
Kolejny powód, by przyjmować witaminę D w ciąży
Wspólne badanie naukowców z Instytutu Badania Mózgu Queensland University oraz Aarhaus University w Danii polegało na analizie próbek krwi pochodzących od ponad 2600 Duńczyków urodzonych między rokiem 1981 a 2000, u których w wieku dorosłym zdiagnozowano schizofrenię. We wspomnianych próbkach pobranych w chwili porodu badana była koncentracja witaminy D, na podstawie czego stwierdzano, czy jej poziom był właściwy. Tak uzyskane wyniki zostały porównane z danymi pochodzącymi z grupy kontrolnej osób, które nigdy nie chorowały na schizofrenię. Jak się okazało, u dzieci urodzonych z niedoborem witaminy D ryzyko zapadnięcia na schizofrenię było o 44 procent wyższe niż u tych, które przyszły na świat bez niedoborów.
Brak słońca sprzyja chorobom psychicznym
Wyniki wspomnianego badania potwierdziły tezę o związku między niedoborem witaminy D a schizofrenią, postawioną w 2016 roku przez jednego z jego współautorów, profesora Johna McGratha. Kolejnym zamiarem naukowców z zespołu jest przeprowadzenie zrandomizowanych badań klinicznych nad suplementacją witaminą D przez kobiety w ciąży i jej wpływem na rozwój mózgu dziecka oraz wystąpienie zaburzeń neurorozwojowych, takich jak autyzm i schizofrenia.
Schizofrenia to kwestia bliskości
Warto przypomnieć, że na ryzyko rozwoju chorób psychicznych u dzieci wpływa także ciągłość ich kontaktu z matką tuż po narodzinach. Naukowcy z Indiana University wykazali, że nawet rozłąka trwająca zaledwie dobę może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów psychicznych w wieku dorosłym. Naukowcy postanowili przeprowadzić badanie na szczurach, ponieważ mózgi gryzoni i ludzi mają podobną strukturę. Dla obu gatunków rozłąkę z matką w wieku dziecięcym można uznać za traumę, która wpływa na późniejsze życie potomstwa – nawet, jeśli nie są w stanie jej pamiętać. U gryzoni oddzielonych od matek stwierdzono między innymi zaburzenia pamięci i gorszą komunikację między poszczególnymi częściami mózgu. Zmiany tego typu mogą prowadzić do rozwoju schizofrenii w późniejszym życiu.
Polecane dla Ciebie
Witamina D a ryzyko poronienia
O ważnej roli witaminy D w żywieniu kobiet w ciąży mówią również wyniki badań opublikowanych w czerwcu 2018 roku. Według naukowców z Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development niedobory witaminy D u kobiet w ciąży, które mają za sobą utratę dziecka na etapie płodowym, mogą zwiększać ryzyko kolejnego poronienia.
W swojej analizie badacze chcieli zweryfikować wcześniejsze doniesienia, z których wynikało, że kobiety, w których organizmie stwierdzono wyższe poziomy witaminy D, chcące poddać się procedurze sztucznego zapłodnienia in vitro, zachodzą w ciążę częściej niż te, u których wspomniany poziom był niższy. Wspomnianej tezy jak dotąd nie sprawdzono pod kątem kobiet zachodzących w ciążę metodami naturalnymi.
Badacze podkreślają, że wspomniane badanie nie dowodzi przyczyny i skutku – nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że przyjmowanie większych ilości witaminy D przed zajściem w ciążę w sposób jednoznaczny przełoży się na zmniejszenie ryzyka poronienia. Odkrycie natury tej relacji i formułowanie zaleceń na jej bazie wymaga dalszych badań.
Witamina D w ciąży to konieczność
Choć naukowcy wzbraniają się przed wyciąganiem jednoznacznych wniosków na temat związku witaminy D z powodzeniem ciąży, suplementacja nią jest stanowczo zalecana kobietom w tym stanie oraz starającym się o dziecko. Jak pokazują badania, w zasadzie wszystkie noworodki urodzone w Polsce doświadczają jej niedoboru. Jej rola wiąże się również z prawidłowym rozwojem mózgu dziecka, ale też z jego późniejszą podatnością na infekcje. Witamina D3 pozwala też zwiększyć szanse na prawidłowy przebieg ciąży. W grupie nazywanej wielką piątką składników zalecanych do suplementacji znajdują się również kwas foliowy, jod, żelazo oraz kwasy DHA.