Przetrwaj upały z orzeźwiającą herbatą owocową. Poznaj przepisy!

Woda jako najważniejszy składnik ludzkiego ciała jest niezbędna w każdej czynności naszego organizmu. To właśnie dlatego, kiedy upał daje się nam ostro we znaki, lekarze apelują, aby przyjmować nawet do trzech litrów płynów dziennie. Woda wodą, ale można czasem to monotonne nawadnianie nieco urozmaicić...

Schłodzone, owocowe herbatki

Młodzi ludzie najczęściej wybierają kaloryczne soki, kolorowe napoje gazowane lub energetyczne. Tymczasem wszystkie te produkty nie są niestety zdrowym rozwiązaniem. Nie ugaszą one pragnienia ani nie nawodnią odpowiednio organizmu, a poza tym zawierają wiele sztucznych składników i potężny ładunek pustych kalorii.Zdecydowanie zdrowszym urozmaiceniem, smacznie i skutecznie gaszącym pragnienie, mogą być za to owocowe herbatki. Są one polecane także kobietom ciężarnym jako alternatywa herbat czarnych.

Temperatura przygotowywanych herbacianych napojów

Napoje, które pijemy podczas upałów wcale nie powinny być lodowato zimne, bo spowodują rodzaj "szoku", którego lepiej jest unikać. Podczas upałów zalecane są więc napoje w temperaturze pokojowej lub lekko tylko ochłodzone. Pamiętajmy bowiem, że jeśli wypijemy coś bardzo zimnego, organizm będzie dążył do  kompensacyjnego rozgrzania.

Przepis na orzeźwiającą herbatę na letnie upały

  • 10g cukru trzcinowego drobnego
  • 4-5 saszetek herbaty brzoskwiniowej
  • puszka brzoskwiń
  • garść bazylii
  • troszkę kruszonego lodu
  • plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dodać cukier trzcinowy, zamieszać i schłodzić. Szklankę z kostkami lodu napełnić herbatą. Dolać troszkę soku z puszki brzoskwiń. Całość udekorować plasterkami cytryny i limonki oraz listkami bazylii.
Zamiast owocowych herbat możemy również wykorzystać zieloną herbatę.

Składniki:

  • zielona herbata
  • spora garść gałązek świeżej mięty
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona w plastry

Wykonanie:

Zieloną herbatę i cześć gałązek świeżej mięty zalewamy 1 szklanką wody i zaparzamy przez 5 minut. Napar przecedzamy do dzbanka i uzupełniamy pozostałą, tym razem letnią wodą. Dodajemy sok z cytryny, pokrojone kawałki cytryny (wcześniej dobrze umytej i sparzonej wrzątkiem) oraz pozostałą część mięty. Do napoju można dodać kilka kostek lodu (nie powinien on być jednak mocno zimny).

Co siedzi w torebeczce owocowej herbaty?

Herbatki owocowe są w istocie mieszankami suszu z różnych owoców, ale z przewagą składnika ujętego w nazwie. W porównaniu do tradycyjnych herbat, herbatki owocowe zawierają mniej polifenoli i wykazują niższą aktywność antyoksydacyjną, ale również uzupełniają dietę w te naturalne składniki. W zależności od upodobań można znaleźć mieszanki zawierające np.: owoce poziomki, owoce truskawki, owoce jabłka, aronii, żurawiny, skórki cytryny czy pomarańczy. Lista suszonych i kandyzowanych owoców użytych przy produkcji suszu jest oczywiście znacznie dłuższa, ale na próżno wymieniać je wszystkie po kolei. Wybierając je kierujemy się najczęściej upodobaniami do konkretnych rodzajów owoców, zapachów i smaków jakie lubi nasze podniebienie, często niestety nie zwracając uwagi na skład pachnących saszetek. Tymczasem, aby uniknąć rozczarowań i wiedzieć co się pije, dobrze jest czytać drobny druczek na opakowaniach herbat…

Jak więc z szerokiego asortymentu najróżniejszych herbat wybrać rzeczywiście dobry produkt?

Zdarza się przecież często, że kupujemy kilka herbatek owocowych, a wszystkie smakują prawie tak samo, choć nazwa sugeruje zupełnie różne produkty. Wyjaśnienie znajdziemy w składzie zakupionych herbatek. Bez względu na nazwę, prawie we wszystkich herbatkach dominuje jabłko i hibiskus (najtańsze surowce), które decydują o smaku, aromacie, a także kolorze. Często dodawany jest również sztuczny aromat dla zintensyfikowania zapachu.

Analizujmy skład

Bywa, że oznakowanie sugeruje konsumentowi, iż jest to herbata w pełni poziomkowa poprzez zastosowanie znacznie większej czcionki dla słów „poziomkowa” w stosunku do pozostałych informacji umieszczonych na opakowaniu. Natomiast z uważniejszej analizy składu wcale nie wynika, że jest to herbata poziomkowa, gdyż owoce poziomek występują tu np. w ilości 0,5% (na ostatnim miejscu w składzie), za kwiatem hibiskusa czy jabłkiem. Bywają również czarne herbaty aromatyzowane, które mimo sugerowanej nazwy nie posiadają w ogóle w składzie owocu poziomki. Przed zakupem herbaty starannie przeanalizujmy więc skład.

Owocowo-ziołowy duet

Na koniec warto zauważyć, że z herbat ziołowych i owocowych możemy sami przyrządzać znakomite mieszanki. Świetnym dodatkiem do napojów chłodzących, również mrożonej herbaty, będzie mięta pieprzowa. Doskonale wzmaga ona w lecie działanie orzeźwiające herbaty owocowej. Równie chętnie stosowana jest melisa lekarska. W czasie upałów nie zapominajmy także o elektrolitach, których doskonałym źródeł będą np. sok pomidorowy czy koktajl ze świeżych ogórków i melona.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus