
Algi morskie
Algi morskie są niezwykle wartościowym pożywieniem, gdyż dostarczają organizmowi całą gamę drogocennych składników odżywczych, w tym wapń, potas, siarkę, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, a także beta-karoten.
Pozytywne działanie glonów na układ immunologiczny wynika z dużej zawartości bromu, potasu, a przede wszystkim jodu, który jest niezbędnym pierwiastkiem stosowanym w leczeniu chorób tarczycy, np. niedoczynności odpowiedzialnej za przybieranie na wadze. Glony są również cennym źródłem żelaza, dlatego jeśli zmagasz się z anemią lub chronicznym zmęczeniem i osłabieniem, koniecznie powinnaś zadbać o ich wprowadzenie do dziennego jadłospisu.
Spirulina na odchudzanie
W celach odchudzających wykorzystywana jest głównie spirulina nazywana mlekiem Matki Ziemi (zawiera kwas gammalinolenowy wchodzący w skład kobiecego mleka), która jest doskonałym źródłem białka (60-70 proc.) – zawiera go trzykrotnie więcej niż ryby, drób czy mleko i jego przetwory. Ten wodorost jest dla układu pokarmowego miotełką skutecznie pozbywającą się toksyn, która doskonale reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo, zjedzona około 30 minut przed planowanym posiłkiem wypełnia żołądek dając uczucie sytości i zmniejszając odczuwanie głodu.
W spirulinie znajdziesz także beta-karoten, kwas foliowy, niacynę , biotynę i witaminę E, zwaną witaminą młodości. Dostarcza również dużo makro i mikroelemetów, m.in. wapń, mnagnez, cynk, chrom i mangan, przez co skutecznie odkwasza organizm i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Kontrolowanie wagi ciała z dietą wzbogaconą o spirulinę jest możliwe dzięki chrolofilowi.