Wiosenne porz康ki w jad這spisie

S這necznie. Ciep這. Pozytywnie. To wiosna! W ko鎍u, po wielu zimowych miesi帷ach mo瞠my swobodnie odetchn望 lekk piersi. Swobodnie, ale czy na pewno lekko? Czy aby przypadkiem nie pojawi這 si kilka nowych kilogram闚? Zm璚zenie, szara cera, przyciasne spodnie to prawdopodobnie efekt zimowego rozleniwienia. Czas to naprawi!

Zimowe lenistwo

Przyj窸o si uwa瘸, 瞠 zimowa dieta to dieta ci篹sza, bardziej kaloryczna, t逝sta. Nie dla nas wtedy odchudzanie, sa豉tki i ma貫 posi趾i bo organizm potrzebuje teraz wi璚ej i wi璚ej. Wiedzia造 o tym ju nasze babcie, które na zimowe wieczory gotowa造 ci篹sze potrawki, gulasz, bigos, zawija造 mi瘰ne go陰bki, sma篡造 kotlety, popijaj帷 przy tym gor帷 herbat z miodem, nierzadko nalewki czy grzane wino. Nie trudno wi璚 domy郵i si, 瞠 gdy mija豉 zima, a z szaf wyci庵ano l瞠jsze ubrania, cz瘰to wiele z nich si nie dopina這. Kilka kilogramów na plusie by這 czym normalnym i oczywistym. Tymczasem, okazuje si, 瞠 spokojnie mo積a by這 tego unikn望.

Zimowy jad這spis wcale nie musi obfitowa w nadmiar kalorii.

Mo瞠 by lekki, a wci捫 syty i smaczny

Organizm zimow por wcale nie potrzebuje wi瘯szej ilo軼i dostarczanych kalorii. Wcale nie trzeba je嗆 wi璚ej, wcale nie musi by te t逝sto, ani ci篹ko. Musi by po prostu nieco inaczej, bo nasze cia這 domaga si zmiany diety. Na bardziej energetyczn, ale raczej w celu wewn皻rznego rozgrzania i poprawy nastroju. Chowamy wi璚 zimne jogurty, kefiry i ma郵anki, które 鈍ietnie sprawdzaj si latem. Nie jemy te przecie ch這dników ani lodów. Zwykle raczej szukamy czego ciep貫go i syc帷ego, a przecie takimi mog by równie i potrawy lekkie, o podobnej warto軼i kalorycznej. Zupy, owsianki, potrawki, zapiekanki… Mo磧iwo軼i jest mnóstwo, co jednak gdy o tym zapomnimy i w pierwsze wiosenne dni wkroczymy z dodatkowym baga瞠m?

Zacznij pozytywne zmiany ju dzi!

Nawet je郵i za oknem czasami wida jeszcze szron, a temperatura nie zadowala w pe軟i, warto ju teraz przyjrze si swojemu jad這spisowi i zacz望 od zaraz! Nie ma nic gorszego ni odk豉danie tego w niesko鎍zono嗆: „a po 鈍i皻ach”, „a po tym weekendzie”, „a bo w sobot urodziny kole瘸nki, zaczn w poniedzia貫k”. Nie, trzeba zacz望 ju! To najlepsza motywacja! Nikt przecie nie mówi o 瘸dnych g這dówkach, ani szeregu wyrzecze. Pora zmieni swój sposób 篡wienia na sta貫!

Pierwszy posi貫k

好iadanie to pierwszy i najwa積iejszy posi貫k w ci庵u dnia. Je郵i zimow por si璕a貫 po owsiank, jajecznic czy omlety, a jedyne warzywa, które go軼i造 na Twoim talerzu by造 w postaci kiszonek, zapewne teraz z ochot przystaniesz na smaczne twaro磬i ze 鈍ie篡mi warzywami, które ju wkrótce pojawi si na targach, pasty z delikatnych str帷zków (np. rewelacyjny pasztet z soczewicy i marchewki który prezentujemy pod artyku貫m), 鈍ie瞠 owoce z odrobin jogurtu i bakaliami. W miejsce herbaty – 鈍ie穎 wyciskany sok owocowo-warzywny (np. jab趾o, pomara鎍za i burak), a zamiast kawy… poranny spacer do pracy, który na pewno obudzi w Tobie now energi.

Nie zapominaj o porz康nym lunchu!

Na obiad przygotuj sobie lekk zup krem z warzyw, z odrobin jogurtu b康 oliwy, dorzu chrupi帷e grzanki z pe軟oziarnistego chleba i mas drobno posiekanego szczypiorku. Im bardziej warzywna zupa, tym lepiej! Mo瞠sz j równie wzbogaci w kilka 造瞠k soczewicy, albo zmiksowanej cieciorki, która nada Twojemu lunchowi bardziej po篡wny charakter, a jednocze郾ie nie obci捫y nadto 穎陰dka. Wege-propozycje to 鈍ietne opcje na wiosn! Spróbuj wi璚 ograniczy zjadane na co dzie mi瘰o i w璠liny.

Zupa-krem z warzyw to ogrom mo磧iwo軼i, mo積a miksowa w zasadzie wszystko! Sprawdzone zestawy to m.in. krem z pomidorów z mozzarell, krem z bia造ch warzyw (kalafior, ziemniak, pietruszka, seler), krem z cukinii z pestkami albo z brokuów z czosnkow nut.

Dodaj sobie energii w ci庵u dnia

Na przek御k w pracy 鈍ietnie sprawdz si zielone, owocowe smoothie. Smoothie, czyli koktajle z owoców to kopalnia witamin, zw豉szcza gdy dorzucisz do 鈍ie瞠 listki szpinaku, natk pietruszki lub inne zielone dodatki. W przeciwie雟twie do 鈍ie篡ch soków, smoothie to ca貫 owoce, zatem w koktajlu zachowujesz wszystkie witaminy i wa積y dla zdrowia b這nnik pokarmowy.

Lekko zako鎍z dzie

Kolacja? Obowi您kowa! Nie próbuj jej omija. Niewa積e czy si odchudzasz czy po prostu starasz od篡wia bardziej zdrowo. Kolacja idealna na cieplejsze dni? Sa豉tki! Ze wszystkich warzyw jakie tylko lubisz. Wrzu je do miski ewentualnie dodaj odrobin mozzarelli, fety albo innego, ulubionego sera i koniecznie skrop ca這嗆 oliw z oliwek albo olejem lnianym (pami皻aj jednak o umiarze – zarówno sery, jak i oleje nios ze sob spor ilo嗆 kalorii). Delikatnie dopraw ca這嗆 i schrup. Mo瞠sz doda nieco grzanek lub pe軟oziarnistego makaronu.

Nawadniaj si!

W mi璠zy czasie? Staraj si unika kawy, czarnej herbaty i s這dkich napojów. Si璕aj przede wszystkim po wod. Woda stanowi 50-60% masy cia豉 ka盥ego z nas. Ju nawet niewielkie jej ubytki w organizmie mog wi璚 prowadzi do powa積ych zaburze jego pracy. Pomimo tego, 瞠 na ogó nie dostarcza ona ustrojowi znacz帷ych ilo軼i substancji od篡wczych, przenosi sk豉dniki po篡wienia do komórek i narz康ów, bierze udzia w procesach trawienia oraz przyczynia si do wydalania produktów przemiany materii. Woda jest najlepszym p造nem gasz帷ym pragnienie, poprawia zdolno軼i koncentracji, wspomaga sprawno嗆 fizyczn. Jest niezb璠na w codziennym 篡wieniu ka盥ego z nas, dlatego staraj si o niej nie zapomina. Je郵i jeste kobiet – pij minimum 1,5 litra dziennie, m篹czyzn – 2 litry. Pami皻aj jednak, 瞠 dok豉dne zapotrzebowanie zale篡 od Twojej masy cia豉, wykonywanej pracy oraz codziennej aktywno軼i fizycznej. Z pomoc dietetyka ustalisz w豉軼iw ilo嗆.

Na wiosn:

  • zacznij je嗆 l瞠jsze, ale wci捫 syte 郾iadania, postaraj si wybiera jak najwi璚ej kolorowych warzyw
  • w porze lunchu wybieraj syte zupy kremy, albo lekkie potrawki np. z ry簑, kaszy, warzyw, str帷zków, 鈍ie篡ch ryb
  • im wi璚ej owoców i warzyw tym lepiej
  • nie rezygnuj z kolacji
  • pami皻aj o w豉軼iwym nawadnianiu organizmu

PASZTET Z SOCZEWICY I MARCHEWKI

Sk豉dniki (na ok. 20 plastrów):

  • pe軟a szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
  • 4 鈔ednie, s這dkie marchewki
  • cebulka
  • 4 造磬i oleju rzepakowego 
  • 3 jajka
  • pó 造瞠czki curry
  • 造瞠czka s這dkiej papryki czerwonej
  • sól

Soczewic gotujemy we wodzie, a si rozpadnie. Marchewki i cebul obieramy i 軼ieramy na du篡ch oczkach tarki, po czym wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem i dusimy na 鈔ednim ogniu a nieco zmi瘯n (ok. 10 minut), co jaki czas mieszaj帷. Po tym czasie, solimy ok. trzema du篡mi szczyptami soli, dodajemy curry, papryk i chwil jeszcze trzymamy na ogniu. Warzywa 陰czymy z dobrze os帷zon soczewic, doprawiamy jeszcze nim dodamy jajka - masa ma by dosy wyrazista. Wszystko razem 陰czymy i wlewamy do wy這穎nej papierem do pieczenia pod逝積ej formy (ok. 31 cm). Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na 鈔odkowej pó販e, opcja góra-dó. Studzimy przed podaniem, na kanapce mo積a skropi nieco oliw.

KREM Z POMIDORÓW

Sk豉dniki (na 2 porcje):

  • 鈔ednia cebula
  • 鈔edni z帳ek czosnku
  • 3 造磬i oleju rzepakowego
  • 2 du瞠 marchewki
  • ma豉 pietruszka korze
  • 1 kg pomidorów (ok. 5 鈔edniej wielko軼i sztuk)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 造瞠czka suszonego oregano
  • pó 造瞠czki cukru
  • pieprz, sól
  • 鈍ie瘸 bazylia
  • pó kulki mozzarelli lub innego ulubionego sera

Cebul kroimy w kostk i razem z posiekanym czosnkiem rumienimy w garnku na oleju. Dorzucamy pokrojone w plasterki marchewki, pietruszk i przesma瘸my kilka minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy szypu貫k i kroimy w kostk. Dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy oregano, cukier, szczypt pieprzu i gotujemy a wszystkie warzywa zmi瘯n (ok. 15 minut). Ca這嗆 miksujemy, doprawiamy sol, podajemy z listkami 鈍ie瞠j bazylii i kawa趾ami sera.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowi subiektywn ocen u篡tkownika i nie mog by traktowane jako porada dotycz帷a leczenia / stosowania lek闚 . W przypadku w徠pliwo軼i prosimy o konsultacje z Farmaceut Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus