×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kozie mleko modyfikowane sprzyja zdrowiu jelit

Badania sugerują, że mieszanka dla niemowląt oparta na kozim mleku ma podobne właściwości prebiotyczne do mleka matki i może odgrywać istotną rolę we wspieraniu zdrowej funkcji jelit u dzieci.

Wspomniane wnioski płyną z badania dwóch rodzajów komercyjnego mleka dla niemowląt opartego o kozie mleko autorstwa naukowców z RMIT University. Publikacja ukazała się w dzienniku British Journal of Nutrition.
W badaniu przyjrzano się oligosacharydom, rodzajowi prebiotyku, który może pobudzać wzrost pożytecznych bakterii i chronić przed szkodliwymi bakteriami w jelitach.

Naukowcy znaleźli 14 naturalnie występujących prebiotycznych oligosacharydów w formule mleka koziego. Pięć z nich znajduje się również w mleku kobiecym.

Główny autor badania, profesor Harsharn Gill, powiedział, że jako pierwsze ujawniło ono różnorodność oligosacharydów w mieszance mlecznej na bazie mleka koziego i ich podobieństwo do mleka ludzkiego.

Mleko kozie jest najbliższe mleku matki

Wstępny punkt wyjścia naukowców głosił, że formuła mleka koziego może mieć silne właściwości prebiotyczne i antyinfekcyjne, które mogłyby chronić niemowlęta przed infekcjami żołądkowo-jelitowymi. Już wykonane badanie wskazuje, że prebiotyczne oligosacharydy w mleku kozim są skuteczne w selektywnym pobudzaniu wzrostu zdrowych bakterii w jelitach. Wyniki laboratoryjne są obiecujące, ale dopiero dalsze badania, w tym badania kliniczne, pomogą potwierdzić te korzyści dla niemowląt.

Mleko ludzkie zawiera szeroki i różnorodny zestaw oligosacharydów, o których wiadomo, że oferują znaczące korzyści dla zdrowia niemowląt, w tym ustanowienie i utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej, rozwój odporności i ochronę przed zakażeniami żołądkowo-jelitowymi.

Gdy karmienie piersią nie jest możliwe lub wystarczające, mieszanki dla niemowląt są powszechnie stosowane jako alternatywa, ale dostępne są jedynie ograniczone informacje na temat oligosacharydów, które mogą zawierać, lub ich prawdopodobnych korzyści zdrowotnych.

Bogactwo oligosacharydów

Nowe badanie zbadało obecność naturalnie występujących oligosacharydów w dwóch preparatach mleka koziego (dla niemowląt w wieku 0-6 miesięcy i dla niemowląt w wieku 6-12 miesięcy) oraz ich właściwości prebiotyczne i przeciwzakrzepowe.

Chociaż formuła mleka krowiego jest najpowszechniej stosowaną alternatywą dla karmienia piersią, mleko kozie uważa się, pod pewnymi względami, za bliższe mleku ludzkiemu, zwłaszcza pod względem zawartości oligosacharydów.

Badanie wykazało, że naturalne prebiotyczne oligosacharydy w formule mleka koziego skutecznie wspomagają wzrost pożytecznych bakterii (bifidobakterii) i hamują zdolność szkodliwych bakterii, takich jak patogenne E. coli, do przyłączania się do ludzkich komórek jelitowych.

Prawie jedną trzecią wszystkich przypadków biegunki u dzieci przypisuje się patogennym bakteriom E. coli.

Badania kliniczne potwierdzą wstępne wnioski

Naukowcy odkryli, że dwa rodzaje oligosacharydów – fukozylowane i sialilowane – były najsilniej obecne w formule mleka koziego. — Fukozylowane są najobficiej występującymi oligosacharydami w mleku ludzkim i stanowią przedmiot znaczących interesów handlowych i regulacyjnych — powiedział główny autor badania. Wykazano między innymi, że te oligosacharydy odgrywają dużą rolę w kontekście przeciwzakrzepowych właściwości mleka matki.

Naukowcy związani ze School of Science RMIT planują obecnie przeprowadzenie badań klinicznych w celu potwierdzenia wyników badania.

Badania były wspierane przez RMIT i program dla przedsiębiorców: grant na innowacyjne połączenia współfinansowany przez rząd Australii i Nuchev Pty Ltd, producentów z Oli6.

Nuchev nie miał żadnej roli w projektowaniu badania, gromadzeniu, analizie lub interpretacji danych, w pisaniu manuskryptu oraz w decyzji o opublikowaniu wyników.

Badania nad zastępnikami mleka matki są prowadzone na szeroką skalę, ponieważ wiele kobiet z różnych względów nie może karmić naturalnie. Gdy to możliwe, warto jednak znaleźć na to sposób, ponieważ mleko matki jest najbardziej wartościowym pokarmem dla noworodka. Zgodnie z zaleceniami WHO, przez pierwsze 6 miesięcy życia dzieci powinny być karmione wyłącznie piersią, ponieważ dzięki temu maleje ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń w przyszłości.

O kluczowym wpływie naturalnego karmienia na rozwój dziecka w pierwszych miesiącach życia świadczą również dane dotyczące wcześniaków. Polscy eksperci przekonują, że karmienie wcześniaków mlekiem matki skraca czas żywienia dożylnego o jedną piątą i konieczność stosowania antybiotyków o 40%. Co więcej, matki wcześniaków produkują bogatszy pokarm, by wspomóc ich dzieci we właściwym rozwoju.

To, czy matka z sukcesem rozpocznie karmienie piersią, w dużej mierze zależy od postawy personelu szpitala w pierwszych dniach życia dziecka. W polskich szpitalach karmienie piersią nie jest wspierane tak mocno jak powinno, co pokazał raport sporządzony przez Centrum Nauki o Laktacji na podstawie informacji uzyskanych od prawie sześciu tysięcy matek dzieci przed drugim rokiem życia. Aż 82% badanych nie otrzymało od ginekologów żadnych informacji dotyczących karmienia piersią. Ten wynik można by tłumaczyć przerzuceniem tej odpowiedzialności na położne, jednak one również nie wywiązywały się z obowiązku udzielania informacji.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

A. Leong, Z. Liu, B. Zisu i in., Oligosaccharides in goat’s milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties, British Journal of Nutrition, 2019.


Podziel się: