
Czy jedzenie grillowanych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów?
Grillowane mięso może być rakotwórcze, lecz należy pamiętać, że to ryzyko dotyczy nie tylko dań z rusztu, ale niemal wszystkich sposobów przyrządzania produktów. Podczas ich cieplnej obróbki, a więc także w trakcie pieczenia bądź gotowania powstają tzw. aminy heterocykliczne o działaniu kancerogennym.
Jedzenie grillowanych potraw a możliwość zachorowania na nowotwór
Grillowanie może szkodzić, ale istnieje kilka sposobów na to, by zniwelować jego negatywne konsekwencje. Niebezpieczne substancje powstają, gdy spala się zwierzęcy tłuszcz. Aby temu zapobiec, najlepiej przyrządzać mięsa na tackach, dzięki którym nie wchodzą w ścisły kontakt z ogniem, a tłuszcz się nie przypala. Dobrą radą jest także zamiana mięsiw bardzo tłustych, takich jak karkówka czy boczek na znacznie chudszy drób oraz ryby. Podpałka powinna być naturalna, żeby mięso nie piekło się w oparach chemii, a do przyprawiania lepiej używać czystych ziół, a nie mieszanek nafaszerowanych glutaminianem sodu. Należy je grillować na węglu drzewnym wytwarzanym z gatunków liściastych (iglaste zawierają potencjalnie szkodliwe żywice) i nie w pełnym ogniu, ale na węglowym żarze.
W wyniku zastosowania się do powyższych zasad, okazyjne jadanie dań z grilla nie powinno zagrozić zdrowiu.