Dzieci potrzebują witamin: witamina K

Witamina K to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, które są wymagane do ich wchłonięcia przez organizm. Należą do niej witamina K1, znajdująca się w pożywieniu, K2, produkowana przez bakterie jelitowe oraz K3, która jest produkowana sztucznie.

Witamina K jest potrzebna przede wszystkim do prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie dopuszcza do krwawień wewnętrznych oraz krwotoków. Wpływa na wytwarzanie białka osocza krwi, które zapobiega wypływom krwi w przypadku uszkodzenia naczyń krwionośnych. Witamina ta ma także wpływ na działanie niektórych białek, które znajdują się w kościach. One z kolei biorą udział w budowie kości, produkcji energii i regulacji ciśnienia między krwią a innymi komórkami. Wykazano, że witamina K hamuje rozwój nowotworów piersi, jajników, żołądka, wątroby i nerek.

Skutki niedoboru witaminy K
 

Niedobór tej witaminy jest zjawiskiem rzadkim, ponieważ organizm potrafi sam ją wytworzyć. Mimo to zbyt mała ilość witaminy K w organizmie powoduje słabą krzepliwość krwi, problemy z gojeniem się ran oraz trudności w mineralizacji kości. Łatwiej powstają krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne. Niedostatek może również skutkować zapaleniem jelita, biegunką oraz zaburzeniami we wchłanianiu tłuszczów. Występuje zwiększone ryzyko nowotworów.

U niemowląt często zdarza się niedobór witaminy K. Jest to spowodowane tym, iż ich organizm sam nie potrafi wytworzyć odpowiedniej ilości bakterii potrzebnych do jej powstania. Zdarzają się również przypadki choroby zwanej chorobą krwotoczną noworodków. Klasyczna postać choroby objawia się krwawieniem z pępka, przewodu pokarmowego, błon śluzowych i skóry. Później może dojść do krwawienia śródczaszkowego, które w wielu przypadkach może okazać się śmiertelne.

Za dużo też niezdrowo


Witamina K nie jest toksyczna, ale w dużych dawkach może być szkodliwa dla organizmu człowieka. Może skutkować rozpadem krwinek czerwonych, uczuciem gorąca, nadmiernym wydzielaniem potu, niedokrwistością lub wydłużeniem czasu krzepnięcia krwi. U niemowląt może powodować żółtaczkę, i uszkodzenie tkanki mózgowej.

Źródła witaminy K

Znajduje się przede wszystkim w takich warzywach jak: sałata, kapusta, natka pietruszki, brukselka, rzepa, szpinak i brokuły. Jej źródłem są także owoce: brzoskwinie, awokado. Ponadto jest obecna w jajkach, serach, jogurtach, wątrobie, ziemniakach oraz olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej sojowy).

Zapotrzebowanie


Dla noworodków i niemowląt odpowiednia dawka witamy K jest bardzo ważna. Zalecane jej spożycie to:

  • niemowlęta karmione piersią – 25 mcg na dobę.
  • niemowlęta karmione preparatami mlecznymi modyfikowanymi po otrzymaniu jednorazowej dawki witaminy K zaraz po urodzeniu, nie wymagają dalszego jej przyjmowania.


Dzieci są największym skarbem rodziców. Warto więc dbać o to, aby od najmłodszych lat dostarczać im zdrowia i preparatów do prawidłowego rozwoju.
 

Dzieci potrzebują witamin: witamina D


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus