
Przyprawy w naszej kuchni. Czym zastąpić sól i cukier?
Zamiast "zwykłej" soli
- Sól morska nieoczyszczona - stanowi źródło wielu składników mineralnych oraz śladowych ilości pierwiastków, które obniżają jej negatywny wpływ na nasz układ krwionośny. Jej stosowanie (podobnie jak w przypadku zwykłej soli) należy jednak ograniczać
- Sól wysokopotasowa, niskosodowa - jest polecana szczególnie osobom borykającym się z podwyższonym ciśnieniem krwi tętniczej. Zawarty w niej chlorek potasu utrzymuje także prawidłową gospodarkę wodną organizmu
- Suszone zioła lub warzywa - nadają potrawie nie tylko atrakcyjny posmak, ale także niejednokrotnie sprawiają, że dodawanie soli staje się zbędne
Zamiast cukru
- Miód - ten wytwarzany przez pszczoły produkt, zawiera niezbędne witaminy i minerały
- Melasa - stanowi dobre źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych tj. potas, wapń i żelazo
- Syrop słodowy - jest bogaty w witaminy B, A, C oraz K. W zależności od zboża, z którego został wyprodukowany, może zawierać również wapń lub inne składniki mineralne
- Przecier bądź koncentrat owocowy - jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także stanowi wspaniałe źródło witamin
- Korzeń lukrecji - idealny do herbat ziołowych. Posiada także działanie antyalergiczne oraz wzmaga produkcję moczu przez nerki
Bibliografia
„Zdrowa żywność” Briffa John, Warszawa 2000r.