Pszenica – piękno z ziaren

W starożytnym Egipcie ziarna pszenicy wykorzystywane były w misteriach poświeconych Ozyrysowi. Przed zasiewami lepione były z ziemi figurki przedstawiające bóstwo, w które następnie wkładali ziarna zboża. Po pewnym czasie cała figurka pokrywała się zielonymi pędami co nawiązywała do mitycznej śmierci i odrodzenia boga. W mitologii greckiej kłosy pszenicy były atrybutem bogini Demeter.

Pszenica (Triticum L.) to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej produkcji zbóż. Gatunkiem typowym jest Triticum aestivum L.

Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L.) jest kosmopolityczną rośliną uprawną, której największe uprawy znajdują się w Europie, wschodniej Azji oraz Indiach, obu Amerykach a także Australii. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Występuje w szeregu odmian, zarówno jarych jak i ozimych.

Łodyga pszenicy osiąga 150 cm wysokości. Jest dęta (pusta w środku) i szorstka w dotyku. Liście są podłużne i szorstkawe. Kwiaty zebrane są w czworoboczny kłos o 2 do 5 kłoskach kwiatowych (z czego 2 do 4 jest płodnych). Kłosy są ościste lub bezościste (w zależności od odmiany). Owocem pszenicy jest ziarniak, który daje się łatwo wyłuskać z kłoska. Ma kształt owalny, z podłużną bruzdą. Barwa ziarniaka sięga od białawej, przez żółtą i czerwoną po brązową (w zależności od odmiany).

Zastosowanie pszenicy 

Ziarniaki oprócz dużej ilości skrobi zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Dostarczają także organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Ziarniaki bogate są w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.

Skład procentowy ziarniaków to: woda – 13,2%, białko – 11,7%, węglowodany – 69,3%, błonnik – 2%, tłuszcze – 2%, substancje mineralne – 1,8%.

Kiełki pszenicy zawierają 14% białka, a także sporo wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, C, E, B, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.

Olej z kiełków pszenicy jest tłoczony na zimno z podkiełkowanych ziarniaków, niezwykle cenny tłuszcz, bogaty w NNKT, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy, fitosterole, karoteny, fitohormony o działaniu estrogennym. Wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry zniszczonej i zmęczonej. Przeciwdziała jej odwodnieniu, chroni ją przed uszkadzającym działaniem światła i wolnych rodników. Uelastycznia zwiotczałą skórę, wygładza i nawilża naskórek.

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę, w tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną  skórę twarzy. Masować skórę przez około 30 sekund aż do pełnego wchłonięcia. Jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów.

Jest olejem dość tłustym, więc zaleca się mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojoba. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę. Z pośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Tłuszcz uzyskiwany z zarodków pszenicy daje pozytywne wyniki w leczeniu ropni, podagry i chromania przestankowego. Warto jednak wiedzieć, że w tłuszczu ziarniaków pszenicy przechowywanych przez zimę występują substancje działające negatywnie na skład morfologiczny krwi.

Płatki pszenne są częstym składnikiem kosmetyków naturalnych domowego wyrobu, szczególnie maseczek oraz peelingów.

Mąka pszenna ma bardzo szerokie zastosowanie w piekarnictwie i innych gałęziach przemysłu spożywczego. Można z niej produkować alkohol i skrobię. Kasza manna produkowana z pszenicy jest doskonałym produktem przeznaczonym do żywienia dzieci oraz chorych z zaburzeniami przewodu pokarmowego.

Skrobia pszeniczna jest wykorzystywana do wyrobu zasypek i maści.

W lecznictwie ludowym stosowano czasami odwar z ziarniaków pszenicy w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Przy zapaleniu górnych dróg oddechowych i przy suchym kaszlu używano odwaru z otrąb pszennych wraz z miodem.

Krótka dieta pszeniczna

Przez 12 dni jedz wyłącznie pszenicę. Zawiera dużo błonnika, który "wymiata" toksyny z organizmu. Działa na dwa sposoby: po pierwsze – wiąże szkodliwe substancje, po drugie – poprawia trawienie i ułatwia opróżnianie jelit.

Sposób przeprowadzenia diety jest bardzo prosty:

Kup nieoczyszczoną pszenicę. Sama musisz się zorientować, ile jej potrzebujesz. Na początek wystarczą 2–3 kg. Ważne jest, by pochodziła z ekologicznej uprawy.
Pszenicę wypłucz, przesyp do garnka i zalej wodą na wysokość 1 cm ponad powierzchnię ziarna. Gotuj 1–1,5 godziny (aż będzie miękka);
Jedz pszenicę za każdym razem, gdy poczujesz głód. Nie dodawaj soli ani innych przypraw. Pij tylko wodę mineralną i zieloną herbatę.
 
Maseczka na dłonie

Składniki:

  • Trzy łyżki zmielonych otrąb pszennych
  • Słodka śmietana

Składniki wymieszać, dodając tyle śmietany, aby powstała gęsta papka. Nałożyć mieszankę na dłonie i pozostawić na 30 minut. Zmyć ciepłą wodą. 

Maska odżywcza do twarzy

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oleju z kiełków pszenicy
  • mąka pszenna lub orkiszowa
  • woda

 Składniki wymieszać dodając tyle wody i mąki, by powstała papka o konsystencji, którą można swobodnie nałożyć na twarz (nie może z niej ściekać). Pozostawić na skórze 15 minut. Zmyć ciepłą wodą. Jeśli skóra jest bardzo sucha, zamiast kremu, po masce możemy wmasować w skórę trochę oleju z kiełków pszenicy.

Krem tłusty

Składniki:

  • 50g oleju z kiełków pszenicy lub sojowego
  • 5g wosku pszczelego
  • 5 kropli dowolnego olejku zapachowego

Olej i wosk należy połączyć w naczyniu i rozpuścić ogrzewając nad parą wodną lub w kąpieli wodnej, gdy się lekko przestudzi dodać olejek i przelać do ciemnego opakowania. 

Maseczka miodowo-pszenna

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka oleju z kiełków pszenicy
  • 1 łyżka miodu
  • pół filiżanki mleka

Mąkę  i mleko mieszamy, dodajemy olej i miód. Można ją stosować zarówno na twarz, jak i na dłonie, nakładamy ją na 15-20 minut i zmywamy wodą. Maseczkę zużywamy w ten sam dzień, ponieważ nie nadaje się do przechowywania.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus