
Kurkuma wspomaga walkę z rakiem okrężnicy
Rak okrężnicy należy do grupy najniebezpieczniejszych nowotworów — pod kątem śmiertelności plasuje się na wysokim, trzecim miejscu. Jego diagnoza i leczenie są bardzo trudne, ponieważ objawy często pojawiają się w bardzo późnym stadium rozwoju choroby. Wśród nich wskazać można biegunkę, krwawienia z odbytu, dyskomfort i ból w jelitach, niewyjaśnioną utratę wagi czy syndrom jelita drażliwego.
Jak działa kurkumina?
Kurkumina, której działanie w tym kontekście badali naukowcy, jest przeciwutleniaczem będącym przedmiotem wielu badań naukowych. Do tej pory dowiedziono, że jest w stanie zmniejszać stan zapalny i redukować stres oksydacyjny, poprawia funkcjonowanie mózgu, łagodzi symptomy depresji i spowalnia procesy starzenia. Ma także działanie potencjalnie antyproliferacyjnie i przeciwnowotworowe. Poprzednie badania pokazały, że dzięki indukowaniu śmierci komórek i blokowaniu ich podziału w przypadku nowotworu okrężnicy, kurkumina wyzwala reaktywne formy tlenu (ROS). Nie wiadomo jednak, jak dokładnie ich obecność przekłada się na procesy zwalczania nowotworu.
Kurkuma zabija komórki raka
W omawianym badaniu, opublikowanym na łamach dziennika Nutrition Research, naukowcy postawili hipotezę mówiącą, że wywołane działaniem kurkuminy reaktywne formy tlenu pomagają zwalczać raka poprzez aktywację procesu apoptozy (śmierci komórki) i blokowanie cyklu życia komórki. Testy odbyły się w modelu in vitro na przykładzie zmutowanych komórek raka okrężnicy. Ich wyniki pokazały, że terapia z wykorzystaniem kurkuminy zwiększa poziomy ROS w komórkach raka okrężnicy przy zachowaniu konkretnej dawki i upływu czasu. Wspomniany składnik ma również, w podobny sposób, zmniejszać żywotność komórek rakowych oraz procesy ich podziału. Co więcej, gdy w terapii wykorzystuje się antyoksydant N-acetylcysteinę, przeciwnowotworowe działanie kurkuminy zostaje zdecydowanie zredukowane. To sugeruje, że reaktywne formy tlenu wywołane przez podanie kurkuminy pełnią ważną rolę w zwalczaniu komórek raka okrężnicy.
Na podstawie tych obserwacji naukowcy wyciągnęli wniosek, że kurkumina pochodząca z kurkumy może znaleźć zastosowanie jako naturalne remedium na nowotwór okrężnicy, co pokazuje jej zdolność do aktywacji powstawania reaktywnych form tlenu i w konsekwencji kierowania komórek na szlak apoptozy prowadzący do ich śmierci.
Polecane dla Ciebie
Kurkumina na pamięć i nastrój
Medyczne właściwości kurkumy obejmują również poprawę pamięci i samopoczucia, co w 2018 roku zbadali naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii. Dowodzą one, że przyjmowanie suplementów z kurkuminą może poprawić kondycję osób z demencją i chorobą Alzheimera. W badaniu analizującym tę tezę wzięło udział 40 osób w wieku 50 i 90 lat skarżących się na niewielkie problemy z pamięcią. Losowo wybrano tych, którzy przyjmowali suplementy z kurkuminą dwa razy dziennie przez 18 miesięcy. Wszyscy uczestnicy przechodzili standardowe badanie oceniające ich zdolności kognitywne na początku badania i po upływie kolejnych 6 miesięcy. Dodatkowo u 30 badanych sprawdzano pozom nagromadzenia płytek amyloidowych w mózgu świadczących o rozwoju choroby Alzheimera.
Jak się okazało, u osób, które przyjmowały suplementy z kurkuminą, stwierdzono znaczącą poprawę pamięci i zdolności uwagi, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo nie zaobserwowano żadnej poprawy. Testy pamięci pokazały jej poprawę o 28 procent u osób, które regularnie przyjmowały suplementy z kurkuminą. Te same osoby deklarowały także lekką poprawę nastroju, a skany PET ich mózgów pokazały zdecydowanie mniej płytek amyloidowych u złogów białkowych w ich mozgach w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Równocześnie jedynie cztery osoby przyjmujące kurkuminę doświadczyły niegroźnych skutków ubocznych, takich jak bóle brzucha i nudności.
Naukowcy planują przeprowadzenie kolejnych badań w tym kierunku na większej próbie osób, w którą chcą włączyć uczestników z lekkimi objawami depresji. To pozwoli sprawdzić, czy kurkumina, jako środek działający na mózg, wykazuje również działanie przeciwdepresyjne. Większa próba pozwoliłaby również stwierdzić, czy umiejętność poprawy funkcji pamięci przypisywana kurkuminie różni się w zależności od genetycznego obciążenia Alzheimerem, wieku czy zakresu problemów poznawczych.
Jak włączyć kurkumę do diety?
Kurkuma to przede wszystkim jeden z bazowych składników mieszanki curry, nadający jej charakterystyczny, żółty odcień. W naszej szerokości geograficznej curry rzadko gości na stołach, dlatego warto poszukiwać innych sposobów na zwiększenie spożycia kurkumy. Jednym z nich jest sporządzanie naparu z jej korzenia, który należy zetrzeć na tarce i zalać wrzącą wodą. Napar będzie gotowy po 10 minutach, a dla smaku można doprawić go miodem i cytryną. Kurkuma to również świetny dodatek do warzyw z patelni lub grilla – dzięki temu łatwo i bez wysiłku włączymy ją do codziennej diety.