
Naukowcy odkryli, że zakażenie Helicobacter pylori to większe ryzyko choroby Alzheimera
Jak wynika z badania naukowców z Kanady, które zostało opublikowane w czasopiśmie „Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”, zakażenie bakterią Helicobacter pylori wiąże się z większym ryzykiem choroby Alzheimera.
- Zakażenie Helicobacter pylori a ryzyko choroby Alzheimera – nowe badanie
- Niepokojące wyniki – H. pylori może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera
- Jak rozpoznać zakażenie Helicobacter pylori?
Zakażenie Helicobacter pylori a ryzyko choroby Alzheimera – nowe badanie
Zakażenie Helicobacter pylori jest powszechne – szacuje się, że drobnoustrój ten występuje u około 50% światowej populacji (jest to mniej więcej 70–80% populacji ogólnej krajów rozwijających się i 30% ludności krajów rozwiniętych). W Polsce jest to z kolei blisko 70% społeczeństwa.
H. pylori to bakteria Gram-ujemna, która bytuje pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe żołądka – potrafi przetrwać w jego kwaśnym środowisku. W 80% przypadków do zakażenia dochodzi w dzieciństwie i przebiega ono bezobjawowo. Jednak niekiedy staje się czynnikiem wywołującym choroby i nieprzyjemne dolegliwości, m.in. dyspepsję (niestrawność), zgagę, zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, wrzody żołądka, a nawet raka żołądka.
Kanadyjscy naukowcy postanowili ocenić, czy klinicznie potwierdzone zakażenie bakterią Helicobacter pylori wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera. Już wcześniej badania laboratoryjne potwierdzały związek między H. pylori a centralnym układem nerwowym – udowodniono między innymi, że bakteria może docierać do mózgu różnymi drogami, potencjalnie powodując tam stan zapalny, a nawet uszkodzenie neuronów. Sprawdzano też związek między tym drobnoustrojem a chorobą Alzheimera, ale badania te miały ograniczenia metodologiczne, m.in. nieliczne grupy badanych.
Teraz zespół badaczy z McGill University w Montrealu przeanalizował dane zdrowotne ponad 4 milionów osób w wieku 50 lat i więcej w latach 1988–2019. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”. Do jakich wniosków doszli uczeni?
Niepokojące wyniki – H. pylori może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera
Naukowcy odkryli, że u osób, które są zakażone Helicobacter pylori, ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera było o 11% wyższe (spośród 4 262 092 uczestników bez demencji w chwili rozpoczęcia analiz u 40 455 osób rozwinęła się choroba Alzheimera po średnio 11 latach obserwacji). Wzrost ryzyka osiągnął wartość szczytową – wynoszącą 24% – mniej więcej 10 lat po zakażeniu bakterią. Badacze ocenili, że ryzyko jest umiarkowane, ale istotne statystycznie.
Jak rozpoznać zakażenie Helicobacter pylori?
Objawy zakażenia H. pylori są niecharakterystyczne, dlatego jego rozpoznanie nie jest proste (tym bardziej, że u części pacjentów przebiega ono bezobjawowo). U niektórych osób pojawiają się symptomy niestrawności, takie jak odbijanie po posiłku, uczucie pieczenia w przełyku, bóle brzucha, brak łaknienia, wymioty. Aby rozpoznać zakażenie, konieczne jest wykonanie badań diagnostycznych. Specjalista może zlecić wykonanie np.:
- gastroskopii i testu ureazowego – w trakcie badania endoskopowego lekarz pobiera wycinek błony śluzowej żołądka i nakłada go na papier wskaźnikowy z mocznikiem;
- testu oddechowego – badanie ilości mocznika w wydychanym powietrzu;
- badania kału – sprawdzenie obecności antygenów H. pylori w próbkach kału;
- testów serologicznych – badanie krwi w celu wykrycia obecności przeciwciał w klasie IgG przeciwko H. pylori.