Która z odmian „białej śmierci” jest dla nas bardziej szkodliwa?

Naukowcy z USA rozstrzygnęli, która z odmian „białej śmierci”, czyli sól lub cukier, jest dla nas bardziej szkodliwa. Niechlubny prym w tym wyścigu długo wiodła ta pierwsza, jednak zdaniem badaczy z Saint Luke’s Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine. słodka substancja szkodzi nam zdecydowanie bardziej.

Tezy o szkodliwości soli bazowały przede wszystkim na przekonaniu, że spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do wyraźnego zwiększenia ciśnienia krwi, co z kolei może wywoływać poważne choroby układu krążenia. Naukowcy postanowili sprawdzić pod tym kątem również cukier, który nie był powszechnie kojarzony ze schorzeniami tego typu. Badanie, w którym uczestniczyło 100 tys. osób, jednoznacznie wykazało, że spożywanie dużej ilości cukrów prostych ma bezpośredni związek z wysokim ciśnieniem. W ciągu 8 tygodni dieta bogata w węglowodany może wywołać wzrost ciśnienia skurczowego o 6,9 mm Hg i rozkurczowego o 5,6 mm Hg. Osoby mające problem z nadciśnieniem nie powinny ich spożywać nawet sporadycznie, ponieważ jednorazowe wypicie niecałego litra słodkiego napoju powoduje natychmiastowy skok ciśnienia i zwiększenie częstotliwości tętna o 9 uderzeń na minutę.

Przedmiotem analizy naukowców było również oddziaływanie soli na organizm, którą również prowadzono na tak dużej grupie badanych. Na tej podstawie udało się stwierdzić, że ilość spożywanej soli nie ma zdecydowanego wpływu na wysokość ciśnienia krwi. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że spożywający w granicach 3-6 gramów soli na dobę są mniej narażeni na nadciśnienie zarówno od tych, którzy jedzą jej więcej jak i tych spożywających mniej słonych potraw.

Okazuje się więc, że to nie sól, a cukier jest bardziej szkodliwy dla organizmu. Głównym winowajcą występowania nadciśnienia jest fruktoza, która może odpowiadać również za większe ryzyko chorób układu krwionośnego. Nie musimy jednak obawiać się fruktozy naturalnej, występującej na przykład w owocach, ponieważ w takiej formie może wręcz sprzyjać naszemu zdrowiu. Najbardziej szkodliwe są cukry znajdujące się w wysokoprzetworzonej żywności, zwłaszcza pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego wytwarzanego z kukurydzy, który ze względu na znacznie niższą cenę często zastępuje standardowy, biały cukier.

O wynikach tych badań warto pamiętać zwłaszcza teraz, gdy w bliskiej perspektywie mamy kilka dni biesiad przy suto zastawionych stołach, na których pojawi się również mnóstwo słodkości.

Źródło: Open Heart/Money.pl


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus