Kurkuma wspomaga walkę z rakiem okrężnicy
Katarzyna Szulik

Kurkuma wspomaga walkę z rakiem okrężnicy

Kurkuma jest znana ze swych licznych prozdrowotnych właściwości, wśród których znajduje się również walka z nowotworem. Większość wspomnianych korzyści jest przypisywana zawartej w przyprawie kurkuminie, której działaniu przyjrzeli się bliżej badacze z Ramaswamy Memorial Institute of Science and Technology. Ich badania pokazały, że kurkumina wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe w kierunku raka okrężnicy.

Rak okrężnicy należy do grupy najniebezpieczniejszych nowotworów — pod kątem śmiertelności plasuje się na wysokim, trzecim miejscu. Jego diagnoza i leczenie są bardzo trudne, ponieważ objawy często pojawiają się w bardzo późnym stadium rozwoju choroby. Wśród nich wskazać można biegunkę, krwawienia z odbytu, dyskomfort i ból w jelitach, niewyjaśnioną utratę wagi czy syndrom jelita drażliwego.

Podobnie jak większość nowotworów, rak okrężnicy leczony jest standardową chemioterapią lub radioterapią, która wykazuje szereg efektów ubocznych jej stosowania. Ten fakt mobilizuje naukowców z całego świata do poszukiwań terapii łączących skuteczność i bezpieczeństwo ich stosowania. 

Jak działa kurkumina?

Kurkumina, której działanie w tym kontekście badali naukowcy, jest przeciwutleniaczem będącym przedmiotem wielu badań naukowych. Do tej pory dowiedziono, że jest w stanie zmniejszać stan zapalny i redukować stres oksydacyjny, poprawia funkcjonowanie mózgu, łagodzi symptomy depresji i spowalnia procesy starzenia. Ma także działanie potencjalnie antyproliferacyjnie i przeciwnowotworowe. Poprzednie badania pokazały, że dzięki indukowaniu śmierci komórek i blokowaniu ich podziału w przypadku nowotworu okrężnicy, kurkumina wyzwala reaktywne formy tlenu (ROS). Nie wiadomo jednak, jak dokładnie ich obecność przekłada się na procesy zwalczania nowotworu. 

Kurkuma zabija komórki raka

W omawianym badaniu, opublikowanym na łamach dziennika Nutrition Research, naukowcy postawili hipotezę mówiącą, że wywołane działaniem kurkuminy reaktywne formy tlenu pomagają zwalczać raka poprzez aktywację procesu apoptozy (śmierci komórki) i blokowanie cyklu życia komórki. Testy odbyły się w modelu in vitro na przykładzie zmutowanych komórek raka okrężnicy. Ich wyniki pokazały, że terapia z wykorzystaniem kurkuminy zwiększa poziomy ROS w komórkach raka okrężnicy przy zachowaniu konkretnej dawki i upływu czasu. Wspomniany składnik ma również, w podobny sposób, zmniejszać żywotność komórek rakowych oraz procesy ich podziału. Co więcej, gdy w terapii wykorzystuje się antyoksydant N-acetylcysteinę, przeciwnowotworowe działanie kurkuminy zostaje zdecydowanie zredukowane. To sugeruje, że reaktywne formy tlenu wywołane przez podanie kurkuminy pełnią ważną rolę w zwalczaniu komórek raka okrężnicy. 

Na podstawie tych obserwacji naukowcy wyciągnęli wniosek, że kurkumina pochodząca z kurkumy może znaleźć zastosowanie jako naturalne remedium na nowotwór okrężnicy, co pokazuje jej zdolność do aktywacji powstawania reaktywnych form tlenu i w konsekwencji kierowania komórek na szlak apoptozy prowadzący do ich śmierci. 

Kurkumina na pamięć i nastrój

Medyczne właściwości kurkumy obejmują również poprawę pamięci i samopoczucia, co w 2018 roku zbadali naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii. Dowodzą one, że przyjmowanie suplementów z kurkuminą może poprawić kondycję osób z demencją i chorobą Alzheimera. W badaniu analizującym tę tezę wzięło udział 40 osób w wieku 50 i 90 lat skarżących się na niewielkie problemy z pamięcią. Losowo wybrano tych, którzy przyjmowali suplementy z kurkuminą dwa razy dziennie przez 18 miesięcy. Wszyscy uczestnicy przechodzili standardowe badanie oceniające ich zdolności kognitywne na początku badania i po upływie kolejnych 6 miesięcy. Dodatkowo u 30 badanych sprawdzano pozom nagromadzenia płytek amyloidowych w mózgu świadczących o rozwoju choroby Alzheimera. 

Jak się okazało, u osób, które przyjmowały suplementy z kurkuminą, stwierdzono znaczącą poprawę pamięci i zdolności uwagi, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo nie zaobserwowano żadnej poprawy. Testy pamięci pokazały jej poprawę o 28 procent u osób, które regularnie przyjmowały suplementy z kurkuminą. Te same osoby deklarowały także lekką poprawę nastroju, a skany PET ich mózgów pokazały zdecydowanie mniej płytek amyloidowych u złogów białkowych w ich mozgach w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Równocześnie jedynie cztery osoby przyjmujące kurkuminę doświadczyły niegroźnych skutków ubocznych, takich jak bóle brzucha i nudności. 

Naukowcy planują przeprowadzenie kolejnych badań w tym kierunku na większej próbie osób, w którą chcą włączyć uczestników z lekkimi objawami depresji. To pozwoli sprawdzić, czy kurkumina, jako środek działający na mózg, wykazuje również działanie przeciwdepresyjne. Większa próba pozwoliłaby również stwierdzić, czy umiejętność poprawy funkcji pamięci przypisywana kurkuminie różni się w zależności od genetycznego obciążenia Alzheimerem, wieku czy zakresu problemów poznawczych. 

Jak włączyć kurkumę do diety?

Kurkuma to przede wszystkim jeden z bazowych składników mieszanki curry, nadający jej charakterystyczny, żółty odcień. W naszej szerokości geograficznej curry rzadko gości na stołach, dlatego warto poszukiwać innych sposobów na zwiększenie spożycia kurkumy. Jednym z nich jest sporządzanie naparu z jej korzenia, który należy zetrzeć na tarce i zalać wrzącą wodą. Napar będzie gotowy po 10 minutach, a dla smaku można doprawić go miodem i cytryną. Kurkuma to również świetny dodatek do warzyw z patelni lub grilla – dzięki temu łatwo i bez wysiłku włączymy ją do codziennej diety.

Kurkuma jest też nieodłącznym składnikiem tzw. złotego mleka, czyli napoju często stosowanego przez praktyków ajurwedy. Przyrządza się je łącząc pastę z kurkumy z ciepłym mlekiem, do którego warto dodać także łyżeczkę oleju kokosowego. 

Źródła:
1.    Gary W. Small, Prabha Siddarth, Zhaoping Li, Karen J. Miller, Linda Ercoli, Natacha D. Emerson, Jacqueline Martinez, Koon-Pong Wong, Jie Liu, David A. Merrill, Stephen T. Chen, Susanne M. Henning, Nagichettiar Satyamurthy, Sung-Cheng Huang, David Heber, Jorge R. Barrio. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 2017; DOI: 10.1016/j.jagp.2017.10.010
2.    Agarwal A, Kasinathan A, Ganesan R, Balasubramanian A, Bhaskaran J, Suresh S, Srinivasan R, Aravind K, Sivalingam N. CURCUMIN INDUCES APOPTOSIS AND CELL CYCLE ARREST VIA THE ACTIVATION OF REACTIVE OXYGEN SPECIES–INDEPENDENT MITOCHONDRIAL APOPTOTIC PATHWAY IN SMAD4 AND P53 MUTATED COLON ADENOCARCINOMA HT29 CELLS. Nutrition Research. 6 January 2018;51. DOI: 10.1016/j.nutres.2017.12.011

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij