Najlepsze i najgorsze diety świata – ranking U.S. News & World Report

Już po raz kolejny platforma internetowa U.S. News & World Report przygotowała raport dotyczący najbardziej pożądanych dla naszego zdrowia diet. Zaskoczenia większego nie było - najlepszą okazała się dieta DASH, tuż po niej dieta śródziemnomorska, dieta MIND, a także flexitarianizm czyli okazjonalne spożycie mięsa przy bazowaniu na kuchni roślinnej. Ostatnie miejsca zajęły m.in. dieta Paleo, dieta Atkinsa oraz Dukana.

Czego dotyczył raport U.S. News & World Report i kto dokonał oceny

Raport został przygotowany w oparciu o analizę 38 najpopularniejszych na świecie diet. Specjaliści uporządkowali je od tych najbardziej skutecznych i równolegle – według tych o odpowiedniej wartości odżywczej, po te najmniej bezpieczne. Skuteczność oceniono nie tylko w kontekście możliwości redukcji masy ciała, ale i prewencji chorób przewlekłych niezakaźnych, m.in. cukrzycy.

Badacze zajmujący się opracowaniem rankingu nie byli przypadkowi – to uznani w świecie specjaliści w dziedzinie żywienia i dietetyki, w otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia oraz psychologii. Każdy z nich oceniał pojedynczo wszystkie diety, klasyfikując je według siedmiu kategorii. Dotyczyły one m.in. bezpieczeństwa stosowania danej modelu żywienia, jego wartości odżywczej, łatwości w realizacji i skuteczności w odniesieniu do krótko- oraz długoterminowej redukcji masy ciała, a także prewencji wybranych chorób. Każdy ze specjalistów miał również możliwość wyrażenia własnej opinii. 

Pierwsze miejsce w rankingu U.S. News & World Report – dieta DASH

Dieta DASH (ang. Dietary Approach to Stop Hypertension), to dieta, która została opracowana w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi albo obniżenia już istniejącego jego wysokiego poziomu. Jej założenia opierają się głównie o zmniejszenie spożycia sodu, a zwiększenie tych składników, które mogą działać hipotensyjnie, czyli wpływać na obniżenie za wysokiego ciśnienia. W praktyce oznacza to eliminację wysoko przetworzonej żywności, obfitującej w sód, takiej jak: żywność typu fast-food, gotowe dania do odgrzania (zupki w proszku, dania do mikrofalówki), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), a także rezygnację z dosalania potraw. Na naszych talerzach powinny królować świeże warzywa, owoce w odpowiednich ilościach, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, pestki, nasiona i chudy nabiał. W tym modelu żywienia, istotną rolę będą odgrywać również ryby stanowiące źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mięso nie jest zakazane, ale należy znacznie ograniczyć jego ilość.

Trwające od lat badania nad dietą DASH potwierdzają jej skuteczność w odniesieniu do podwyższonego poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto, dieta może poprawiać insulino wrażliwość, obniżać stężenie glikemii i cholesterolu na czczo oraz zmniejszać stan zapalny w organizmie.

Dieta śródziemnomorska

Na drugim miejscu uplasowała się znana większości dieta śródziemnomorska. Po raz pierwszy usłyszeliśmy o niej w latach 50. XX wieku. Jej charakterystyki dokonał amerykański epidemiolog Ancel Keys. Opisał on zwyczaje żywieniowe wybranych populacji regionu basenu Morza Śródziemnomorskiego i korelując je z bardzo rzadkim występowaniem wśród mieszkańców choroby niedokrwiennej serca, wprowadził je do literatury medycznej.

Podstawą tej diety są warzywa, w tym przede wszystkim rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola, soja itp. Ważne miejsce zajmują również warzywa zielone oraz świeże zioła, a także produkty zbożowe z pełnego ziarna. W umiarkowanych ilościach poleca się sięganie po ryby i orzechy. Klasyczna dieta śródziemnomorska dopuszcza również umiarkowane spożycie czerwonego wina.

Od diety DASH, dietę śródziemnomorską odróżnia możliwość regularnego wypijania czerwonego wina, a także użycie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu.

Dieta MIND

Dieta MIND jest dietą znajdującą zastosowanie w profilaktyce choroby Alzheimera. Choć jej popularność w Polsce jest niska, założenia diety łatwo zapamiętać. Stanowi bowiem połączenie zaleceń powyżej omówionych już modeli żywienia. Ponadto, rozgranicza produkty po względem ich wpływu na funkcje poznawcze mózgu. Korzystnie działają m.in. zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce jagodowe, produkty z pełnego ziarna, chude mięso, ryby, orzechy, oliwę z oliwek oraz czerwone wino. Produkty, które należy unikać to czerwone mięso, masło i margaryny, żywność wysoko przetworzona oraz dania smażone.

Zdaniem specjalistów, dieta MIND zmniejsza ryzyko nie tylko chorób neurodegeneracyjnych, ale i chorób układu krążenia.

Najgorsze diety świata według rankingu U.S. News & World Report

Dieta whole30, dieta Dukana, dieta Paleo, dieta Atkinsa – wszystkie dobrze znane, ale zdecydowanie niepolecane. Wysokobiałkowe i ubogowęglowodanowe. Jedynym ich plusem może być co najwyżej zalecenie wyłączenia z codziennej diety wysoko przetworzonej żywności. I choć mogą zapewnić szybką redukcję masy ciała, należy mieć przede wszystkim na uwadze, że ograniczamy w nich wiele cennych dla naszego zdrowia produktów spożywczych. Wszelkie eliminacje zawsze powinny być podejmowane w porozumieniu ze specjalistami – lekarzem bądź dietetykiem. Praca na własną rękę, w przypadku tak mocno skrajnych zaleceń, może bowiem stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia oraz życia. Samo American Heart Association (AHA) nie rekomenduje diet wysokobiałkowych. Ich zdaniem, mogą one bowiem wiązać się z ograniczeniem zdrowych produktów, pożądanych w diecie celem dostarczenia niezbędnych składników odżywczych. I choć krótkoterminowe stosowanie takich diet nie musi od razu stanowić ryzyka komplikacji u osób zdrowych, to w przypadku pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi, nie mamy już niestety na to odpowiednich i wystarczających dowodów. 

Zwolennicy m.in. diety Paleo uważają, że w wyniku stosowania jej zaleceń, można poprawić swój profil lipidowy czy tolerancję glukozy. Zdaniem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, te korzystne zmiany wynikają raczej z redukcji nadmiernej masy ciała. Należy mieć na uwadze, że nadmiar białka w diecie nie jest efektywnie zużywany przez ludzki organizm i może powodować m.in. obciążenie dla nerek i wątroby.

Literatura:
https://www.usnews.com/ - dostęp 11.11.2017
http://ncez.pl/zdrowe-odchudzanie/informacje-ogolne/ranking-diet---znamy-zwyciezcow-i-najwiekszych-przegranych; NCEŻ IŻŻ - dostęp 11.11.2017 


Podziel się: