Czy jedzenie grillowanych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów?
Katarzyna Szulik

Czy jedzenie grillowanych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów?

Sezon na grillowanie pod chmurką właśnie się rozpoczął i potrwa do wczesnej jesieni. Przy tej okazji tradycyjnie powraca dyskusja o szkodliwości grillowania mięs, które oskarża się o rakotwórczość. Czy rzeczywiście karkówka lub kiełbaska z grilla zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów?

Grillowane mięso może być rakotwórcze, lecz należy pamiętać, że to ryzyko dotyczy nie tylko dań z rusztu, ale niemal wszystkich sposobów przyrządzania produktów. Podczas ich cieplnej obróbki, a więc także w trakcie pieczenia bądź gotowania powstają tzw. aminy heterocykliczne o działaniu kancerogennym.

Badacze z Kansas City State University wykazali, że marynowanie mięsa w niektórych przyprawach (rozmaryn, kurkuma, imbir chiński) obniża aktywność amin. Wydzielanie szkodliwych substancji zmniejsza również krótka obróbka mięsiwa w niskiej temperaturze, nie przekraczającej 178° Celsjusza.

Jedzenie grillowanych potraw a możliwość zachorowania na nowotwór

Grillowanie może szkodzić, ale istnieje kilka sposobów na to, by zniwelować jego negatywne konsekwencje. Niebezpieczne substancje powstają, gdy spala się zwierzęcy tłuszcz. Aby temu zapobiec, najlepiej przyrządzać mięsa na tackach, dzięki którym nie wchodzą w ścisły kontakt z ogniem, a tłuszcz się nie przypala. Dobrą radą jest także zamiana mięsiw bardzo tłustych, takich jak karkówka czy boczek na znacznie chudszy drób oraz ryby. Podpałka powinna być naturalna, żeby mięso nie piekło się w oparach chemii, a do przyprawiania lepiej używać czystych ziół, a nie mieszanek nafaszerowanych glutaminianem sodu. Należy je grillować na węglu drzewnym wytwarzanym z gatunków liściastych (iglaste zawierają potencjalnie szkodliwe żywice) i nie w pełnym ogniu, ale na węglowym żarze.

Działanie związków rakotwórczych bardzo dobrze neutralizuje warzywa, naturalnie bogate w substancje antynowotworowe, w tym w przeciwutleniacze. Papryka, pomidory, kukurydza czy grillowane cukinie w towarzystwie mięs nie tylko urozmaicają smak dań z rusztu, ale również poprawiają ich walory zdrowotne i ułatwiają trawienie.

W wyniku zastosowania się do powyższych zasad, okazyjne jadanie dań z grilla nie powinno zagrozić zdrowiu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij