Podatkiem w fast foody: za niezdrowe zapłacimy więcej - portal DOZ.pl
Podatkiem w fast foody: za niezdrowe zapłacimy więcej
Katarzyna Szulik

Podatkiem w fast foody: za niezdrowe zapłacimy więcej

Ministerstwo Finansów, idąc za przykładem innych krajów, rozważa wprowadzenie podatku od cukru i soli, a konkretnie od produktów zawierających szczególnie duże ilości obu składników. Takie rozwiązania z powodzeniem zastosowano między innymi w Meksyku i na Węgrzech.

Zdrowie kontra zyski

Na pomysł resortu finansów negatywnie zareagowała branża producentów spożywczych, która obawia się, że obłożenie wspomnianych towarów jeszcze większym podatkiem niesie za sobą szereg również negatywnych konsekwencji. Wyższe ceny dla wielu konsumentów oznaczać mogą nie tylko ograniczenie, ale wręcz eliminację pewnych produktów z jadłospisu, które jedzone w niewielkich ilościach, będąc częścią zrównoważonej diety, nie są szkodliwe. Podatki uderzą także w niewielkich, często krajowych producentów, nie będących w stanie konkurować z wielkimi koncernami, które straty w tym segmencie mogą odbić sobie w innych. Co więcej, polskie słodycze już i tak są obciążone jednym z najwyższych podatków w Europie, czyli VAT-em wynoszącym 23 procent. 

Normy zamiast podatku

W opinii producentów znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby odgórne ustalenie norm zawartości soli, cukru i tłuszczy w poszczególnych produktach. Na taki krok zdecydowało się Tesco, które obniżyło zawartość cukru w niemal połowie napojów oferowanych pod własną marką. Obecnie żaden z nich nie może zawierać więcej niż 5 g cukru w 100 mililitrach. Podobnie działania podjęto w Belgii. Jak mówi cytowany przez Gazetę Prawną Marcin Zawadzki z firmy doradczej PwC, pomysł podatkowy jest problematyczny także dlatego, że trudno powiedzieć, od jakiego poziomu cena hamburgera czy coli będzie na tyle wysoka, by skutecznie zniechęcić do zakupu.

Polecane dla Ciebie

Restrykcje przynoszą skutek

Są jednak przykłady pokazujące, że ograniczenia odnoszą pożądany skutek. Po takie środki sięgnięto na Węgrzech, gdzie udało się także zredukować ilość cukru w produktach o prawie 40 procent. Z kolei w Meksyku o 10 proc. podniesiono cenę napojów niealkoholowych zawierających cukier, a także produktów wysokokalorycznych z jego dużą zawartością. Efekty były świetne – w ciągu roku konsumpcja słodkich napojów spadła o około 15 procent. 

Podatek Cukrowy przyjęto także w Wielkiej Brytanii, a wyższe ceny mają zacząć obowiązywać od wiosny 2018 roku. Ma on dotyczyć wzrostu cen słodkich napojów z zawartością cukru wynoszącą więcej niż 5 gramów w 100 mililitrach. 

Niezależnie od sposobu, podjęcie działań mających na celu ograniczenie spożycia zwłaszcza słodkich produktów powinno być polskim priorytetem, biorąc pod uwagę skalę problemu.

Jak podaje „Rzeczpospolita”, Przeciętny Polak zjada około 40 kg cukru rocznie, a dziennie średnio 25 łyżeczek, czyli o 15 więcej niż przewiduje norma.

Cukier kryje się w wielu produktach spożywczych, również w tych, w których nie spodziewamy się jego obecności. W efekcie słodycz jest jednym z głównych winowajców otyłości wśród Polaków, która dotyka już 60 proc. społeczeństwa.

Źródło: Gazeta Prawna, Rzeczpospolita

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

  • Odnowa biologiczna – wskazania, efekty, zabiegi wykorzystywane w bioregeneracji. Odnowa biologiczna w sporcie

    Odnowa biologiczna (bioregeneracja) to szereg działań, których celem jest poprawa lub utrzymanie dobrej kondycji psycho-fizycznej organizmu. W tym celu wykorzystuje się właściwości naturalnych czynników i warunków środowiskowych. Odnowa biologiczna obejmuje metody fizykalne (np. masaż czy hydroterapię), ale także właściwą dietę, odpowiednia dawkę snu czy walkę z nadmiernym stresem. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij