
Nietypowe miody z różnych stron świata
Miód eukaliptusowy
Miód produkowany na bazie pyłku z kwiatów eukaliptusa ma bardzo intensywny zapach, bursztynową barwę i jest bogaty w prozdrowotne enzymy. Polecany jest przy leczeniu zakażeń i infekcji górnych oraz dolnych dróg oddechowych – łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, przynosi ulgę w zapaleniu zatok i astmie. Natomiast nałożony na skórę przyspiesza gojenie ran. By zachował pełnię właściwości, powinien być jedzony na zimno. Miód eukaliptusowy powstaje na bazie gatunków rośliny pochodzących m.in. z Włoch, a także z Australii, gdzie jest sprzedawany pod nazwami Wandoo, Red Gum lub York Gum. Przysmak z odmiany Wandoo ma kolor i smak toffi, Red Gum jest ostry i czerwony, a York Gum delikatny i kremowy.
Miód ogórecznikowy
Kwiaty ogórecznika w naturze występują m.in. w rejonie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz Australii i Nowej Zelandii. Pozyskiwany z nich miód ma jasnożółtą barwę oraz delikatny smak. Ogórecznikowy przysmak wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, nieprawidłową pracą wątroby i nerek. Działa moczopędnie i pobudzająco ponieważ podnosi produkcję adrenaliny. Podobnie jak większość miodów pomaga również przy infekcjach, ponieważ zbija gorączkę i zmniejsza stany zapalne.
Polecane dla Ciebie
Miód tymiankowy
Choć tymianek kojarzymy z aromatycznym ziołem, jego kwiaty wydzielają pyłek, który po przetworzeniu przez pszczoły staje się charakterystycznym miodem o ciemnej, czerwono-złotej barwie. Warto włączyć go do diety w przypadku chorób układu oddechowego, zarówno w razie grypy, jak i zapalenia oskrzeli czy płuc. Miód tymiankowy jest bardzo popularny w Grecji.
Miód z owoców liczi
Drobne, egzotyczne owoce w smaku przypominające winogrona to nie jedyny przysmak z drzewa liczi. Z jego kwiatów powstaje również miód o jasnej barwie, bogaty w białka i minerały. Warto po niego sięgnąć w razie problemów trawiennych, ponieważ zawiera amylazy, czyli enzymy wspomagające rozkład skrobi i polisacharydów. Miód z liczi jest wytwarzany m.in. na Madagaskarze.
Miód z drzewa makadamia
Wyciąg z orzechów makadamia to ceniony składnik kosmetyczny, jednak zanim drzewo wyda smaczne owoce, jego kwiaty produkują pyłek, z którego wytwarza się wyjątkowy miód. Przysmak ma barwę i konsystencję roztopionej czekolady oraz kwiatowo-owocowy smak, dzięki czemu wzbogaca aromat deserów. Miododajne drzewa makadamia rosną między innymi na Hawajach.
Miód z wyspy Pitcairn
Wyjątkowy miód wielokwiatowy powstaje na bazie pyłków roślin rosnących na wyspie w rejonie Australii i Nowej Zelandii. W skład kompozycji wchodzą m.in. kwiaty mango, gruszki oraz róży jabłkowatej. Jego unikatowość gwarantuje to, że jest tworzony przez lokalne pszczoły, ponieważ tamtejsze prawo zabrania sprowadzania ich na wyspę. Miód z wyspy Pitcairn wspomaga leczenie chorób gardła, zakażeń, wrzodów i schorzeń skórnych, takich jak wybroczyny czy oparzenia.
Miód z awokado
Nietypowy aromat ciemnego miodu z awokado sprawia, że jest polecany jako dodatek do dań wytrawnych na bazie mięs i ryb, choć dobrze sprawdza się także jako element wzbogacający smak deserów. Awokado jest znane z właściwości prozdrowotnych, związanych z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast miód z jego kwiatów jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, dzięki czemu poleca się go m.in. do łagodzenia ran pooparzeniowych. Miód awokado pochodzi z Hiszpanii.