WHR czyli jak określić typ otyłości

Wskaźnikiem najczęściej używanym do określenia czy nasza waga jest prawidłowa, jest wskaźnik BMI. Dodatkowym parametrem pozwalającym ustalić typ ewentualnej nadwagi jest tzw. wskaźnik WHR (z angielskiego waist to hip ratio). Określa on proporcje pomiędzy talią a biodrami. Oblicza się go w bardzo prosty sposób, dzieląc obwód talii przez obwód bioder.

WHR = obwód talii / obwód bioder

WHR nie może być alternatywą dla BMI, gdyż sam w sobie nie mówi o nadwadze czy otyłości. Stanowi raczej jego uzupełnienie. Jeżeli BMI wskazuje na nadwagę lub otyłość, WHR pozwoli określić jej typ.

Otyłość androidalna (brzuszna) występuje, gdy WHR przekracza 0,9 dla mężczyzn i 0,85 dla kobiet. W tym typie otyłości tkanka tłuszczowa skupia się w okolicach pasa (sylwetka kształtem przypomina jabłko).

Otyłość gynoidalna (pośladkowo – udowa), gdy WHR jest mniejsze bądź równe 0,9 u mężczyzn, 0,85 u kobiet. Tkanka tłuszczowa kumuluje się w okolicy bioder i pośladków (sylwetka kształtem podobna do gruszki).

Pierwszy typ otyłości (jabłko) jest groźniejszy pod względem zdrowotnym niż budowa gruszki.
Osoby z tym typem budowy są bardziej narażone na wystąpienie choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz cukrzycy typu II. Dzieje się tak za sprawą gromadzenia tkanki tłuszczowej wewnątrz jamy brzusznej.

Z punktu widzenia atrakcyjności kobiet również wygrywa typ gruszki. Badania wykazują, że kobiety ze wskaźnikiem WHR w okolicach 0,7 są postrzegane jako najbardziej atrakcyjne.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus