Wiosenne przesilenie. Zioła, które dodadzą Ci energii

Kalendarzowa zima dobiegła końca, za oknami coraz więcej słońca i dodatnie temperatury. Nadeszła długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią u wielu osób pojawiły się objawy tzw. przesilenia wiosennego. Jak sobie z nimi radzić? Warto sięgnąć po zioła, które dodadzą energii i pomogą przetrwać ten trudny okres.

Zimą jesteśmy mniej aktywni fizycznie, częściej przebywamy w domu, a nasza dieta jest uboga w witaminy i minerały. Dodatkowo mała ilość słońca i niskie temperatury wpływają niekorzystnie na nasze samopoczucie. Wraz z nadejściem wiosny organizm zaczyna adaptować się do nowej sytuacji, jednak na skutek zmiennych warunków atmosferycznych i częstych wahań ciśnienia nie jest to łatwe i może trwać nawet kilka tygodni. Ogólne osłabienie, senność, spadki nastroju, rozdrażnienie, bóle głowy i mięśni, to jedne z najczęstszych objawów przesilenia. Często wzrasta także podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne górnych dróg oddechowych. Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim należy jak najczęściej korzystać z ładnej pogody i słońca. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu poprawia dotlenienie organizmu, stymuluje układ krążenia i układ nerwowy oraz poprawia samopoczucie i podnosi odporność. Wystarczy dłuższy spacer lub jogging. Warto zwolnić nieco tempo życia i zadbać o sen oraz odpowiednie odżywianie, szczególnie ważne jest pełnowartościowe śniadanie, o którym nie wolno zapominać. Na rynku pojawia się coraz więcej nowalijek, świeże pomidory, rzodkiewki i sałata są zdrowym uzupełnieniem codziennej diety. Mrożone warzywa, szczególnie w okresie wczesnowiosennym są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wychodząc z domu należy ubierać się na „cebulkę”, by być przygotowanym na zmienne warunki atmosferyczne.

Po jakie zioła warto sięgać wczesną wiosną?

Jeżówka (Echinacea)

Ziele jeżówki uznawane jest za jeden z najcenniejszych surowców farmaceutycznych podnoszących odporność, dotyczy to szczególnie jeżówki purpurowej. Udowodniono jej działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne w profilaktyce i leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, trądziku i opryszczki. Są również badania potwierdzające jej działanie przeciwwirusowe w stosunku do wirusa grypy H1N1, H5N1 i H7N7. Zalecana jest w stanach obniżonej odporności, osłabienia organizmu oraz zapobiegawczo w okresach nasilonych zachorowań. Ze względu na możliwe działanie alergizujące nie zaleca się jej u dzieci poniżej dwunastego roku życia oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Profilaktycznie preparaty z jeżówki można stosować przez okres 4 tygodni, po czym należy zrobić 2 tygodnie przerwy.

Pokrzywa (Urtica)

Kolejnym niezwykle cennym surowcem jest ziele pokrzywy. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z bogactwa składników w niej zawartych. Ze względu na wysoką zawartość żelaza stymuluje produkcję krwinek czerwonych, co jest szczególnie istotne w okresach osłabienia organizmu. Korzystnie wpływa na czynność wątroby, trzustki i nerek, reguluje poziom cukru we krwi oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Regularne picie herbaty lub soku z pokrzywy w okresie przesilenia wiosennego i jesiennego przeciwdziała osłabieniu i podnosi odporność.

Żeń-szeń (Panax ginseng)

W medycynie chińskiej korzeń żeń-szeń stosowany jest od ponad 4 tysięcy lat, jako panaceum na wszystkie dolegliwości. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza ponad 200 aktywnym składnikom, z których wielu próżno szukać u innych roślin. Współcześnie udowodniono jego korzystny wpływ na samopoczucie, potencję, układ krążenia oraz pamięć i koncentrację. Zawarte w korzeniu ginsenozydy korzystnie wpływają na dotlenienie organizmu, zwiększając zdolność hemoglobiny do wiązania tlenu oraz podnoszą odporność. Regularne stosowanie preparatów z żeń-szenia zwiększa siły witalne, podnosi zdolność intelektualną, opóźnia procesy starzenia organizmu oraz korzystnie wpływa na libido zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Ostrożność należy zachować u osób z nadciśnieniem, chorobami serca, hemofilią oraz bezsennością. Nie należy go stosować u dzieci i kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba)

Preparaty z miłorzębu w okresie przesilenia wiosennego są szczególnie zalecane osobom odczuwającym problemy z koncentracją i spadkami nastroju. Zawarte w nim substancje czynne korzystnie wpływają na krążenie mózgowe poprawiając dotlenienie i odżywienie komórek nerwowych. 

Melisa (Melissa officinalis)

Ziele melisy zaleca się w celu łagodzenia objawów napięcia nerwowego i rozdrażnienia, doskonale koi skołatane nerwy, ułatwia zasypianie, a także poprawia trawienie, łagodzi bóle miesiączkowe i mdłości w ciąży. Stosowanie naparów z melisy jest bezpieczne zarówno u dzieci, jak i kobiet w ciąży, nie zaleca się jej jedynie w okresie przedporodowym, ponieważ może opóźnić wystąpienie skurczy i poród.

Kiełki

Zimą i wczesną wiosną nasza dieta jest uboga w świeże warzywa i owoce, a co za tym idzie znacząco wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Najczęściej brakuje nam wówczas prowitaminy i witaminy A, witaminy C, D, E oraz witamin z grupy B. Bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie witamin i minerałów jest zwiększone spożycie kiełków. Świeże kiełki są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także innych wysoko przyswajalnych składników odżywczych takich, jak aminokwasy, błonnik pokarmowy, chlorofil czy kwasy nukleinowe.

Wiosenne przesilenie to nie choroba, choć jego objawy mogą stać się przyczyną wizyty u lekarza. Prędzej, czy później minie. Wiele zależy od naszego stylu życia oraz tego jak się odżywiamy.


Podziel się: