Rak żołądka coraz częstszy przez... nadwagę?

Coraz częściej diagnozowane nowotwory staną się według ekspertów dolegliwością, która do 2025 dotknie niemal 2 miliony Polaków. Trzecią przyczyną zgonów nowotworowych w Polsce wśród mężczyzn i piątą u kobiet jest rak żołądka. Tymczasem naukowcy dowodzą, że tego rodzaju schorzenia najprościej uniknąć utrzymując prawidłową masę ciała i stosując zbilansowaną dietę.

Rak żołądka dotyka częściej osoby borykające się z wrzodami żołądka, a objawy choroby łatwo przeoczyć lub pomylić z inną dolegliwością. Zwiastują go na początku bóle żołądka, nudności, brak apetytu oraz wzdęcia, z czasem do listy symptomów dołączają wymioty czy krew w stolcu. Schorzenie może występować rodzinnie. Lekarz podejrzewający u pacjenta raka żołądka zleca gastroskopię, a następnie rezonans magnetyczny. Leczenie obejmuje najczęściej zabieg usuwający żołądek oraz okoliczne węzły chłonne. Chorym podawana jest także chemioterapia.

Dieta pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania

Dieta bogata w konserwanty, produkty zawierające saletrę oraz produkty wędzone określana jest jako niebezpieczna i sprzyjająca zachorowaniom na raka żołądka. Ryzykowne jest również nadużywanie alkoholu. Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w rozmowie z Gazetą Lekarską wskazuje, że w ciągu minionych 25 lat prawdopodobnie ponad 300 tysięcy osób uniknęło zachorowania na raka dzięki zmodyfikowanym nawykom żywieniowym i ograniczeniu palenia papierosów. Liczba została oszacowana na podstawie trendów zapadania na nowotwory złośliwe z trendami dietetycznymi wśród Polaków. Ekspert jako pozytywną zmianę postrzega wzrost spożycia warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty, mniejsze spożycie czerwonego mięsa i soli oraz większą konsumpcję tłuszczów roślinnych i zmniejszenie udziału w diecie bardziej szkodliwych tłuszczów zwierzęcych. Dodaje jednak, że niemożliwe jest wskazanie, że konkretne substancje spowodują powstanie nowotworu, karcynogeneza u człowieka to bowiem złożony proces, trwający niekiedy kilkadziesiąt lat.

Nadwaga w młodzieńczym wieku przyczyną raka żołądka

Według doniesień czasopisma British Journal of Cancer rak żołądka zagraża w większym stopniu osobom zmagającym się z nadprogramowymi kilogramami. Naukowcy z U.S. National Cancer Institute w Bethesda sprawdzili dane medyczne więcej niż 400 tysięcy osób, biorąc pod uwagę ich wagę i wzrost i porównując te wartości z zachorowaniami na nowotwory wśród tej grupy. Z analiz wynika, że nadwaga w 20 roku życia zwiększa ryzyko zapadalności w późniejszym wieku na raka żołądka oraz przełyku od 60 do 80%. Dalsze przybieranie na wadze wzmaga tę tendencję – kolejne 20 kg w ciągu 30 lat zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka przełyku dwukrotnie. Autorzy badania tym samym zwracają uwagę, że skuteczniejsze programy kontroli masy ciała zwłaszcza u osób młodych mogłyby pomóc ograniczyć umieralność z powodu raka żołądka oraz przełyku, zwłaszcza, że jak dotąd w medycynie nie istnieją skuteczne metody terapii tych schorzeń.

Źródła: Gazeta lekarska, Medexpress, Polki


Podziel się: