borówki ułożone w kształt serca
Arkadiusz Dąbek

Zdrowotny wpływ borówek na kobiety z wysokim ciśnieniem krwi po menopauzie

Kuliste, ciemnoniebieskie owoce o słodkim smaku i miękkim miąższu – mowa o owocach borówki, na którą sezon rozpoczął się w lipcu. Borówki cenione są nie tylko za walory smakowe, ale i lecznicze. Jak się okazuje w jednym z najnowszych badań naukowcy odkryli jej wpływ na ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia u kobiet będących po menopauzie i zmagających się z nadciśnieniem.

Z nowych badań naukowych wynika, że spożywanie borówek może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w przypadku kobiet z wysokim ciśnieniem krwi po menopauzie.

Stres oksydacyjny a śródbłonek naczyń krwionośnych

Codzienne, trwające 12 tygodni spożywanie 22 gramów liofilizowanej sproszkowanej borówki (około 1 filiżanka świeżych borówek) zmieszanej z wodą poprawiło funkcjonowanie wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych (zwanej śródbłonkiem). Tego odkrycia dokonała prof. Sarah Ardanuy Johnson, która wstępne wyniki badań przedstawiła w kwietniu na Międzynarodowej Konferencji na temat Polifenoli i Zdrowia w Londynie. Było to jej pierwsze zaproszenie do prezentacji na międzynarodowym wydarzeniu.

Przeczytaj: Jak wolne rodniki wpływają na skórę?

Jak dochodzi do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych? Stres oksydacyjny to brak równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie i może uszkadzać komórki oraz tkanki, co z kolei sprzyja dysfunkcji śródbłonka, a także rozwojowi choroby sercowo-naczyniowej. Borówki, dzięki temu, że w swoim składzie zawierają dużą ilość antyoksydantów, poprawiły funkcję wyściółki poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w organizmie

Zauważalny wzrost metabolitów we krwi

Sarah Ardanuy Johnson to profesor nadzwyczajny oraz dyrektor Laboratorium Żywności Funkcjonalnej i Zdrowia Człowieka w Departamencie Nauki o Żywności i Żywienia Człowieka. Zapowiedziała, że studia niebawem przybiorą formę gotową do publikacji. Końcowe wyniki zostaną przedstawione na konferencji American Society for Nutrition w czerwcu.

Profesor Johnson wraz z zespołem specjalistów badają rolę mikrobiomu jelitowego w określaniu kardiowaskularnego działania ochronnego borówek oraz ich polifenoli.

Specjaliści przeprowadzili badania w metodzie tzw. losowości oraz metodzie podwójnego zaślepienia. Badanie także zawierało kontrolowane placebo, natomiast równoległe studia kliniczne na 43 kobietach po menopauzie (pozbawionych estrogenów) w wieku 45–65 lat z podwyższonym ciśnieniem krwi lub nadciśnieniem w stadium 1. Zespół badawczy prof. Johnson użył liofilizowanych borówek, aby zachować jak najwięcej polifenoli i umożliwić przeprowadzenie sprawdzianów z podwójnie zaślepioną próbą – ani prowadzący, ani biorący udział nie wiedzieli, czy podawane jest leczenie (borówki) bądź placebo.

Profesor Johnson powiedziała, że zespół zaobserwował wzrost metabolitów we krwi, które są produktami metabolizmu antocyjanów oraz metabolizmu polifenoli dokonywanych przez florę bakteryjną jelit. Zapowiedziała również, że badacze mogą powiązać te wyniki z mikrobiomem jelitowym i będą one dalej badane w ramach grantu naukowego.

Powiązane produkty

Ciemne owoce mają korzyści

Według naukowców, kluczowym wnioskiem nowych studiów jest to, że istnieją rzeczywiste korzyści (poprawiające zdrowie układu sercowo-naczyniowego) wynikające z regularnego spożywania borówek.

Ponadto warto przytoczyć komentarz, w świetle którego zostaje podkreślony fakt, że żywność bogata w fitochemikalia obejmuje wiele owoców i warzyw – kakao, czekoladę, herbatę, orzechy, rośliny strączkowe, pełne ziarna i przyprawy. Niemniej to właśnie ciemne owoce plasują się na szczycie listy.

Profesor wyznała, że jednym z powodów jej zainteresowania zastosowaniem borówek w diecie była okoliczność taka, że ludzie zwyczajnie bardzo lubią jeść te owoce, więc są one spożywane w dużej ilości. Z punktu widzenia terapii dietetycznej to ważny argument, gdyż gwarantuje to, że pacjenci nie będą unikać zalecanej żywności, wręcz przeciwnie – nie będą musieli zmieniać swojej diety zbyt radykalnie.

  1. M. Gokavi, Blueberries can lower the risk of cardiovascular disease in postmenopausal women with high blood pressure, „medicalxpress.com” [online], https://medicalxpress.com/news/2022-05-blueberries-cardiovascular-disease-postmenopausal-women.html [dostęp:] 19.07.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij