Wino lepiej smakuje na wakacjach

Profesor psychologii eksperymentalnej z Oksfordu, Charles Spence podjął wyzwanie odpowiedzi na pytanie: Dlaczego to samo wino lepiej smakuje na wakacjach niż po powrocie do domu?

Naukowiec, podczas swoich badań udowodnił, że wszystko zależy od okoliczności, w jakich spożywamy wino. Sformułował wniosek, że każdy, kto chce odszukać smak z wakacji powinien odtworzyć scenerię i klimat w jakich spożywał tam wino.

Prof. Spence w trakcie eksperymentu przebadał ok. 3 tys. osób. Wykazał, że wino pite w białym świetle jest smaczne, w czerwonym wydaje się słodsze, a w zielonym – kwaśne.

Na podstawie badań, naukowiec stwierdził, że wino najlepiej smakuje w pomieszczeniach oświetlonych kolorem czerwonym. Dodatkowo uznał, że polepszeniu smaku sprzyja akompaniament Mozarta oraz Czajkowskiego.

„Bez wątpienia wystrój wnętrza i muzyka towarzysząca degustacji wina mają wpływ na odczucia smakowe. Muzyka Mozarta sprawia, że ciało staje się rozluźnione, a smak wydaje nam się bardziej harmonijny i gładki".


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus