Seitan – co warto o nim wiedzieć? Jak go zrobić w domu? - portal DOZ.pl
Seitan – wartości odżywcze i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Maria Brzegowy

Seitan – wartości odżywcze i zastosowanie. Czy jest zdrowy?

Seitan od wieków stanowi jeden z wegańskich zamienników mięsa. Czym właściwie jest seitan? Jakie posiada wartości odżywcze i jak smakuje? Czy pozwala w pełni zastąpić białko zwierzęce? Sprawdźmy! 

Seitan – czym jest, jak powstaje?

Seitan to nic innego jak gluten pszenny wzbogacony o dodatek przypraw. Stanowi jedną z tradycyjnych potraw spożywanych m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji i na Środkowym Wschodzie. Wiąże się go również z dietą Mormonów, Buddystów i Adwentystów Dnia Siódmego. 

Seitan otrzymuje się poprzez rozdrobnienie i dwukrotne gotowanie w bulionie surowego glutenu wytworzonego przy wypłukiwaniu skrobi z mąki pszennej. Ciasto uzyskane w ten sposób charakteryzuje się gumowatą i mocną strukturą. Przed spożyciem poddaje się je najczęściej procesowi smażenia w głębokim oleju, jak również pieczeniu albo gotowaniu. 

Seitan – wartości odżywcze i kalorie

Ze względu na swoją teksturę seitan nazywany jest często pszennym mięsem. Prócz tego, że stanowi dobre źródło białka, zawiera również znikome ilości żelaza, witamin z grupy B i niewielkie ilości tłuszczu oraz węglowodanów. Wartość odżywcza seitanu naturalnego wynosi około 130–150 kcal w 100 g produktu lub więcej w zależności od tego, w jaki sposób został przygotowany.  

Polecane dla Ciebie

Seitan – gdzie można kupić i jak go przechowywać? Jak go jeść? 

Seitan nie należy do produktów, które często goszczą na naszych talerzach, stąd też jest trudniej dostępny w zwykłych sklepach. Najlepiej szukać go w sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością, jak również w sklepach internetowych oferujących żywność wegańską.  

Należy pamiętać, aby produkty wybierać w sprawdzonych miejscach, szczególnie wtedy, gdy kupuje się je przez Internet. Gotowy seitan przechowuje się zgodnie ze wskazaniami na ulotce, zwykle w temperaturze ok. 2–8°C. W szczelnym pojemniku można chłodzić go w lodówce przez okres do około 2 tygodni. „Pszenne mięso” łatwo się też mrozi.  

Seitan spożywa się pod wieloma postaciami. Kawałek świeżego „mięsa” należy dobrze doprawić, a następnie podsmażyć lub podpiec. Produkt ten idealnie sprawdzi się również w formie kotletów, burgerów, sznycli, plastrów na kanapki czy wegetariańskich kiełbasek. 

Przepis na seitan, czyli jak go zrobić w domu? 

Seitan można kupić w sklepie, ale i też w łatwy sposób samodzielnie przygotować w domu. Do zrobienia domowego seitanu potrzebne będzie około 0,5 litra wody oraz 1 kg mąki pszennej. Do mąki stopniowo dolewa się wodę i ugniata powstałą masę tak, aby wyrobić ciasto. Kulę należy odstawić na około 20 minut, po czym pod strumieniem bieżącej wody dalej wyrabiać – aż do momentu uzyskania żółtego koloru (po około 45 minutach). Po tym czasie otrzymany gluten pszeniczny gotuje się w bulionie.

Bardzo duże znaczenie w kontekście smaku gotowego wyrobu ma przygotowywana marynata, która może składać się z wielu przypraw, w tym między innymi z: sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, mielonych papryczek itd. Seitan marynuje się po schłodzeniu, a następnie smaży albo piecze.  

Seitan – czy jest zdrowy? 

Jak już wyżej wspomniano, seitan to nic innego jak gluten pszeniczny. W związku z tym osoby z celiakią, nietolerancją glutenu lub nadwrażliwością na gluten nie powinny po niego sięgać. Nie będzie też zalecany u osób pozostających na diecie bezglutenowej z innych powodów. Ponieważ produkt ten nie odznacza się zbyt dużą wartością odżywczą pod względem obecności witamin czy składników mineralnych, nie będzie też rekomendowany jako codzienny, wegański zamiennik innych produktów bogatych w białko (takich jak nasiona roślin strączkowych i ich przetwory – hummus, tofu itp). Seitan spożywa się też najczęściej w formie smażonej, co również nie należy do pożądanych elementów zdrowej diety.  

  1. M. Hoffmann, H. Jędrzejczyk, Nowe analogi mięsa, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego”, nr 1 2010. 
  2. P. Maľa i in., Organoleptic evaluation of poultry meat products with wheat protein – seitan, coloured by Microbial Natural Pigment, „Biological and Environmental Sciences”, nr 5 (1) 2010. 
  3. L. McGuine, Essential Summer Seitan, „vrg.org” [online] https://www.vrg.org/journal/vj2019issue2/2019_issue2_summer_seitan.php, [dostęp:] 10.06.2021. 
  4. K. V. Wong, Seitan and Gluten in Soba Noodles, „Juniper Online Journal of Public Health”, nr 1 (4) 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij