
Wiosenne przesilenie. Zioła, które dodadzą Ci energii
Zimą jesteśmy mniej aktywni fizycznie, częściej przebywamy w domu, a nasza dieta jest uboga w witaminy i minerały. Dodatkowo mała ilość słońca i niskie temperatury wpływają niekorzystnie na nasze samopoczucie. Wraz z nadejściem wiosny organizm zaczyna adaptować się do nowej sytuacji, jednak na skutek zmiennych warunków atmosferycznych i częstych wahań ciśnienia nie jest to łatwe i może trwać nawet kilka tygodni. Ogólne osłabienie, senność, spadki nastroju, rozdrażnienie, bóle głowy i mięśni to jedne z najczęstszych objawów przesilenia. Często wzrasta także podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne górnych dróg oddechowych.
Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim należy jak najczęściej korzystać z ładnej pogody i słońca. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu poprawia dotlenienie organizmu, stymuluje układ krążenia i układ nerwowy oraz poprawia samopoczucie i podnosi odporność. Wystarczy dłuższy spacer lub jogging. Warto zwolnić nieco tempo życia i zadbać o sen oraz odpowiednie odżywianie; szczególnie ważne jest pełnowartościowe śniadanie, o którym nie wolno zapominać. Na rynku pojawia się coraz więcej nowalijek, świeże pomidory, rzodkiewki i sałata są zdrowym uzupełnieniem codziennej diety. Mrożone warzywa, szczególnie w okresie wczesnowiosennym są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wychodząc z domu należy ubierać się na cebulkę, by być przygotowanym na zmienne warunki atmosferyczne.
Po jakie zioła warto sięgać wczesną wiosną?
Jeżówka (Echinacea)
Ziele jeżówki uznawane jest za jeden z najcenniejszych surowców farmaceutycznych podnoszących odporność, dotyczy to szczególnie jeżówki purpurowej. Udowodniono jej działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne w profilaktyce i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, trądziku i opryszczki. Są również badania potwierdzające jej działanie przeciwwirusowe w stosunku do wirusa grypy H1N1, H5N1 i H7N7. Zalecana jest w stanach obniżonej odporności, osłabienia organizmu oraz zapobiegawczo w okresach nasilonych zachorowań. Ze względu na możliwe działanie alergizujące nie zaleca się jej stosowania u dzieci poniżej dwunastego roku życia oraz u kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
Pokrzywa (Urtica)
Kolejnym niezwykle cennym surowcem jest ziele pokrzywy. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z bogactwa składników w niej zawartych. Ze względu na wysoką zawartość żelaza stymuluje produkcję krwinek czerwonych, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia organizmu. Korzystnie wpływa na czynność wątroby, trzustki i nerek, reguluje poziom cukru we krwi oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Regularne picie herbaty lub soku z pokrzywy w okresie przesilenia wiosennego i jesiennego przeciwdziała osłabieniu i podnosi odporność.
Polecane dla Ciebie
Żeń-szeń (Panax ginseng)
W medycynie chińskiej korzeń żeń-szenia stosowany jest od ponad 4 tysięcy lat jako panaceum na wszystkie dolegliwości. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza ponad 200 aktywnym składnikom, z których wielu próżno szukać u innych roślin. Współcześnie udowodniono jego korzystny wpływ na samopoczucie, potencję, układ krążenia oraz pamięć i koncentrację. Zawarte w korzeniu ginsenozydy pozytywnie wpływają na dotlenienie organizmu, zwiększając zdolność hemoglobiny do wiązania tlenu oraz podnoszą odporność. Regularne stosowanie preparatów z żeń-szenia zwiększa siły witalne, podnosi zdolność intelektualną, opóźnia procesy starzenia organizmu oraz korzystnie wpływa na libido zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Ostrożność należy zachować u osób z nadciśnieniem, chorobami serca, hemofilią oraz bezsennością. Nie należy go stosować u dzieci i kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.
Miłorząb japoński (Ginkgo biloba)
Preparaty z miłorzębu w okresie przesilenia wiosennego są szczególnie zalecane osobom odczuwającym problemy z koncentracją i spadkami nastroju. Zawarte w nich substancje czynne korzystnie wpływają na krążenie mózgowe, poprawiając dotlenienie i odżywienie komórek nerwowych.
Melisa (Melissa officinalis)
Stosowanie ziela melisy zaleca się w celu łagodzenia objawów napięcia nerwowego i rozdrażnienia. Melisa doskonale koi skołatane nerwy, ułatwia zasypianie, a także poprawia trawienie, łagodzi bóle miesiączkowe i mdłości w ciąży. Stosowanie naparów z melisy jest bezpieczne zarówno u dzieci, jak i u kobiet w ciąży; nie zaleca się jej jedynie w okresie przedporodowym, ponieważ może opóźnić wystąpienie skurczy i poród.
Kiełki
Zimą i wczesną wiosną nasza dieta jest uboga w świeże warzywa i owoce, a co za tym idzie znacząco wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Najczęściej brakuje nam wówczas prowitaminy i witaminy A, witaminy C, D, E oraz witamin z grupy B. Bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie witamin i minerałów jest zwiększone spożycie kiełków. Świeże kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także innych wysoko przyswajalnych składników odżywczych, takich jak aminokwasy, błonnik pokarmowy, chlorofil czy kwasy nukleinowe.