
Nasz organizm po zimie potrzebuje przede wszystkim zawartych w warzywach i owocach witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy, jak również błonnika. Wiosenna dieta z udziałem nowalijek to najlepsza metoda, aby wybudzić organizm z zimowego letargu, dać mu zdrowy zastrzyk energii oraz nawodnić wysuszoną ogrzewaniem oraz mroźnym powietrzem skórę. Dzięki niej można schudnąć około kilograma w ciągu 10 dni. Polecana jest wszystkim zdrowym i dorosłym osobom.
Podstawowe zasady diety to pięć posiłków dziennie, których wartość kaloryczna wynosi około 1300-1500 kcal. W czasie diety należy unikać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. Warzywa powinny wchodzić z skład każdego posiłku. Wskazane jest, aby węglowodany i białko spożywać w proporcjach 2:1.
Nowalijki należy łączyć z gruboziarnistym pieczywem, razowym makaronem, kaszami i ryżem.
Nie zapominajmy o kefirach, jogurtach, twarogach jak również o chudym mięsie drobiowym i rybach, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie.
Sałatki możemy wzbogacać lekkimi sosami z oliwą, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Podobnie jak przy większości diet, także przy stosowaniu diety wiosennej zaleca się picie dużej ilości niesłodzonych napojów, zastąpienie kawy i herbaty niegazowaną wodą mineralną.
Wybierając nowalijki, należy zwrócić uwagę szczególnie na te, które są bogate w beta-karoten (marchewka, wszystkie odmiany sałaty, natka pietruszki, kalarepa, liście szpinaku), witaminę C (młode ziemniaki, papryka, rzepa, pomidory), kwas foliowy (szpinak, kapusta, brokuły, szparagi), potas (rzodkiewka, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinia, czosnek, koperek zielony).
Jeżeli warzywa pochodzą z upraw ekologicznych, to nie powinny zaszkodzić nawet najmłodszym. Jednak na młode, surowe warzywa muszą bardzo uważać alergicy, osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i wrzodowcy. W nowalijki warto zaopatrywać się w godnych zaufania warzywniakach, na targowiskach czy sklepach, albo kupować bezpośrednio od rolnika.
Pamiętajmy, że młodych warzyw nie wolno przechowywać w foliowych torebkach, nawet w lodówce. W takim opakowaniu wytwarza się dużo wilgoci, wywołuje to przemianę azotanów w szkodliwe nitrozoaminy. Pomidorów nie przechowujmy razem z innymi warzywami. Ze względu na dużą zawartość etylenu, pomidory mogą ułatwiać więdnięcie innych warzyw.
Niektóre nowalijki możemy wyhodować sami. Mają one wiele bezcennych, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów.
Nawet najlepsza dieta i aktywny tryb życia nie zawsze wystarczają do pełnej odnowy organizmu po zimie, dlatego warto pomyśleć o uzupełnieniu diety gotowymi preparatami z apteki.
Wspomnijmy może również o popularnej wśród niektórych osób odmianie diety wiosennej, jaką jest jednodniowa dieta oczyszczająca. Polega ona na stosowaniu w wyznaczonym dniu diety płynnej, owocowej lub kaszowej, a w pozostałe dni diety lekkostrawnej, dostosowanej do potrzeb organizmu. Diety te wymagają silnej woli, więc lepiej, jeśli taki dzień spędzi się w domu.
Naszym pacjentom możemy polecić szeroki wybór preparatów: od środków wspomagających wysiłki w walce o szczupłą sylwetkę (mam na myśli wszystkie farmaceutyki o działaniu oczyszczającym i odchudzającym) do gamy suplementów, które wzbogacą dietę, poczynając od pojedynczych witamin, a kończąc na kompletnym ich zestawie.
Przykładowe posiłki w ramach wiosennej diety