Białko z ziemniaków tak samo jak mleko pomaga budować masę mięśniową?
Ziemniaki zawierają tylko 1,5% białka w stosunku do tzw. świeżej masy. Można jednak utworzyć koncentrat z tego warzywa, ekstrahując z pozostałości soku ziemniaczanego. Czy jest on tak samo bogaty w aminokwasy jak mleko zwierzęce? Sprawdzili to naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht w Holandii.
- Proteiny ziemniaków a białka mleka
- Białko z ziemniaka a reakcje anaboliczne
- Budowanie masy mięśniowej a spożycie białka
- Jak wyglądało badanie?
Według wcześniejszych badań naukowych białko zwierzęce może być lepszym substratem do syntezy białka mięśniowego niż proteiny pochodzące z roślin. Co ciekawe, przedstawione ostatnio wyniki innych eksperymentów wskazują, że ziemniaki mogą być równie doskonałym produktem dla osób, które chcą zbudować masę mięśniową. O czym dokładnie mowa i jak udało się dokonać tych obserwacji?
Proteiny ziemniaków a białka mleka
Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht w Holandii odkryli, że koncentrat białka pochodzenia ziemniaczanego (w proszku) może wspomagać naprawę, a także wzrost mięśni z podobną skutecznością jak proteiny zawarte w mleku pochodzenia zwierzęcego. Efekty pracy badaczy przedstawiono w czasopiśmie Medicine & Science in Sports & Exercise.
Wyniki te stoją w opozycji do wielu innych eksperymentów medycznych, według których związki zawarte w roślinach mogą nie tyle nie przyczyniać się do podniesienia wydajności tego procesu, ale wręcz obniżać biodostępność białek. Niektóre badania sugerują również, że rośliny nie dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, które naturalnie są dostępne w produktach mięsnych.
Białko z ziemniaka a reakcje anaboliczne
Celem naukowców z Holandii było przede wszystkim dokonanie oceny tego, w jaki sposób białka z ziemniaka pobudzają reakcje anaboliczne, dzięki którym dochodzi do zwiększenia masy mięśniowej. Według głównego badacza, profesora fizjologii ćwiczeń i żywienia z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maastricht dr van Loon’a spożycie białka pochodzącego z ziemniaków może zwiększyć tempo syntezy białek mięśniowych zarówno w spoczynku, jak i podczas ćwiczeń. Reakcja ta nie różni się od tej, która towarzyszy spożyciu równoważnej ilości białka pochodzącego z mleka.
Budowanie masy mięśniowej a spożycie białka
Synteza białek mięśniowych (MPS, ang. Muscle Protein Synthesis) to proces, w którym aminokwasy stają się białkami mięśni szkieletowych. Spożycie odpowiedniej ilości białka oraz odpowiednia ilość i jakość ćwiczeń są niezbędne dla procesu MPS oraz dla utrzymania i budowania masy mięśniowej mięśni szkieletowych. Białko spożywane po wysiłku, czyli podczas regeneracji, może podnieść wydajność MPS.
Ziemniaki zawierają tylko 1,5% białka w stosunku do tzw. świeżej masy. Można jednak utworzyć koncentrat z tego warzywa, ekstrahując z pozostałości soku ziemniaczanego, który jest najczęściej wykorzystywany do produkcji paszy lub po prostu utylizowany. Zespół dr van Loon’a odkrył, że skład aminokwasowy białka ziemniaczanego przypomina ten, który znajduje się w mleku zwierzęcym. Bulwa ziemniaczana zawiera wystarczającą ilość wszystkich niezbędnych aminokwasów, spełniając normy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Jak wyglądało badanie?
Badanie, któremu poddano 24 zdrowych i aktywnych mężczyzn między 18. a 35. rokiem życia, trwało 22 miesiące. Pierwszego dnia testów uczestnicy otrzymali wlew dożylny zawierający aminokwasy. Służył on jako znacznik do pomiaru tempa syntezy białek mięśniowych (MPS). Równolegle wprowadzono drugie wkłucie w przeciwległym ramieniu, którym pobierano krew w celu pomiaru ilości aminokwasów, stężenia insuliny i glukozy. Mężczyźni ćwiczyli na maszynie w pozycji siedzącej. Ćwiczenie polegało na prostowaniu nóg, czemu towarzyszyło stopniowe zwiększanie obciążenia. Po odpoczynku naukowcy pobrali próbki krwi i wykonali biopsję mięśni, aby określić wskaźnik MPS w spoczynku i podczas regeneracji po wysiłku. Następnie losowo przypisano uczestnikom napój zawierający około 30 g białka ziemniaczanego lub białka mleka. Regularnie wykonywano kolejne analizy krwi i mięśni.