W ciąży warto jeść owoce morza
Katarzyna Szulik

W ciąży warto jeść owoce morza

Owoce morza są jednym z flagowych produktów eksportowych Hiszpanii, więc fakt, że badania nad ich wpływem na zdrowie powstały właśnie tutaj nie może być przypadkiem. Naukowcy z Instytutu Globalnego Zdrowia w Barcelonie przyjrzeli się temu, w jaki sposób konsumpcja ryb i owoców morza w czasie ciąży przełoży się na kondycję zdrowotną dzieci po urodzeniu. Jak się okazuje, włączenie ich do diety wpływa pozytywnie na zdolności poznawcze potomstwa.

We wspomnianym badaniu udział wzięło ponad 1600 par matek z dziećmi, od chwili zajścia w ciążę kobiet do momentu ukończenia 8. roku życia przez ich dzieci. W jego ramach uczestnicy przez cały okres badania musieli zdawać szczegółową relację z tego, w jaki sposób się odżywiają lub co znajduje się w jadłospisach ich potomstwa. Dodatkowo, w wieku 8 lat dzieci zostały poddane neuropsychologicznemu testowi komputerowemu badającemu ich zdolność do zachowania uwagi i koncentracji. W jego trakcie oceniane było to, w jaki sposób układ neurologiczny reaguje na ewentualne błędy oraz szybkość reakcji na stymulację.

Jedz ryby zwłaszcza na początku ciąży

Jak się okazało, jedzenie ryb i owoców morza w pierwszym trymestrze ciąży w sposób istotny wpływało na zdolność skupiania uwagi przez dzieci w późniejszym życiu. Wzbogacenie diety o te składniki na późniejszych etapach ciąży nie odnosiło takiego efektu, podobnie jak podawanie owoców morza dzieciom po ukończeniu piątego roku życia. Ostatnia obserwacja wynika z faktu, że na tym etapie życia część procesów neurorozwojowych, w tym dopowiadających za skupianie się, została już zakończona. Najlepsze efekty w testach uzyskiwały dzieci matek, w których diecie znajdowały się ryby bogate w tłuszcze, takie jak łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela, szprot czy śledź. Warto zadbać o włączenie do niej co najmniej kilku rodzajów wspomnianych ryb, ponieważ poleganie wyłączne na tuńczyku czy szprotkach z puszki może nie odnieść tak dobrych rezultatów. 

Cenne kwasy omega–3

Z tego względu jakiekolwiek działania wspomagające rozwój dziecka najlepiej jest podejmować na etapie ciąży, gdy wiele kwestii się „waży”. Rozwój mózgu odbywa się przede wszystkim na etapie ciąży, ponieważ właśnie wtedy dochodzi do formowania się neuronów, synaps i mielinizacji, czyli tworzenia osłonki tłuszczowej wokół włókien nerwowych w mózgu i rdzeniu kręgowym. Kluczową rolę w procesie ich powstawania odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega–3, których bogatym źródłem są właśnie owoce morza. Z tego założenia wyszli naukowcy, którzy przeprowadzili wspomniane badania. 

Umiejętność skupiania uwagi przez dzieci, której ma sprzyjać konsumpcja owoców morza przez matkę na etapie ciąży, jest kluczową umiejętnością między innymi z punktu widzenia rozwoju procesów zapamiętywania i uczenia się jako takiego. Nieumiejętność utrzymywania uwagi, częsta wśród dzieci w wieku szkolnym, jest poważną przeszkodą w przyswajaniu wiedzy. 

Zachowaj umiar

Choć wyniki tego badania dostarczają wniosków o pozytywnym wpływie konsumpcji owoców morza na rozwój dziecka, warto brać pod uwagę, że poprzednie wskazywały na płynące z tego faktu zagrożenia. Wzbogacanie ciążowej diety w tłuszcze może skutkować otyłością i podwyższonym ciśnieniem u dzieci w późniejszym wieku, nawet gdy mowa o tłuszczach postrzeganych jako pozytywne.

Dietetycy zalecają włączanie ryb i owoców morza do diety, jednak jak ze wszystkim, również w tym wypadku nie należy przesadzać z ilością, ograniczając się do dwóch – trzech porcji tygodniowo.
  1. J. Julvez, S. Fernández–Barrés, F. Gignac i in., Maternal seafood consumption during pregnancy and child attention outcomes: a cohort study with gene effect modification by PUFA–related genes, "International Journal of Epidemiology" 2019; DOI: 10.1093/ije/dyz197.
  2. Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), Seafood consumption during pregnancy may improve attention capacity in children "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191002181125.htm, [dostęp:] 03.10.2019.r.
  3. D. Wnęk, Które ryby są najzdrowsze? "mp.pl" [online] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/61926,ktore–ryby–sa–najzdrowsze, [dostęp:] 03.10.2019 r.
  4. J. Normia, K. Niinivirta–Joutsa, E. Isolauri i in., Perinatal nutrition impacts on the functional development of the visual tract in infants, "Pediatric Research” 2018; DOI: 10.1038/s41390–018–0161–2.
  5. Springer, Fish–rich diets in pregnancy may boost babies' brain development "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180920102207.htm, [dostęp:] 03.10.2019 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • Test PAPP-A – wskazania do wykonania testu podwójnego, wyniki, cena

    Test PAPPA to nieinwazyjne badanie prenatalne, dzięki któremu można ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych u płodu (zespołu Downa, zespołu Edwardsa, zespołu Pataua). Badanie składa się z pobrania krwi matki (oznacza się białko PAPPA oraz wolną podjednostkę beta–hCG, stąd test PAPP-A nazywany jest testem podwójnym) oraz USG genetycznego płodu. Należy go wykonać przed 14. tygodniem ciąży – między 11. a 13. (13 tygodni + 6 dni).

  • Ciąża a szczepionka przeciwko COVID-19

    Czy kobiety w ciąży mogą się zaszczepić przeciwko COVID-19? Co powinna wiedzieć przyszła mama zanim podejmie decyzję o takim szczepieniu? Czy karmienie piersią jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do szczepienia?

  • Witaminy dla kobiet w ciąży – jakie witaminy powinny suplementować ciężarne?

    Okres ciąży jest czasem zwiększonego zapotrzebowania na pewne składniki odżywcze, kobiety ciężarne powinny szczególnie pamiętać o zaopatrzeniu organizmu w niezbędne składniki budulcowe, energetyczne, mikroelementy, a także witaminy. Jakie witaminy i minerały warto zażywać, gdy planujemy zajście w ciążę? Jakie suplementy powinna przyjmować kobieta ciężarna?

  • Jaka ilość kawy w ciąży jest bezpieczna? Jak kofeina wpływa na masą urodzeniową noworodka?

    Nowe badanie National Institutes of Health (NIH) sugeruje, że kofeina może przyczyniać się do tego, że dziecko będzie miało mniejszą masę urodzeniową. Czy przyszłe mamy całkowicie powinny zrezygnować z kawy?  

  • Leki w ciąży – klasyfikacje leków stosowanych u kobiet ciężarnych

    Ciąża to czas szczególnego dbania o zdrowie przez przyszłą mamę. Przewlekłe choroby, infekcje oraz przemiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej często wiążą się z koniecznością przyjmowania leków. Ich działanie wpływa nie tylko na organizm matki, bowiem przenikając przez łożysko, docierają również do płodu. Zatem, które z nich są bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka?

  • Zapalenie pęcherza w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby na zakażenie dróg moczowych u ciężarnych

    Kobieta ciężarna jest szczególnie podatna na zakażenia dróg moczowo-płciowych, co związane jest z licznymi zmianami zachodzącymi w jej organizmie. O infekcji mogą świadczyć nieprzyjemne dolegliwości lub zdiagnozowany podczas rutynowych badań kontrolnych bezobjawowy bakteriomocz. Zapalenia pęcherza w ciąży nie należy lekceważyć, bowiem zwiększa on ryzyko przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka z niską masą ciała.

  • Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

    Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij