Kurkuma wspomaga walkę z rakiem okrężnicy

Kurkuma jest znana ze swych licznych prozdrowotnych właściwości, wśród których znajduje się również walka z nowotworem. Większość wspomnianych korzyści jest przypisywana zawartej w przyprawie kurkuminie, której działaniu przyjrzeli się bliżej badacze z Ramaswamy Memorial Institute of Science and Technology. Ich badania pokazały, że kurkumina wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe w kierunku raka okrężnicy.

Rak okrężnicy należy do grupy najniebezpieczniejszych nowotworów — pod kątem śmiertelności plasuje się na wysokim, trzecim miejscu. Jego diagnoza i leczenie są bardzo trudne, ponieważ objawy często pojawiają się w bardzo późnym stadium rozwoju choroby. Wśród nich wskazać można biegunkę, krwawienia z odbytu, dyskomfort i ból w jelitach, niewyjaśnioną utratę wagi czy syndrom jelita drażliwego.

Podobnie jak większość nowotworów, rak okrężnicy leczony jest standardową chemioterapią lub radioterapią, która wykazuje szereg efektów ubocznych jej stosowania. Ten fakt mobilizuje naukowców z całego świata do poszukiwań terapii łączących skuteczność i bezpieczeństwo ich stosowania. 

Jak działa kurkumina?

Kurkumina, której działanie w tym kontekście badali naukowcy, jest przeciwutleniaczem będącym przedmiotem wielu badań naukowych. Do tej pory dowiedziono, że jest w stanie zmniejszać stan zapalny i redukować stres oksydacyjny, poprawia funkcjonowanie mózgu, łagodzi symptomy depresji i spowalnia procesy starzenia. Ma także działanie potencjalnie antyproliferacyjnie i przeciwnowotworowe. Poprzednie badania pokazały, że dzięki indukowaniu śmierci komórek i blokowaniu ich podziału w przypadku nowotworu okrężnicy, kurkumina wyzwala reaktywne formy tlenu (ROS). Nie wiadomo jednak, jak dokładnie ich obecność przekłada się na procesy zwalczania nowotworu. 

Kurkuma zabija komórki raka

W omawianym badaniu, opublikowanym na łamach dziennika Nutrition Research, naukowcy postawili hipotezę mówiącą, że wywołane działaniem kurkuminy reaktywne formy tlenu pomagają zwalczać raka poprzez aktywację procesu apoptozy (śmierci komórki) i blokowanie cyklu życia komórki. Testy odbyły się w modelu in vitro na przykładzie zmutowanych komórek raka okrężnicy. Ich wyniki pokazały, że terapia z wykorzystaniem kurkuminy zwiększa poziomy ROS w komórkach raka okrężnicy przy zachowaniu konkretnej dawki i upływu czasu. Wspomniany składnik ma również, w podobny sposób, zmniejszać żywotność komórek rakowych oraz procesy ich podziału. Co więcej, gdy w terapii wykorzystuje się antyoksydant N-acetylcysteinę, przeciwnowotworowe działanie kurkuminy zostaje zdecydowanie zredukowane. To sugeruje, że reaktywne formy tlenu wywołane przez podanie kurkuminy pełnią ważną rolę w zwalczaniu komórek raka okrężnicy. 

Na podstawie tych obserwacji naukowcy wyciągnęli wniosek, że kurkumina pochodząca z kurkumy może znaleźć zastosowanie jako naturalne remedium na nowotwór okrężnicy, co pokazuje jej zdolność do aktywacji powstawania reaktywnych form tlenu i w konsekwencji kierowania komórek na szlak apoptozy prowadzący do ich śmierci. 

Kurkumina na pamięć i nastrój

Medyczne właściwości kurkumy obejmują również poprawę pamięci i samopoczucia, co w 2018 roku zbadali naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii. Dowodzą one, że przyjmowanie suplementów z kurkuminą może poprawić kondycję osób z demencją i chorobą Alzheimera. W badaniu analizującym tę tezę wzięło udział 40 osób w wieku 50 i 90 lat skarżących się na niewielkie problemy z pamięcią. Losowo wybrano tych, którzy przyjmowali suplementy z kurkuminą dwa razy dziennie przez 18 miesięcy. Wszyscy uczestnicy przechodzili standardowe badanie oceniające ich zdolności kognitywne na początku badania i po upływie kolejnych 6 miesięcy. Dodatkowo u 30 badanych sprawdzano pozom nagromadzenia płytek amyloidowych w mózgu świadczących o rozwoju choroby Alzheimera. 

Jak się okazało, u osób, które przyjmowały suplementy z kurkuminą, stwierdzono znaczącą poprawę pamięci i zdolności uwagi, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo nie zaobserwowano żadnej poprawy. Testy pamięci pokazały jej poprawę o 28 procent u osób, które regularnie przyjmowały suplementy z kurkuminą. Te same osoby deklarowały także lekką poprawę nastroju, a skany PET ich mózgów pokazały zdecydowanie mniej płytek amyloidowych u złogów białkowych w ich mozgach w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Równocześnie jedynie cztery osoby przyjmujące kurkuminę doświadczyły niegroźnych skutków ubocznych, takich jak bóle brzucha i nudności. 

Naukowcy planują przeprowadzenie kolejnych badań w tym kierunku na większej próbie osób, w którą chcą włączyć uczestników z lekkimi objawami depresji. To pozwoli sprawdzić, czy kurkumina, jako środek działający na mózg, wykazuje również działanie przeciwdepresyjne. Większa próba pozwoliłaby również stwierdzić, czy umiejętność poprawy funkcji pamięci przypisywana kurkuminie różni się w zależności od genetycznego obciążenia Alzheimerem, wieku czy zakresu problemów poznawczych. 

Jak włączyć kurkumę do diety?

Kurkuma to przede wszystkim jeden z bazowych składników mieszanki curry, nadający jej charakterystyczny, żółty odcień. W naszej szerokości geograficznej curry rzadko gości na stołach, dlatego warto poszukiwać innych sposobów na zwiększenie spożycia kurkumy. Jednym z nich jest sporządzanie naparu z jej korzenia, który należy zetrzeć na tarce i zalać wrzącą wodą. Napar będzie gotowy po 10 minutach, a dla smaku można doprawić go miodem i cytryną. Kurkuma to również świetny dodatek do warzyw z patelni lub grilla – dzięki temu łatwo i bez wysiłku włączymy ją do codziennej diety.

Kurkuma jest też nieodłącznym składnikiem tzw. złotego mleka, czyli napoju często stosowanego przez praktyków ajurwedy. Przyrządza się je łącząc pastę z kurkumy z ciepłym mlekiem, do którego warto dodać także łyżeczkę oleju kokosowego. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

Źródła:
1.    Gary W. Small, Prabha Siddarth, Zhaoping Li, Karen J. Miller, Linda Ercoli, Natacha D. Emerson, Jacqueline Martinez, Koon-Pong Wong, Jie Liu, David A. Merrill, Stephen T. Chen, Susanne M. Henning, Nagichettiar Satyamurthy, Sung-Cheng Huang, David Heber, Jorge R. Barrio. Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 2017; DOI: 10.1016/j.jagp.2017.10.010
2.    Agarwal A, Kasinathan A, Ganesan R, Balasubramanian A, Bhaskaran J, Suresh S, Srinivasan R, Aravind K, Sivalingam N. CURCUMIN INDUCES APOPTOSIS AND CELL CYCLE ARREST VIA THE ACTIVATION OF REACTIVE OXYGEN SPECIES–INDEPENDENT MITOCHONDRIAL APOPTOTIC PATHWAY IN SMAD4 AND P53 MUTATED COLON ADENOCARCINOMA HT29 CELLS. Nutrition Research. 6 January 2018;51. DOI: 10.1016/j.nutres.2017.12.011


Podziel się: