
Właściwa dieta może wspomagać leczenie Alzheimera
Jak podkreślają naukowcy, wyniki są wstępne, a próba badanych zbyt mała, by móc mówić o przekładaniu wyników na całą populację chorych. Niemniej wnioski były na tyle obiecujące, że zachęciły naukowców do dalszych badań w tym kierunku.
Dieta w walce z demencją
W randomizowanej, podwójnie ślepej próbie uczestniczyło 17 osób w podeszłym wieku, spośród których u 11 zdiagnozowano łagodne upośledzenie funkcji poznawczych, natomiast u reszty nie stwierdzono żadnych zaburzeń z tego zakresu. Ich zadaniem było sprawdzenie, w jaki sposób jedna z dwóch zaproponowanych diet wpłynie między innymi na ich mikrobiom oraz obecność markerów stanu zapalnego świadczących o chorobie Alzheimera. Każdy z uczestników spędził po 6 tygodni na każdej z dwóch diet: zmodyfikowanej śródziemnomorsko–ketogenicznej oraz niskotłuszczowej i ubogiej w węglowodany. Po zakończeniu każdej z nich, lekarze badali między innymi mikrobiom kału oraz markery Alzheimera, takie jak białka tau i płytki amyloidowe.
Tłuszcze kontra Alzheimer
Porównanie efektów obu diet pokazało, że dieta śródziemnomorsko–ketogeniczna, a więc lekkostrawna, ale z dużym udziałem tłuszczów, doprowadzała do pozytywnych zmian w mikrobiomie pod względem metabolitów wskazujących na Alzheimera. Obserwacja była identyczna niezależnie od tego, czy na wspomnianej diecie przebywały osoby z symptomami upośledzenia kognitywnego, czy zupełnie zdrowe. Badanie pozwoliło także wyodrębnić konkretne chemikalia produkowane przez bakterie jelitowe, które są ściśle związane z tymi obserwacjami.
Wyniki wspomnianego badania dowodzą, że przy opracowywaniu nowych strategii leczenia postępujących zaburzeń pamięci powinno się uwzględnić także kwestie żywieniowe, które mogą w istotny sposób wpływać na kondycję pacjentów.
Powiązane produkty
Dieta DASH dla każdego
Obserwacje naukowców są tym ciekawsze, że zalecenia dietetyczne w chorobie Alzheimera skupiają się przede wszystkim na zachowaniu lekkostrawnej i niskotłuszczowej diety, zgodnej z zasadami diety DASH stworzonej z myślą o osobach mających problemy z sercem i nadciśnieniem. Obejmują one spożywanie produktów o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, z przewagą owoców, warzyw i niskotłuszczowego nabiału. W diecie DASH zaleca się też spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów i drobiu oraz ryb zamiast czerwonego mięsa. Na cenzurowanym są natomiast słodycze, słodzone napoje gazowane i produkty bogate w sód. Zasady diety DASH pozostają w zgodzie z regułami diety śródziemnomorskiej, w której poza już wspomnianymi zasadami, zalecana jest zamiana tłuszczów zwierzęcych, takich jak masło, na roślinne oraz zastąpienie soli i pieprzu ziołami.
Dieta ketogeniczna jest w dużej mierze zaprzeczeniem tych zaleceń, ponieważ jest wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. Dzięki temu powoduje szybki spadek wagi przy stosunkowo niskim poczuciu głodu, jednak stosowana restrykcyjnie i przez długi czas bardzo obciąża organizm, zwłaszcza nerki i może doprowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych pochodzących z warzyw i owoców. W tej diecie dominują produkty białkowe i tłuszczowe, przy niemal całkowitym wykluczeniu węglowodanów pod prawie każdą postacią.
Zdrowo i lekko, by chronić mózg
Zanim więc zagrożeni Alzheimerem wezmą sobie do serca nowe zalecenia, powinni przyswoić te sugerowane przez słynną Mayo Clinic, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby.
Do gotowania najlepiej używać oliwy z oliwek, a spożywanie smażonych potraw ograniczyć do minimum. Dzienne spożycie masła nie powinno przekroczyć jednej łyżki, ale za to pięć razy w tygodniu warto jeść po porcji orzechów. Alkohol i słodycze nie są wykluczone — norma to jedna lampka wina (lub porcja innego alkoholu) dziennie i nie więcej niż 5 porcji słodyczy tygodniowo.