
Sposoby na przejedzenie — Wielkanoc bez problemów trawiennych
Należy pamiętać, że umiar jest najlepszym lekarstwem. Święta nie polegają jedynie na biernym siedzeniu przy stole i jedzeniu wszystkich potraw, jakie poda gospodyni. Przyrządzając wielkanocne potrawy, warto pomyśleć o ich lekkostrawnej alternatywie. Pomocny w trawieniu jest kieliszek czerwonego wina podany do obiadu czy przyprawy (majeranek, kminek) pobudzające pracę układu pokarmowego. Jeśli jednak nie można oprzeć się świątecznym smakołykom, aby nie doprowadzić do ostrych kolek czy zaparć, wskazane jest wsparcie organizmu suplementami diety.
Mięta i korzeń czarnej rzodkwi na problemy trawienne po przejedzeniu
Można wybrać odpowiednie zioło spośród wielu do zaparzania bądź zdecydować się na tabletki z wyciągiem z mięty.
Korzeń czarnej rzodkwi to surowiec żółciotwórczy zwiększający wytwarzanie soków trawiennych. Ma właściwości odtruwające, wiatropędne, rozkurczowe. Reguluje ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego, dzięki czemu poprawia procesy trawienia pokarmów.
Na lepsze trawienie — wyciąg z karczocha i babka płesznik
Wyciąg z karczocha pozytywnie wpływa na wydzielanie żółci, pomaga w trawieniu tłuszczów, obniża stężenie cholesterolu, przez co zmniejsza uczucie ciężkości wywołane zjedzeniem zbyt dużej ilości pokarmów .
Babka płesznik to bogate źródło błonnika, harmonizuje pracę jelit, wywołuje uczucie sytości, oczyszcza z toksyn oraz szkodliwych substancji przemiany materii.
Ostropest plamisty ułatwi trawienie
Zakres działania ostropestu jest bardzo szeroki. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby — chroni ją i regeneruje.
Na rynku istnieje szeroki wachlarz preparatów, które zawierają odpowiednio dobrane zioła, działają kompleksowo, np. suplementy diety.