Sałata — odmiany i właściwości
Sylwia Stwora

Sałata — odmiany i właściwości

Czasy, w których monopol na polskich stołach wiodła sałata masłowa powoli się kończą, ponieważ coraz chętniej sięgamy po jej krewniaczki o znacznie bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Bukiet sałat jedzonych na co dzień warto urozmaicić nie tylko dla walorów kulinarnych, ale też zdrowotnych, ponieważ każda z nich kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych.

Zielone liście są źródłem silnych przeciwutleniaczy, m.in. luteiny i zeaksantyny, chroniących przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawierają sporo witamin z grupy B, witaminy C, E, a także potas, żelazo, mangan, magnez oraz kwasy organiczne, dzięki czemu m.in. wzmacniają system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają organizm. Sałata jest również najbogatszym źródłem kwasu foliowego spośród wszystkich warzyw, a dzięki dużej zawartości błonnika zmniejsza przyswajanie cukrów i tłuszczów. Zielone liście sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki także za sprawą wyjątkowo niskiej kaloryczności. Przykładowo, 100 g popularnej sałaty masłowej, czyli około 10 listków, zawiera zaledwie 15 kcal. Najwięcej wartości odżywczych mają sałaty ciemne i mocno wybarwione na zielono, czerwono lub brązowo, jednak trzeba pamiętać, by jeść je świeże, ponieważ więdnąc, tracą witaminy i minerały.

Sałata masłowa, sałata lodowa

Sałata masłowa                                      Sałata lodowa

Królową polskich warzywniaków i bazarów jest sałata masłowa o delikatnych, miękkich liściach i słodkawym smaku. Zawiera między innymi żelazo, błonnik, magnez oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Trzeba pamiętać, że sałata masłowa jest wyjątkowo nietrwała i szybko traci kruchość oraz dobry smak. Jej równie popularną kuzynką jest sałata lodowa o jasnych, kruchych liściach. Można ją przechowywać znacznie dłużej, jednak jest o wiele uboższa w składniki odżywcze od odmiany masłowej.

Rukola, roszponka

 

      Rukola                                                               Roszponka

Coraz większym uznaniem na polskich stołach cieszy się rukola w formie podłużnych, strzępionych listków w barwie ciemnej zieleni. Ma zdecydowany, ostry smak z domieszką goryczy. Jej listki zawierają mnóstwo jodu i kwasu foliowego, a także najwięcej wapnia spośród wszystkich sałat. Jej drobnolistną krewniaczką jest roszponka. Ma miękkie, zielone listki, które zawierają więcej potasu niż pomidory, a także żelazo i witaminy z grupy B. By pozostała świeża na dłużej, powinna być kupowana z korzeniami.

Polecane dla Ciebie

Sałata karbowana, sałata rzymska

   Sałata karbowana                            Sałata rzymska

Bardzo efektownie prezentuje się sałata karbowana, czyli Lollo z charakterystycznymi, strzępionymi listkami. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i przetrwa w lodówce nawet przez tydzień. W sklepach znajdziemy ją również w odmianie bordowej. Do diety warto włączyć także sałatę rzymską o mięsistych, podłużnych liściach sięgających nawet 40 cm długości. Już 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości chromu hamuje apetyt na słodkości. Sałata rzymska jest także bardzo trwała, co sprawia, że możemy cieszyć się jej smakiem na dłużej.

Cykoria

Cykoria

W zielonej rodzinie znajduje się też cykoria w formie zwartych kolb z żółto-białymi liśćmi. Zawiera m.in. inulinę, która może regulować poziom cholesterolu i wpływać na wchłanianie wapnia, jednak te wnioski wciąż czekają na ostateczne potwierdzenie.

Endywia kędzierzawa, radiccio

Endywia kędzierzawa                                    Radicchio

W gotowych mieszankach możemy spotkać znacznie rzadziej spotykane odmiany, takie jak endywia kędzierzawa, znana również jako sałata fryzowana. Ma bardzo charakterystyczny i mocny smak z orzechową nutą, a jej liście zawierają sporo potasu. Częstym dodatkiem do sałatkowych miksów jest radicchio, czyli sałata z włoskim rodowodem, którą łatwo pomylić z czerwoną kapustą. Ma gorzkawy smak zbliżony do cykorii i dostarcza mnóstwo błonnika.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij