Minister zdrowia będzie mieć swoją... drożdżówkę
Katarzyna Szulik

Minister zdrowia będzie mieć swoją... drożdżówkę

Radziwiłłówka – taką nazwę może nosić słodki wypiek, który ma zastąpić dotychczasowe drożdżówki w sklepikach szkolnych. Zaproponowali ją piekarze, którzy opracowali nowy przepis na przekąskę mającą sprostać najnowszym wytycznym w dziedzinie żywienia najmłodszych.

Przypomnijmy, zgodnie z najnowszymi przepisami dotyczącymi asortymentu sklepików szkolnych, z ich półek powinny zniknąć między innymi wszystkie produkty słodzone cukrem. Ta sytuacja okazała się szczególnie trudna do zaakceptowania zwłaszcza przez piekarzy dostarczających do sklepików słodkie bułki i drożdżówki, które zgodnie z zaleceniami mogą być słodzone wyłącznie miodem.

Winogrona zamiast cukru

W związku z tym rozpoczęły się poszukiwania alternatywnych receptur, które zadowoliłyby dzieci, wytwórców i ekspertów od żywienia z resortu zdrowia. Najnowszym, który zdaje się zdobywać uznanie również wśród producentów, są drożdżówki z farszem owocowym słodzonym nie cukrem, ale winogronami. Przepis opracowali eksperci z Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Docelowo do wyboru ma być 10 różnych farszy, a pierwsze próby i testy już ruszyły w piekarniach. Piekarze sprawdzają między innymi, czy owocowy wsad powinien być dodawany przed czy po wypieku ciasta. Gdy ostateczna receptura zostanie opracowana, ma być udostępniona wszystkim piekarniom.

Sól i cukier na cenzurowanym

Regulacje obowiązujące od 1 września 2015 roku wprowadziły do sklepików szkolnych prawdziwą rewolucję. Eliminują nie tylko jedzenie śmieciowe, ale też wszelkie produkty dodatkowo solone lub słodzone cukrem. Restrykcje dotyczą również szkolnych stołówek, których menu musiało ulec zmianie. Zgodnie z nowymi przepisami, w sklepikach szkolnych nie mogą się pojawiać:

  • słodycze ani wyroby cukiernicze o dużej zawartości cukru (w tym drożdżówki i pączki)
  • fast foody o dużej zawartości soli
  • napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów i barwników
  • słodzone produkty mleczne (w tym serki i jogurty)

W ich miejscu mają pojawić się kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami i chudą wędliną, sałatki i surówki, mleko bez cukru i roślinne napoje mleczne, soki wyciskane, warzywa, owoce, nasiona oraz przeciery i musy owocowo-warzywne bez dodatków. Sól powinny zastąpić zioła, a cukier – miód.

Nowe przepisy, nowe ceny

Szkolna praktyka pokazała, że tak radykalnych zmian nie da się wprowadzić z dnia na dzień. Wątpliwości wyrazili nie tylko producenci, ale także same szkoły, gdzie pojawił się problem zwrotów obiadów szkolnych nawet od dzieci, dla których stanowią one jedyny ciepły posiłek. Modyfikacja składu posiłków na zdrowszy wiąże się również ze zwiększeniem kosztów. Zamiana cukru na miód, soli zwykłej na morską, a warzyw i owoców z hurtowni na te z ekologicznym certyfikatem znalazła odzwierciedlenie w opłatach ponoszonych przez rodziców. Ceny wzrosły nie tylko w szkolnych sklepikach, ale także na stołówkach. Wiele z nich podniosło je jeszcze w zeszłym roku lub zrobiło to od stycznia. Gminy nie miały czasu, by uwzględnić zmianę w swoich budżetach, więc koszty musiały zostać przerzucone na rodziców.

Cukier powróci?

W związku z tym Ministerstwo Zdrowia postanowiło wprowadzić zmiany w projekcie łagodzące jego wymowę i uściślające kwestie, które do tej pory były niejasne. Wśród przewidywanych modyfikacji znalazła się możliwość dosładzania herbaty oraz sprzedaż soków w opakowaniach większych niż 330 ml. Ministerstwo chce również zachęcać dzieci do samodzielnego komponowania kanapek i sałatek ze składników dostępnych w sklepikach.

Mimo zastrzeżeń, zdaniem ekspertów zmiana przepisów odnosi pozytywny skutek i sprawdza się w wielu szkołach. Nowy asortyment najłatwiej jest zaakceptować najmłodszym dzieciom, które wcześniej nie miały do czynienia ze szkolnymi fast foodami, co pokazuje, że sklepikowa rewolucja w dłuższej perspektywie przyniesie dobre efekty.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij