Zielona herbata może pomóc w walce z plagą otyłości
Katarzyna Szulik

Zielona herbata może pomóc w walce z plagą otyłości

Zielona herbata powinna stać się stałym elementem diety u osób chorych bądź zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę lub choroby serca. Takie wnioski płyną z badania naukowców z Ohio State University, którzy sprawdzali na modelu zwierzęcym, jakie korzyści zdrowotne może przynieść picie tego napoju.
Spożywanie naparu z zielonych liści herbaty jest rozpowszechnione zwłaszcza w krajach azjatyckich, skąd ten zwyczaj przeniknął również na Zachód. Za prozdrowotne właściwości napoju odpowiadają tzw. katechiny, czyli przeciwzapalne polifenole, którym przypisuje się między innymi działanie przeciwnowotworowe oraz obniżanie ryzyka zapadnięcia na choroby serca czy wątroby. 

Wysokotłuszczowa dieta kontra zielona herbata

Autorzy badania uknuli tezę o potencjalnie profilaktycznym działaniu naparu w kierunku otyłości i stanu zapalnego w układzie pokarmowym. By to sprawdzić, przeprowadzili eksperyment z udziałem samców myszy podzielonych na grupy, które różniły się rodzajem diety. Połowa z nich była żywiona standardowo z zachowaniem balansu składników odżywczych, zaś druga część otrzymywała wysokotłuszczowy pokarm, który miał wywołać otyłość. Do badania wykorzystano wyłącznie myszy płci męskiej, ponieważ samice zwierząt są odporne na otyłość indukowaną dietą i insulinooporność. Poza tym pokarm połowy zwierząt z każdej z grup był wzbogacany o ekstrakt z zielonej herbaty. Po 8 tygodniach trwania eksperymentu, naukowcy dokonali pomiarów wagi i zawartości tkanki tłuszczowej myszy, sprawdzili ich zdolność reakcji na insulinę oraz takie czynniki: przepuszczalność jelit, translokację endotoksyn, czyli komponentu mikrobiomu, który przedostaje się do krwi, wywołując stan zapalny i insulinooporność, zapalenie w tkance tłuszczowej i jelitach oraz skład mikrobioty pod kątem jego wpływu na zdrowie. 

Zielona herbata niesie wszechstronne korzyści

Jak się okazało, myszy przebywające na wysokotłuszczowej diecie, przyjmujące napój, po upływie 8 tygodni ważyły o około 20% mniej i miały niższy poziom insulinooporności od tych, które przy zachowaniu tej samej diety nie były nim karmione.

U zwierząt z tej grupy stwierdzono również mniejszą rozległość stanu zapalnego w tkance tłuszczowej i jelitach. Ponadto ekstrakt prawdopodobnie chronił zwierzęta przed translokacją endotoksyn do krwiobiegu. Naukowcy zauważyli także, że u myszy przyjmujących napar, przepuszczalność jelit była mniejsza, co jest dobrym objawem. Problemy z drożnością jelit u ludzi mają wpływ na wiele dolegliwości, niekoniecznie na tle gastrologicznym. 

Kolejna obserwacja dotyczyła oddziaływania zielonej herbaty na skład flory jelitowej — było ono pozytywne u myszy karmionych wysokotłuszczowym pokarmem. U zwierząt spożywających standardowe pożywienie, także zauważono korzystny wpływ takiej suplementacji, między innymi na zmniejszenie przyrostu wagi oraz obniżenie poziomu endotoksyn, będących markerami przepuszczalności jelit (w tym przypadku efekty były znacznie skromniejsze). 

Napar lepszy od tabletki

Konsumpcja zielonej herbaty przez myszy w tym eksperymencie była porównywalna do wypijania 10 filiżanek ekstraktu dziennie przez ludzi. Ta ilość, wbrew pozorom, nie jest bardzo duża, zwłaszcza biorąc pod uwagę zwyczaje panujące w pewnych częściach świata. 

Naukowcy z Ohio University pracują aktualnie nad badaniem klinicznym mającym sprawdzić wpływ tego napoju na przepuszczalność jelit u osób z syndromem metabolicznym. Jest to stan, który u podatnych na tę dolegliwość ludzi, predysponuje do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. 

Na razie nie można rozciągać wyników uzyskanych u myszy na ludzi. Należy też brać pod uwagę to, że jeśli właściwości naparu miałyby się potwierdzić w przypadku człowieka, forma jego spożycia odgrywałaby dużą rolę. Suplementy diety nie są równe ekstraktowi z liści zielonej herbaty ze względu na sposób, w jaki organizm metabolizuje katechiny z obu źródeł. Naukowcy sugerują, że picie napoju małymi porcjami przez cały dzień odniesie lepszy efekt od jednorazowego przyjęcia suplementu. 

Badanie, którego wyniki ukazały się na łamach pisma ,,Journal of Nutritional Biochemistry” postuluje, że picie zielonej herbaty może mieć pozytywny wpływ na stan flory jelitowej poprzez stymulację wzrostu tzw. „dobrych” bakterii. Możliwe, że w przyszłości będzie uznawane za profilaktykę w kontekście zapobiegania nadwadze i otyłości

Otyłość — problem wielkiej wagi

Szacuje się, że otyłość dotyka 700 mln ludzi na całym świecie. Najwięcej z nich pochodzi z USA, gdzie problem postępuje najszybciej. Na drugim miejscu pod względem liczby osób otyłych znajdują się Chiny. Te dane pokazują, że nadmierna waga, jak sądzono przez lata, nie jest wyłącznie problemem państw zamożnych. Wynika przede wszystkim ze zmian w nawykach żywieniowych oraz stylu życia, w którym aktywność fizyczna odgrywa coraz mniejszą rolę. 

Sytuacja nie napawa optymizmem również w Polsce. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością alarmują, że otyłość I, II i III stopnia dotyczy już 27% społeczeństwa, a łącznie z nadwagą — około 70% Polaków. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij