Podatkiem w fast foody: za niezdrowe zapłacimy więcej
Katarzyna Szulik

Podatkiem w fast foody: za niezdrowe zapłacimy więcej

Ministerstwo Finansów, idąc za przykładem innych krajów, rozważa wprowadzenie podatku od cukru i soli, a konkretnie od produktów zawierających szczególnie duże ilości obu składników. Takie rozwiązania z powodzeniem zastosowano między innymi w Meksyku i na Węgrzech.

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar cukru, tłuszczu i soli przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń i sprzyja epidemii nadwagi oraz otyłości. Szereg akcji profilaktycznych i usuwanie fast foodów ze szkół, co wymogła „rewolucja sklepikowa” to jednak działania na zbyt małą skalę, by mogły wpłynąć na całe społeczeństwo. Podstawowy problem związany z niezdrowymi przekąskami wynika z ich dostępności – słodycze, chipsy czy słodkie napoje są relatywnie tanie. Nałożenie na nie dodatkowego podatku ma z założenia zniechęcić konsumentów do sięgania po nie. 

Zdrowie kontra zyski

Na pomysł resortu finansów negatywnie zareagowała branża producentów spożywczych, która obawia się, że obłożenie wspomnianych towarów jeszcze większym podatkiem niesie za sobą szereg również negatywnych konsekwencji. Wyższe ceny dla wielu konsumentów oznaczać mogą nie tylko ograniczenie, ale wręcz eliminację pewnych produktów z jadłospisu, które jedzone w niewielkich ilościach, będąc częścią zrównoważonej diety, nie są szkodliwe. Podatki uderzą także w niewielkich, często krajowych producentów, nie będących w stanie konkurować z wielkimi koncernami, które straty w tym segmencie mogą odbić sobie w innych. Co więcej, polskie słodycze już i tak są obciążone jednym z najwyższych podatków w Europie, czyli VAT-em wynoszącym 23 procent. 

Normy zamiast podatku

W opinii producentów znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby odgórne ustalenie norm zawartości soli, cukru i tłuszczy w poszczególnych produktach. Na taki krok zdecydowało się Tesco, które obniżyło zawartość cukru w niemal połowie napojów oferowanych pod własną marką. Obecnie żaden z nich nie może zawierać więcej niż 5 g cukru w 100 mililitrach. Podobnie działania podjęto w Belgii. Jak mówi cytowany przez Gazetę Prawną Marcin Zawadzki z firmy doradczej PwC, pomysł podatkowy jest problematyczny także dlatego, że trudno powiedzieć, od jakiego poziomu cena hamburgera czy coli będzie na tyle wysoka, by skutecznie zniechęcić do zakupu.

Polecane dla Ciebie

Restrykcje przynoszą skutek

Są jednak przykłady pokazujące, że ograniczenia odnoszą pożądany skutek. Po takie środki sięgnięto na Węgrzech, gdzie udało się także zredukować ilość cukru w produktach o prawie 40 procent. Z kolei w Meksyku o 10 proc. podniesiono cenę napojów niealkoholowych zawierających cukier, a także produktów wysokokalorycznych z jego dużą zawartością. Efekty były świetne – w ciągu roku konsumpcja słodkich napojów spadła o około 15 procent. 

Podatek Cukrowy przyjęto także w Wielkiej Brytanii, a wyższe ceny mają zacząć obowiązywać od wiosny 2018 roku. Ma on dotyczyć wzrostu cen słodkich napojów z zawartością cukru wynoszącą więcej niż 5 gramów w 100 mililitrach. 

Niezależnie od sposobu, podjęcie działań mających na celu ograniczenie spożycia zwłaszcza słodkich produktów powinno być polskim priorytetem, biorąc pod uwagę skalę problemu.

Jak podaje „Rzeczpospolita”, Przeciętny Polak zjada około 40 kg cukru rocznie, a dziennie średnio 25 łyżeczek, czyli o 15 więcej niż przewiduje norma.

Cukier kryje się w wielu produktach spożywczych, również w tych, w których nie spodziewamy się jego obecności. W efekcie słodycz jest jednym z głównych winowajców otyłości wśród Polaków, która dotyka już 60 proc. społeczeństwa.

Źródło: Gazeta Prawna, Rzeczpospolita

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Głodówka oczyszczająca – co to jest? Na jakie efekty można liczyć?

    Głodówka może wydawać się skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu. Do niedawna głodówka oczyszczająca miała wielu zwolenników, obecnie jednak coraz więcej mówi się o jej negatywnym wpływie na organizm. Czy zatem głodówka oczyszczająca jest bezpieczna?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Jak bezpiecznie wyjść z głodówki oczyszczającej bez efektu jojo?

    Aby zakończyć głodówkę oczyszczającą, ważne jest stopniowe wprowadzanie jedzenia w bezpieczny i kontrolowany sposób w celu uniknięcia jakichkolwiek skutków ubocznych. Należy słuchać swojego ciała i wprowadzać zmiany w razie potrzeby. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane, takie jak zawroty głowy, nudności lub bóle głowy, konieczne jest przerwanie postu i skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij