Jedz pieczoną rybę, Twój mózg będzie sprawniej pracował

Jedząc przynajmniej raz w tygodniu rybę, można cieszyć się lepszą pamięcią i funkcjami kognitywnymi. Jednak ważne jest, aby była ona pieczona, a nie smażona.

Zależność między dietą uwzględniającą ryby a ilością istoty szarej w obszarach mózgu odpowiadających za pamięć i funkcje poznawcze analizowali badacze z University Pittsburgh School of Medicine. Porównali oni codzienne menu 260 osób.

Okazało się, że regularne spożywanie pieczonej ryby może zwiększyć ilość istoty szarej korelującej z pamięcią o 4,3 proc., a odpowiedzialnej m.in. za mówienie, myślenie i uczenie się – o 14 proc.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus