Dziewczyna stoi przy otwartek lodówce wieczorową porą i podjada
Arkadiusz Dąbek

Czy jedzenie wieczorem skraca życie?

Badania na zwierzętach wykazują, że czasowe ograniczanie kalorii ma wpływ na rytm okołodobowy, który z kolei kontroluje cykle fizjologiczne związane z metabolizmem i zachowywaniem się. Wszystko to wpływa na procesy starzenia się – na ich spowolnienie lub przyspieszenie. Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas wykorzystali te dane i zbadali, czy pora zjadanych posiłków przyczyniła się do przedłużenia życia myszy.

Naukowcy, przeprowadzając badania na myszach, udowodnili, że pora spożywanych posiłków oraz ilość przyjmowanych kalorii są bardzo istotne w kontekście działań przeciwstarzeniowych.

Jak wyglądało badanie?

Aby ustalić, czy czas przyjmowania posiłków miał wpływ na długość życia (niezależnie od ograniczenia kalorii i postów) podzielono zwierzęta na 6 grup. Jedna z nich stanowiła grupę kontrolną – zwierzęta jadły, co i kiedy chciały. Pozostałe pięć grup było na dietach o ograniczonej kaloryczności (30–40% mniej kalorii) – grupy jadły tyle samo, ale o różnych porach. Grupa kontrolna żyła około 800 dni. Myszy z grupy jedzącej niskokalorycznie, ale przez całą dobę żyły 10% dłużej. Te, które jadły niskokalorycznie, ale tylko w ciągu dnia (myszy naturalnie jedzą w nocy, więc dzień był dla nich fazą nieaktywną) i pościły przez 12 godzin w nocy przeżyły 959 dni, czyli prawie 20% dłużej od grupy kontrolnej. Największa różnica dotyczyła jednak grupy, która jadła ograniczoną ilość kalorii, tylko w fazie swojej aktywności i która pościła przez 12 godzin fazy nieaktywnej żyła o 35% dłużej, bo 1068 dni.

Myszy będące na diecie o ograniczonej ilości pożywienia i jedzące tylko podczas aktywnej fazy cyklu okołodobowego żyły o prawie 35% dłużej niż myszy stanowiące grupę kontrolą, które jadły, co chciały i kiedy tylko chciały. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.

Zdrowe starzenie się

Naukowcy odkryli również, że diety o ograniczonej kaloryczności poprawiły u zwierząt regulację poziomu glukozy we krwi (glikemii) i wrażliwość na insulinę, ale poprawa była największa w przypadku myszy, które jadły tylko w nocy (w fazie aktywnej). To odkrycie sugeruje, że myszy były zdrowsze i wolniej się starzały, powiedział dr Takahasi – jeden z naukowców prowadzących eksperyment. Pokreślił także, że starzenie się można uznać za postępujące nasilanie się stanu zapalnego. Ograniczenie kalorii opóźnia związany z wiekiem wzrost stanu zapalnego, co jest także zgodne z opóźnieniem procesu starzenia.

Dowiedz się więcej o tym, jakie są normy insuliny we krwi i jak zbadać jej poziom.

Powiązane produkty

Jakie były słabe strony eksperymentu?

Autorzy doniesienia zwracają uwagę na pewne ograniczenia swoich badań. W szczególności piszą, że zakłócenia snu u myszy, które jadły w ciągu dnia (w fazie nieaktywnej), mogły przyczynić się do skrócenia ich życia. Ponadto wszystkie myszy w badaniu były samcami. U kobiet hormony jajnikowe mogą zapewniać pewną ochronę przed zaburzeniami rytmu okołodobowego. Samice są także mniej stabilne hormonalnie, co może stanowić element utrudniający przeprowadzanie eksperymentu.

Podobnie jak w przypadku wszystkich eksperymentów, które obejmują modele zwierzęce, to badanie może nie przełożyć się miarodajnie na populację ludzi. Jeśli jednak analizy na ludziach, pokażą podobne zależności, naukowcy sugerują, że najlepszym sposobem na zdrowe starzenie się będzie spożywanie ostatniego posiłku wczesnym wieczorem. Pewnego dnia może być nawet możliwe opracowanie leków ukierunkowanych na geny okołodobowe lub białka, które te geny wytwarzają, aby naśladować przeciwstarzeniowe korzyści jedzenia tylko w fazie aktywnej.

  1. Kingsland A., Avoiding late-night meals may have anti-aging, Medical News Today [online],  benefitshttps://www.medicalnewstoday.com/articles/avoiding-late-night-meals-may-have-anti-aging-benefits#Raised-blood-sugar-levels [dostęp:]  r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Saunowanie może pomóc w leczeniu depresji?

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wesprzeć technikami niefarmakologicznymi. Naukowcy właśnie udowodnili, że saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

  • Ogromne ryzyko rozwoju demencji u pacjentów po udarze

    Każdego roku około 15 milionów ludzi na całym świecie doznaje udaru mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie przeprowadzili badania, na których podstawie udowodnili, że udar zwiększa ryzyko demencji o 80%, nawet po uwzględnieniu innych czynników ryzyka demencji. W którym momencie po udarze ryzyko demencji jest największe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij