Algi morskie
Sylwia Stwora

Algi morskie

W kosmetyce wykorzystuje się ich właściwości nawilżające, regeneracyjne, odmładzające oraz antycellulitowe. Algi morskie to również doskonały sposób na poprawę kondycji organizmu od wewnątrz. Włączając je do dziennej diety pozbędziesz się toksyn, wzmocnisz odporność i schudniesz.

Algi morskie są niezwykle wartościowym pożywieniem, gdyż dostarczają organizmowi całą gamę drogocennych składników odżywczych, w tym wapń, potas, siarkę, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, a także beta-karoten.

Pozytywne działanie glonów na układ immunologiczny wynika z dużej zawartości bromu, potasu, a przede wszystkim jodu, który jest niezbędnym pierwiastkiem stosowanym w leczeniu chorób tarczycy, np. niedoczynności odpowiedzialnej za przybieranie na wadze. Glony są również cennym źródłem żelaza, dlatego jeśli zmagasz się z anemią lub chronicznym zmęczeniem i osłabieniem, koniecznie powinnaś zadbać o ich wprowadzenie do dziennego jadłospisu.

Spirulina na odchudzanie

W celach odchudzających wykorzystywana jest głównie spirulina nazywana mlekiem Matki Ziemi (zawiera kwas gammalinolenowy wchodzący w skład kobiecego mleka), która jest doskonałym źródłem białka (60-70 proc.) – zawiera go trzykrotnie więcej niż ryby, drób czy mleko i jego przetwory. Ten wodorost jest dla układu pokarmowego miotełką skutecznie pozbywającą się toksyn, która doskonale reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo, zjedzona około 30 minut przed planowanym posiłkiem wypełnia żołądek dając uczucie sytości i zmniejszając odczuwanie głodu.

W spirulinie znajdziesz także beta-karoten, kwas foliowy, niacynę , biotynę i witaminę E, zwaną witaminą młodości. Dostarcza również dużo makro i mikroelemetów, m.in. wapń, mnagnez, cynk, chrom i mangan, przez co skutecznie odkwasza organizm i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Kontrolowanie wagi ciała z dietą wzbogaconą o spirulinę jest możliwe dzięki chrolofilowi.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij