Poziomki

Te niepozorne owoce o charakterystycznym smaku i niepowtarzalnym aromacie, poza walorami smakowymi posiadają wiele właściwości zdrowotnych.

Poziomki zawierają olejki eteryczne, liczne witaminy C, B1, B2, E, K , kwasy organiczne (winny, cytrynowy i chinowy), sole mineralne żelaza, fosforu, wapnia, siarki, potasu, jodu i bromu.

Zastosowanie

Owoce poziomki  stosuje się w chorobach układu krążenia, kamicy nerkowej i pęcherzowej, kuracjach przyspieszających przemianę materii, a także dla rozrzedzenia śluzu przy suchym i męczącym kaszlu.

Suszone owoce wykorzystuje się jako środek przeciwbiegunkowy. Napary na bazie liści poziomek mają działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe.

 Ze świeżych owoców w domowych warunkach możemy sporządzić maseczki upiększające, natomiast napar z liści doskonale sprawdzi się jako specyfik oczyszczający i zamykający pory.

Zbiory

Liście poziomek możemy zbierać przez cały czas trwania sezonu wegetacyjnego, aż do momentu kiedy zaczynają żółknąć. Suszymy w cieniu, w warunkach naturalnych.

Natomiast owoce zaleca się zbierać w suchy, pogodny dzień i suszyć w temperaturze nieco wyższej niż liście.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus