Tauryna może być kluczem do dłuższego i zdrowszego życia
Tauryna to aminokwas biogenny, który występuje u ludzi, a także w produktach mlecznych i niektórych napojach energetycznych. W badaniu naukowcy wykazali, że tauryna była skuteczna jako środek przeciwstarzeniowy, który promował długowieczność u myszy. Eksperci twierdzą, że odkrycia są obiecujące, ale należy przeprowadzić więcej badań z udziałem ludzi.
Wydaje się, że niedobór tauryny może powodować starzenie się zwierząt. Eksperci twierdzą, że potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy ten sam efekt występuje u ludzi.
Podłoże badań nad tauryną i starzeniem się ludzi
Tauryna odwraca proces starzenia w modelach zwierzęcych. Przed rozpoczęciem badania naukowcy zbadali poziom tauryny we krwi małp, myszy oraz ludzi i odkryli, że jej poziom znacznie spada wraz z wiekiem. Poziom tauryny u 60-latków stanowił zaledwie jedną trzecią poziomu tauryny u 5-latków. Stąd też wzięło się pytanie będące podłożem eksperymentu – czy niedobór tauryny jest motorem procesu starzenia?
Jak wyglądało badanie?
Naukowcy przebadali 250 myszy, które w przeliczeniu na ludzkie lata były w wieku mniej więcej 45 lat. Grupa badana dostawała roztwór tauryny, a grupa kontrolna płyn bez tego związku, czyli roztwór kontrolny. Myszy, którym podano taurynę, miały zwiększoną długość życia o 12% u samic i 10% u samców. Odpowiadało to w przybliżeniu 7-8 ludzkim latom, a u myszy było to od 3 do 4 miesięcy.
Naukowcy poinformowali również, że zwierzęta, którym podawano taurynę przez rok, osiągały lepsze wyniki w prawie wszystkich pomiarach w porównaniu z grupą kontrolną. Wykazywały zwiększony wydatek energetyczny, wzrost masy kostnej, zmniejszenie depresji i zachowań lękowych, poprawę siły i wytrzymałości mięśni oraz zmniejszenie oporności na insulinę. Podobne pozytywne korzyści zaobserwowano również u małp, którym podawano taurynę.
Jakie były wyniki badania?
Badanie opublikowane w magazynie naukowym „Science” donosi, że suplementy tauryny spowolniły proces starzenia u małp, myszy i insektów oraz wydłużyły zdrową długość życia myszy w średnim wieku nawet o 12%.
Przez ostatnie 25 lat naukowcy próbowali znaleźć czynniki, które nie tylko pozwalają nam żyć dłużej, ale także wydłużają zdrowie, czy mówiąc inaczej – czas, w którym pozostajemy zdrowi na starość. Opisywane badanie przeprowadzili naukowcy z Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons w Nowym Jorku.
Co to jest tauryna i jak wpływa na organizm człowieka?
Tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy) jest aminokwasem biogennym, który naturalnie występuje w żywności zawierającej białko, takiej jak mięso, ryby i produkty mleczne. Tauryna jest również dodawana do niektórych napojów energetycznych. Jest także naturalnie produkowana w organizmie człowieka jako produkt końcowy degradacji cysteiny (aminokwasu siarkowego). Tauryna pełni różne funkcje w organizmie człowieka:
- zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych, tworząc ich sole,
- emulguje tłuszcze w świetle przewodu pokarmowego,
- pomaga transportować kreatynę do mięśni, co skutkuje podniesieniem jej efektywności,
- przyspiesza regenerację po wysiłku,
- pełni rolę neuroprzekaźnika w mózgu,
- jest agonistą receptorów GABA,
- poprawia funkcje poznawcze,
- usprawnia proces uczenia się.
Co ciekawe, według badań w miarę wysiłku fizycznego organizm przestaje syntetyzować taurynę w odpowiedniej ilości i wówczas doświadczamy jej niedoboru. W formie syntetycznej jest składnikiem tzw. energetyków, czyli napojów energetycznych, mleka modyfikowanego w proszku dla dzieci, pokarmu dla kotów oraz odżywek dla sportowców czy osób aktywnych fizycznie.
Czy tauryna może spowolnić starzenie się ludzi?
Nie wiadomo jeszcze, czy suplementy tauryny zwiększą długowieczność lub poprawią zdrowie ludzi. Jednak badania przeprowadzone na dorosłych Europejczykach sugerują, że może istnieć taka zależność. W tym celu naukowcy zbadali parametry zdrowotne 12 000 dorosłych w Europie w wieku 60 lat i starszych. Badacze stwierdzili, że ludzie, którzy mieli wyższy poziom tauryny, byli zdrowsi i w mniejszym stopniu otyli, charakteryzował ich niższy poziom stanów zapalnych, zaobserwowano także mniej przypadków nadciśnienia i cukrzycy typu 2.
Naukowcy twierdzą, że potrzebne jest randomizowane badanie kliniczne na ludziach, aby określić prawdziwe korzyści zdrowotne tauryny.