Nietypowe miody z różnych stron świata
Sylwia Stwora

Nietypowe miody z różnych stron świata

Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

Miód eukaliptusowy

Miód produkowany na bazie pyłku z kwiatów eukaliptusa ma bardzo intensywny zapach, bursztynową barwę i jest bogaty w prozdrowotne enzymy. Polecany jest przy leczeniu zakażeń i infekcji górnych oraz dolnych dróg oddechowych – łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, przynosi ulgę w zapaleniu zatok i astmie. Natomiast nałożony na skórę przyspiesza gojenie ran. By zachował pełnię właściwości, powinien być jedzony na zimno. Miód eukaliptusowy powstaje na bazie gatunków rośliny pochodzących m.in. z Włoch, a także z Australii, gdzie jest sprzedawany pod nazwami Wandoo, Red Gum lub York Gum. Przysmak z odmiany Wandoo ma kolor i smak toffi, Red Gum jest ostry i czerwony, a York Gum delikatny i kremowy.

Miód ogórecznikowy

Kwiaty ogórecznika w naturze występują m.in. w rejonie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz Australii i Nowej Zelandii. Pozyskiwany z nich miód ma jasnożółtą barwę oraz delikatny smak. Ogórecznikowy przysmak wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, nieprawidłową pracą wątroby i nerek. Działa moczopędnie i pobudzająco ponieważ podnosi produkcję adrenaliny. Podobnie jak większość miodów pomaga również przy infekcjach, ponieważ zbija gorączkę i zmniejsza stany zapalne.

Miód tymiankowy

Choć tymianek kojarzymy z aromatycznym ziołem, jego kwiaty wydzielają pyłek, który po przetworzeniu przez pszczoły staje się charakterystycznym miodem o ciemnej, czerwono-złotej barwie. Warto włączyć go do diety w przypadku chorób układu oddechowego, zarówno w razie grypy, jak i zapalenia oskrzeli czy płuc. Miód tymiankowy jest bardzo popularny w Grecji.

Miód z owoców liczi

Drobne, egzotyczne owoce w smaku przypominające winogrona to nie jedyny przysmak z drzewa liczi. Z jego kwiatów powstaje również miód o jasnej barwie, bogaty w białka i minerały. Warto po niego sięgnąć w razie problemów trawiennych, ponieważ zawiera amylazy, czyli enzymy wspomagające rozkład skrobi i polisacharydów. Miód z liczi jest wytwarzany m.in. na Madagaskarze.

Miód z drzewa makadamia

Wyciąg z orzechów makadamia to ceniony składnik kosmetyczny, jednak zanim drzewo wyda smaczne owoce, jego kwiaty produkują pyłek, z którego wytwarza się wyjątkowy miód. Przysmak ma barwę i konsystencję roztopionej czekolady oraz kwiatowo-owocowy smak, dzięki czemu wzbogaca aromat deserów. Miododajne drzewa makadamia rosną między innymi na Hawajach.

Miód z wyspy Pitcairn

Wyjątkowy miód wielokwiatowy powstaje na bazie pyłków roślin rosnących na wyspie w rejonie Australii i Nowej Zelandii. W skład kompozycji wchodzą m.in. kwiaty mango, gruszki oraz róży jabłkowatej. Jego unikatowość gwarantuje to, że jest tworzony przez lokalne pszczoły, ponieważ tamtejsze prawo zabrania sprowadzania ich na wyspę. Miód z wyspy Pitcairn wspomaga leczenie chorób gardła, zakażeń, wrzodów i schorzeń skórnych, takich jak wybroczyny czy oparzenia.

Miód z awokado

Nietypowy aromat ciemnego miodu z awokado sprawia, że jest polecany jako dodatek do dań wytrawnych na bazie mięs i ryb, choć dobrze sprawdza się także jako element wzbogacający smak deserów. Awokado jest znane z właściwości prozdrowotnych, związanych z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast miód z jego kwiatów jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, dzięki czemu poleca się go m.in. do łagodzenia ran pooparzeniowych. Miód awokado pochodzi z Hiszpanii.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód lipowy

    Miód lipowy należy do grupy najcenniejszych polskich miodów, ponieważ jest trudny w produkcji i bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Warto mieć go w spiżarni zwłaszcza w sezonie przeziębień, ponieważ wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij