Nadmiar wody w organizmie
Sylwia Stwora

Nadmiar wody w organizmie

Waga z dnia na dzień podskoczyła o 1-3 kg mimo, że nie pofolgowałaś sobie z jedzeniem? Puchną Ci dłonie, twarz i nogi, zwłaszcza w obrębie łydek i kostek, a Twój brzuch jest wzdęty? Do tego czujesz się ospała, masz kłopoty z koncentracją i boli Cię głowa? Jeśli zmagasz się z tymi dolegliwościami, to sygnał, że Twoim problemem jest zatrzymanie wody w organizmie.

Co jest przyczyną zatrzymania wody w organizmie?

Wbrew pozorom nadmiar wody w organizmie to nie skutek bardzo dużego spożycia tego płynu. Dolegliwość wiąże się z zaburzeniami gospodarki hormonalnej, dlatego problem jest głównie kobiecym utrapieniem. Zmagasz się z nim co miesiąc w związku nadchodzącą miesiączką, kiedy to dochodzi do wzmożonego wydzielania estrogenów. Z wywołującymi ból obrzękami powstającymi na skutek nieprawidłowego przepływu wody przez naczynia krwionośne możesz mieć problem również stosując leki antykoncepcyjne lub w okresie ciąży.

Na zatrzymanie wody w organizmie wpływa również nadmierny wysiłek fizyczny, dieta bogata w sól lub uboga w białko, siedzący tryb życia czy zbyt mała ilość płynów wypitych w ciągu dnia – kobiety powinny pić ok. 2 l, a mężczyźni ok. 3 l wody dziennie. Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę mineralną z niską zawartością sodu. Uczucie ociężałości, ospałości i nadmiar płynu może pojawić się również przy wysokich temperaturach, po długiej podróży czy wielogodzinnym siedzeniu w pracy za biurkiem. Chronicznie pojawiające się obrzęki mogą być sygnałem poważniejszej choroby, np. serca czy problemów z nerkami. Nie lekceważmy ich. Konieczna jest wówczas bezzwłoczna konsultacja ze specjalistą. A co możemy zrobić, gdy taki stan nie ma podłoża chorobowego?

Jak się pozbyć problemu?

Pierwszym krokiem w zwalczaniu nadmiaru wody w organizmie jest zmiana nawyków żywieniowych. Można rozsądnie zmniejszyć ilość soli na rzecz zwiększonego spożycia świeżych ziół. Ograniczmy słodycze, sery żółte, wędliny, słone przekąski czy alkohol. Sięgajmy po owoce i warzywa składające się głównie z wody, czyli arbuza, winogrona, ananasa, selera czy ogórka oraz zawierające potas – głównie pomidory, brokuły i rośliny strączkowe. Ulgę przyniesie również regularna aktywność fizyczna – co najmniej 2 razy w tygodniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij