zaznaczyć, że znajdziemy je nie tylko w aptece, ale także w… domowej spiżarni.

Czosnek

Któż z nas nie pamięta wypijanego podczas grypy czy przeziębienia ciepłego mleka ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wywar ten, mimo iż niesmaczny, jest zbawienny dla naszego organizmu. Ułatwia on bowiem odkrztuszanie, wzmaga potliwość oraz co za tym idzie rozgrzewa. Sam czosnek ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Pomimo iż czosnek zawiera wiele cennych właściwości nie jest wskazany dla każdego. Powinny na niego uważać osoby skarżące się na problemy z żołądkiem i jelitami oraz z zaburzoną krzepliwością.

Olej z wątroby rekina

Jest przede wszystkim bogaty w alkiloglicerole oraz skwalen, które działają stymulująco i aktywująco na nasz układ odpornościowy. Wybierając produkt o takim składzie warto zwrócić uwagę właśnie na zawartość tych substancji w dziennej porcji produktu.

Należy odróżnić olej z wątroby rekina od oleju z wątroby ryb dorszowatych.

Acerola

Inaczej znana jako wiśnia z Barbados. Ma postać niewielkich, czerwonych kuleczek z soczystym wnętrzem. Owoce aceroli to istne bogactwo witaminy C (100 g owoców aceroli zawiera około 1400 – 2500 mg witaminy C). Ponadto owoce te zawierają witaminy A, B1, B2,  B3, a także minerały: wapń, żelazo i fosfor.  

Witamina C zwiększa wchłanialność żelaza.

Cynk

Ten mikroelement jest niezbędny m.in. do syntezy białek oraz kwasów nukleinowych. Cynk możemy też dostarczyć wraz z pożywieniem. Najwięcej znajduje się go w małżach, zarodkach pszennych, wątrobie wieprzowej, migdałach, fasoli i zielonym groszku. Natomiast jego wchłanianie może być utrudnione podczas spożywania alkoholu, cukru oraz produktów wzbogaconych w miedź i żelazo.

Cynk wzmacnia nie tylko odporność, ale także włosy, skórę i paznokcie.

Beta-glukan

Beta-glukan to polisacharyd naturalnie występujący jako składnik ścian komórkowych roślin, grzybów oraz wielu mikroorganizmów. Zaobserwowano, że beta-glukan ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu przeciw infekcjom rozmaitego pochodzenia (powodowanym przez wirusy,  bakterie).  

Aktywność beta-glukanu zależy od kilku czynników. Wykazano, że najbardziej aktywne jego formy zawierają połączenia β-(1,3)  i β -(1,6).

Jeżówka

Echinacea, czyli jeżówka, jest rośliną pochodzącą z obszarów Ameryki Północnej, gdzie była znana Indianom od wieków. Wiedzę na temat leczniczych właściwości Echinacea przejęli osadnicy z Europy, którzy ze względu na brak innych leków skazani byli często na stosowanie indiańskich sposobów leczenia. To oni właśnie przywieźli jeżówkę na początku XX wieku do Europy. Są trzy gatunki jeżówki: purpurowa, wąskolistna i biała. Najpowszechniej wykorzystywana jest jeżówka purpurowa.

W lecznictwie stosowane są: ziele i korzeń jeżówki purpurowej. Stosowanie jeżówki u małych dzieci należy skonsultować z pediatrą.

Aloes

Soczyste liście aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno-zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.

Aloes posiada także właściwości regenerujące błony śluzowe.  

Produkty pszczele

Pszczoły zbierają lub wytwarzają niezwykle cenne dla człowieka produkty, takie jak miód, pyłek kwiatowy, mleczko i propolis. Metoda profilaktyki przy pomocy produktów pszczelego pochodzenia towarzyszy człowiekowi od dawna. W latach 40. ubiegłego wieku, kiedy to zaczęły pojawiać się skuteczne leki chemiczne, produkty te zeszły na dalszy plan. Dziś apiterapia odzyskuje swój dawny blask. Miód i inne produkty pszczele są mieszaniną kilkudziesięciu substancji chemicznych.

Nie można zapomnieć o potencjalnych działaniach niepożądanych produktów pszczelich. U osób z predyspozycjami mogą one wywoływać reakcje alergiczne.

Grejpfrut

Jego łacińska nazwa – Citrus paradisi, czyli „rajski owoc cytrusowy”, doskonale opisuje właściwości grejpfruta. Ma on charakterystyczny słodko-kwaśny smak z odrobiną goryczy. Należy jednocześnie do naturalnych, bogatych źródeł witaminy C i rutyny. W aptece możemy zakupić suplementy diety zawierające ekstrakt z grejpfruta.

Grejpfrut może wchodzić w niekorzystne oddziaływania z niektórymi przyjmowanymi lekami. Przed zastosowaniem suplementu o takim składzie należy poradzić się lekarza lub farmaceuty.  

Nie musimy robić rewolucji w naszym życiu, żeby wzmocnić odporność organizmu na wirusy i bakterie. Po prostu starajmy się prowadzić zdrowy tryb życia, a organizm nie da się infekcjom. Wzmacnianie odporności powinno stać się procesem systematycznym. Tylko poprzez ciągłą troskę o dobro układu odpornościowego i nas samych, unikniemy chorób.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus