Jedzenie ryb zmniejsza częstotliwość występowania i natężenie migreny
Czy ból migrenowy można pokonać zdrową dietą? Co w takim razie powinno się znaleźć w menu osoby cierpiącej na migrenę? Przedstawiamy najnowsze odkrycie naukowców.
Według nowych ustaleń naukowych oleje rybne mają pewną przewagę nad olejami pochodzenia roślinnego. Pomagają zmniejszyć występowanie oraz siłę działania przypadłości, jaką jest migrena. Jak przebiegało badanie?
Kwas linolowy a ból przewlekły
Nowe studia odsłaniają fakty, w świetle których dieta zawierająca tłuste ryby pomogła osobom z częstym występowaniem migreny. Ich spożycie zmniejsza miesięczną liczbę bólów głowy, a także siłę samej choroby. Pomiary odniesiono do grupy uczestników na diecie bogatszej w tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego. Badanie przeprowadziły zespoły związane z National Institutes of Health oraz University of North Carolina. Publikacja ukazała się na łamach „The BMJ”.
Warto wiedzieć, że owa ekspertyza niejako jest kontynuacją wcześniejszych ustaleń nad wpływem kwasu linolowego na ból przewlekły. Kwas linolowy jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym (należy do kwasów omega-6), powszechnie występującym w diecie amerykańskiej. Jego źródłem bowiem są oleje kukurydziane, sojowe oraz inne pokrewne, wchodzą także w to wyliczenie niektóre orzechy i nasiona. Wcześniejsze studia sprawdzały, czy kwas linolowy powoduje zapalenie tkanek i szlaków przetwarzania bólu związanego z migreną w nerwie trójdzielnym. Zaobserwowano wówczas, że dieta o niższej zawartości kwasu linolowego i wyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 może złagodzić stan zapalny w szlaku bólowym.
Natomiast przywoływane dzisiaj badania zostały przeprowadzone na 182 dorosłych z częstą migreną. W ramach interwencji dietetycznej uczestników losowo przydzielono do jednego z trzech zdrowych planów żywieniowych na 16 tygodni. Badani otrzymali zestawy posiłków składające się z: ryb, warzyw, hummusu, sałatek oraz śniadań. Podzieleni na grupy żywili się według trzech wzorców: (1.) w ramach wysokiej zawartości tłustych ryb lub olejów z tłustych ryb i obniżonej zawartości kwasu linolowego, (2.) w ramach wysokiej zawartości tłustych ryb i wyższej zawartości kwasu linolowego, (3.) w ramach wysokiej zawartości kwasu linolowego i niższej zawartości tłustych ryb.
Dodatnie skutki i wymierne korzyści jedzenia ryb w kontekście migreny
W trakcie badania uczestnicy samodzielnie dokonywali pomiarów liczby dni migrenowych, czasu trwania oraz intensywności. Oprócz tego obserwowali wpływ choroby na funkcjonowanie zawodowe lub szkolne oraz życie społeczne. Rejestrowali także częstotliwość przyjmowania leków przeciwbólowych. Na początku studiów biorący udział cierpieli na ponad 16 dni bólu głowy w miesiącu, z czego ponad pięć godzin przypadało na taki dzień przypadłości (wartości uśrednione). Zaobserwowano ponadto, że wyniki wyjściowe wskazywały na znaczący wpływ ujemny na jakość życia pomimo stosowania wielu leków przeciwbólowych.
Dieta o niższej zawartości oleju roślinnego i wyższej zawartości tłustych ryb zmniejszyła w zakresie od 30% do 40% liczbę godzin bólu głowy na dobę, godzin silnego bólu oraz całkowitą liczbę dni migreny w miesiącu względem grupy kontrolnej, przeznaczonej do celów porównawczych. Co więcej, w próbkach krwi pobranych od uczestników z przywołanej grupy zaobserwowano także niższe poziomy lipidów związanych z bólem. Niemniej badani, w porównaniu z pozostałymi grupami, nie odnotowali znaczącej poprawy w codziennym funkcjonowaniu mimo zmniejszenia występowania i działania choroby.
Skala problemu i nadzieje badaczy
Migrena jako choroba neurologiczna jest jedną z najczęstszych przyczyn przewlekłego bólu, związanego z zaburzeniem czasu pracy oraz pogorszeniem jakości życia. Więcej niż 4 miliony ludzi na całym świecie cierpi na migrenę przewlekłą, czyli doświadcza 15 dni migrenowych w miesiącu. Ponad 90% chorych nie jest w stanie pracować lub zwyczajnie funkcjonować w trakcie ataku, który może trwać od 4 godzin do 3 dni. Szczególnie podatne na migrenę są kobiety w wieku od 18 do 44 lat. Stosowane obecnie leki na migrenę zazwyczaj niosą jedynie częściową ulgę. Mogą także sprowadzać skutki uboczne, rozumiane negatywnie, gdyż prowadzą do uzależnienia np. od uspokajającego wpływu.
Według naukowców uzyskane wyniki dowodzą, że interwencje dietetyczne – zarazem zwiększające zawartość tłuszczów omega-3 i zmniejszające źródła kwasu linolowego – potencjalnie niosą większe wsparcie osobom z migreną niż suplementowanie oleju rybiego wraz z obniżeniem stosowania leków przeciwbólowych.