Wiosenne porządki w jadłospisie
Maria Brzegowy

Wiosenne porządki w jadłospisie

W końcu, po wielu zimowych miesiącach, możemy swobodnie odetchnąć lekką piersią. Jednak czy przypadkiem nie pojawiło się kilka nowych kilogramów? Zmęczenie, szara cera, przyciasne spodnie to prawdopodobnie efekt zimowego rozleniwienia. Czas to naprawić!

Zimowe lenistwo

Przyjęło się uważać, że zimowa dieta to dieta cięższa, bardziej kaloryczna, tłusta. Nie dla nas wtedy odchudzanie, sałatki i małe posiłki bo organizm potrzebuje teraz więcej i więcej. Wiedziały o tym już nasze babcie, które na zimowe wieczory gotowały cięższe potrawki, gulasz, bigos, zawijały mięsne gołąbki, smażyły kotlety, popijając przy tym gorącą herbatę z miodem, nierzadko nalewki czy grzane wino. Nie trudno więc domyślić się, że gdy mijała zima, a z szaf wyciągano lżejsze ubrania, często wiele z nich się nie dopinało. Kilka kilogramów na plusie było czymś normalnym i oczywistym. Tymczasem, okazuje się, że spokojnie można było tego uniknąć.

Zimowy jadłospis wcale nie musi obfitować w nadmiar kalorii.

Może być lekki, a wciąż syty i smaczny

Organizm zimową porą wcale nie potrzebuje większej ilości dostarczanych kalorii. Wcale nie trzeba jeść więcej, wcale nie musi być też tłusto ani ciężko. Musi być po prostu nieco inaczej, bo nasze ciało domaga się zmiany diety. Na bardziej energetyczną, ale raczej w celu wewnętrznego rozgrzania i poprawy nastroju. Chowamy więc zimne jogurty, kefiry i maślanki, które świetnie sprawdzają się latem. Nie jemy też przecież chłodników ani lodów. Zwykle raczej szukamy czegoś ciepłego i sycącego, a przecież takimi mogą być również i potrawy lekkie, o podobnej wartości kalorycznej. Zupy, owsianki, potrawki, zapiekanki… Możliwości jest mnóstwo, co jednak gdy o tym zapomnimy i w pierwsze wiosenne dni wkroczymy z dodatkowym bagażem?

Zacznij pozytywne zmiany już dziś!

Nawet jeśli za oknem czasami widać jeszcze szron, a temperatura nie zadowala w pełni, warto już teraz przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zacząć od zaraz! Nie ma nic gorszego niż odkładanie tego w nieskończoność: „po świętach”, „po tym weekendzie”, „bo w sobotę urodziny koleżanki, zacznę w poniedziałek”. Nie, trzeba zacząć już! To najlepsza motywacja! Nikt przecież nie mówi o żadnych głodówkach ani szeregu wyrzeczeń. Pora zmienić swój sposób żywienia na stałe!

Pierwszy posiłek

Śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli zimową porą sięgałeś po owsiankę, jajecznicę czy omlety, a jedyne warzywa, które gościły na Twoim talerzu były w postaci kiszonek, zapewne teraz z ochotą przystaniesz na smaczne twarożki ze świeżymi warzywami, które już wkrótce pojawią się na targach, pasty z delikatnych strączków (np. rewelacyjny pasztet z soczewicy i marchewki który prezentujemy pod artykułem), świeże owoce z odrobiną jogurtu i bakaliami. W miejsce herbaty – świeżo wyciskany sok owocowo-warzywny (np. jabłko, pomarańcza i burak), a zamiast kawy… poranny spacer do pracy, który na pewno obudzi w Tobie nową energię.

Nie zapominaj o porządnym lunchu!

Na obiad przygotuj sobie lekką zupę krem z warzyw, z odrobiną jogurtu bądź oliwy, dorzuć chrupiące grzanki z pełnoziarnistego chleba i masę drobno posiekanego szczypiorku. Im bardziej warzywna zupa, tym lepiej! Możesz ją również wzbogacić w kilka łyżek soczewicy, albo zmiksowanej cieciorki, która nada Twojemu lunchowi bardziej pożywny charakter, a jednocześnie nie obciąży nadto żołądka. Wege-propozycje to świetne opcje na wiosnę! Spróbuj więc ograniczyć zjadane na co dzień mięso i wędliny.

Zupa-krem z warzyw to ogrom możliwości, można miksować w zasadzie wszystko! Sprawdzone zestawy to m.in. krem z pomidorów z mozzarellą, krem z białych warzyw (kalafior, ziemniak, pietruszka, seler), krem z cukinii z pestkami albo z brokułów z czosnkową nutą.

Dodaj sobie energii w ciągu dnia

Na przekąskę w pracy świetnie sprawdzą się zielone, owocowe smoothie. Smoothie, czyli koktajle z owoców to kopalnia witamin, zwłaszcza gdy dorzucisz doń świeże listki szpinaku, natkę pietruszki lub inne zielone dodatki. W przeciwieństwie do świeżych soków, smoothie to całe owoce, zatem w koktajlu zachowujesz wszystkie witaminy i ważny dla zdrowia błonnik pokarmowy.

Lekko zakończ dzień

Kolacja? Obowiązkowa! Nie próbuj jej omijać. Nieważne czy się odchudzasz czy po prostu starasz odżywiać bardziej zdrowo. Kolacja idealna na cieplejsze dni? Sałatki! Ze wszystkich warzyw jakie tylko lubisz. Wrzuć je do miski ewentualnie dodaj odrobinę mozzarelli, fety albo innego, ulubionego sera i koniecznie skrop całość oliwą z oliwek albo olejem lnianym (pamiętaj jednak o umiarze – zarówno sery, jak i oleje niosą ze sobą sporą ilość kalorii). Delikatnie dopraw całość i schrup. Możesz dodać nieco grzanek lub pełnoziarnistego makaronu.

Nawadniaj się!

W między czasie? Staraj się unikać kawy, czarnej herbaty i słodkich napojów. Sięgaj przede wszystkim po wodę. Woda stanowi 50-60% masy ciała każdego z nas. Już nawet niewielkie jej ubytki w organizmie mogą więc prowadzić do poważnych zaburzeń jego pracy. Pomimo tego, że na ogół nie dostarcza ona ustrojowi znaczących ilości substancji odżywczych, przenosi składniki pożywienia do komórek i narządów, bierze udział w procesach trawienia oraz przyczynia się do wydalania produktów przemiany materii. Woda jest najlepszym płynem gaszącym pragnienie, poprawia zdolności koncentracji, wspomaga sprawność fizyczną. Jest niezbędna w codziennym żywieniu każdego z nas, dlatego staraj się o niej nie zapominać. Jeśli jesteś kobietą – pij minimum 1,5 litra dziennie, mężczyzną – 2 litry. Pamiętaj jednak, że dokładne zapotrzebowanie zależy od Twojej masy ciała, wykonywanej pracy oraz codziennej aktywności fizycznej. Z pomocą dietetyka ustalisz właściwą ilość.

Na wiosnę:

  • zacznij jeść lżejsze, ale wciąż syte śniadania, postaraj się wybierać jak najwięcej kolorowych warzyw,
  • w porze lunchu wybieraj syte zupy kremy, albo lekkie potrawki, np. z ryżu, kaszy, warzyw, strączków, świeżych ryb,
  • im więcej owoców i warzyw tym lepiej,
  • nie rezygnuj z kolacji,
  • pamiętaj o właściwym nawadnianiu organizmu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Dieta przemysłowa – czym jest i kiedy się ją stosuje?

    Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Szkodliwe połączenie potraw – jakich składników nie łączyć ze sobą? Zasady prawidłowego łączenia pokarmów

    Pomidor nie lubi ogórka. Brokuły zniweczą nasze starania podczas przygotowania świeżo złowionej ryby. A wypita do kolacji rozgrzewająca herbata – zapewne zwiększy ryzyko osteoporozy. Czy aby na pewno? Czy określone połączenia potraw naprawdę mogą nam tak zaszkodzić? Jak powinno się konstruować posiłki, aby były one dla nas bezpieczne, zdrowe i w dodatku przysłużyły się sylwetce? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij