
Odchudzamy świąteczne potrawy
Smażone na tłuszczu w panierce mięso, można zastąpić przygotowanym na patelni teflonowej lub grillowej (bez dodatku tłuszczu) lub pieczonymi w folii albo naczyniu żaroodpornym. Poniżej przykłady zdrowych modyfikacji wigilijnych i świątecznych potraw.
Barszcz czerwony
Sam barszcz ma mało kalorii. Trzeba jednak zwrócić uwagę na uszka. Nie nakładajmy ich zbyt dużo do swojej miski – zachowajmy odpowiednie proporcje:
Barszcz z uszkami: szklanka barszczu czerwonego (250g) + 10 szt. uszek (150g) = 200 kcal
Barszcz z uszkami: 1,5 szklanki barszczu czerwonego (370g) + 5 szt. uszek (75g) = 150 kcal
Przez tę zmianę zaoszczędzamy 50 kcal!
Zupa grzybowa
Trochę kalorii zaoszczędzimy, jeżeli do zupy nie dodamy śmietany:
Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300g) = 140 kcal
Porcja zupy grzybowej niezabielanej (300g) = 90 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 50 kcal!
Polecane dla Ciebie
Ryby
Wybierzmy odpowiedni rodzaj. Najlepiej zjeść tylko trochę tradycyjnego tłustego karpia, a resztę porcji wymienić na chudsze gatunki ryb: mintaja, morszczuka, solę, dorsza. Bardzo duży wpływ na kaloryczność potrawy ma sposób jej przygotowywania. Rybę najlepiej dobrze doprawić i upiec w piekarniku, ugotować na parze lub usmażyć na patelni bez tłuszczu.
Porcja soli smażonej na głębokim tłuszczu w panierce (150g) = 320 kcal
Porcja soli pieczonej w piekarniku (150g) = 120 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 200 kcal!
Ryba po grecku
Do jej przygotowania użyjmy chudej ryby, usmażmy ją na patelni teflonowej lub ugotujmy na parze, a do podsmażenia cebulki z marchewką użyjmy łyżeczki oleju. Zachowajmy również odpowiednie proporcje składników tej potrawy.
200g dorsza smażonego + 150g warzyw = 260 kcal
120g dorsza przygotowanego bez tłuszczu + 200g warzyw = 180 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 80 kcal!
Śledź
Śledź jest rybą dosyć tłustą. Zamiast przygotowywać go z olejem czy majonezem, dodajmy tylko cebulkę i kwaszonego ogórka. Można lekko skropić łyżeczką oliwy z oliwek.
Filet ze śledzia w majonezie (90g) = 290 kcal
Filet ze śledzia z dodatkiem cebulki, ogórka = 160 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 130 kcal!
Sałatka warzywna
Tradycyjna sałatka z gotowanej włoszczyzny i ziemniaków będzie przygotowana w wersji light, jeżeli zamiast majonezu użyjemy chudego jogurtu naturalnego połączonego z odrobiną musztardy.
Porcja sałatki z majonezem (200g) - 300 kcal
Porcja sałatki z jogurtem (200g)- 130 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 170 kcal!
Mięsa pieczone
Jeżeli chcemy oszczędzić trochę kalorii i tłuszczu zamiast wieprzowiny przyrządźmy pieczeń z piersi indyka. Nadziana suszoną śliwką i morelą, z dodatkiem ziół będzie smakować wyśmienicie!
Plaster pieczonej polędwicy wieprzowej (100g) - 160 kcal
Plater pieczonego filetu z piersi indyka (100g) - 110 kcal
Przez tą zmianę zaoszczędzamy 50 kcal!
Kompot wigilijny
Przygotowując kompot z suszu postarajmy się go nie słodzić. Każda łyżeczka cukru to 40 kcal. Kompot zjedzmy razem z suszonymi owocami – dzięki temu dostarczymy organizmowi błonnika, który daje uczucie sytości i poprawi perystaltykę jelit.
Ciasta
Ciężko wyobrazić sobie bez nich święta. Tym razem jednak postarajmy się je ograniczyć. Najlepiej wybrać drożdżowe lub sernik, w ostateczności mały kawałek makowca lub keksu. Zrezygnujmy z tortów i ciast zawierających krem.