
Naukowcy opracowali żel neutralizujący działanie alkoholu
Naukowcy ze Szwajcarii opracowali żel zwalczający skutki picia alkoholu. Preparat, który był dotychczas testowany na zwierzętach, zapobiega przekształcaniu etanolu w toksyczny aldehyd octowy. Zamiast tego w układzie trawiennym dochodzi do powstania nieszkodliwego kwasu octowego.
- Żel rozkłada alkohol w przewodzie pokarmowym
- Z czego składa się żel i jak dokładnie działa?
- Jak metabolizowany jest alkohol w organizmie człowieka?
Żel rozkłada alkohol w przewodzie pokarmowym
Szwajcarscy naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu opracowali żel białkowy, który w układzie trawiennym przekształca alkohol w nieszkodliwy kwas octowy. Neutralizuje zatem toksyczne działanie alkoholu, zanim przedostanie się on do krwiobiegu. Badanie przeprowadzono na myszach, a jego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Nanotechnology”.
Gryzonie podzielono na dwie grupy: pierwsza otrzymała preparat tylko raz, druga dostawała go regularnie przez dziesięć dni. Żel stosowano po trzydziestu minutach od podania napoju wysokoprocentowego, a pięć godzin później sprawdzano poziom alkoholu we krwi. Odkryto, że spada on aż o 56% w porównaniu z grupą kontrolną, zauważono też zmniejszenie gromadzenia się aldehydu octowego. U myszy, którym podawano alkohol przez kilka dni, naukowcy zauważyli ponadto efekt terapeutyczny – niewielką utratę wagi, mniejsze uszkodzenie wątroby oraz lepsze parametry krwi.
Z czego składa się żel i jak dokładnie działa?
Do wytworzenia żelu badacze wykorzystali białka serwatkowe – włókna amyloidowe pochodzące z β-laktoglobuliny. Jako głównego katalizatora użyto żelaza. Potrzebne były również niewielkie ilości nadtlenku wodoru – jako katalizator wybrano tu złoto. Wszystkie te substancje zamknięte w postaci żelu prowadzą do powstania reakcji enzymatycznych, które ostatecznie przekształcają alkohol etylowy w kwas octowy.
Podsumowując, opracowany środek przesuwa rozkład alkoholu z wątroby do przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do sytuacji, gdy etanol jest metabolizowany w wątrobie, nie powstaje tu toksyczny aldehyd octowy. Dlaczego ta substancja jest szkodliwa? Jest to dwuwęglowy związek chemiczny odpowiedzialny za wiele nieprzyjemnych objawów zatrucia alkoholowego, takich jak bóle głowy, nudności i wymioty. Długotrwała ekspozycja na acetaldehyd może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby oraz innych narządów.
Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel. Jednak zanim zostanie on dopuszczony do stosowania u ludzi, potrzebne będzie jeszcze przeprowadzenie kilku testów klinicznych.
Jak metabolizowany jest alkohol w organizmie człowieka?
Po spożyciu alkohol jest szybko absorbowany w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim (w około 80%), ale także w żołądku. Stamtąd przedostaje się do krwiobiegu i jest transportowany do różnych tkanek ciała, w tym do mózgu – alkohol krąży w układzie krwionośnym do czasu, gdy zostanie zneutralizowany przez wątrobę lub wydalony z moczem, potem oraz wydychanym powietrzem.
Głównym miejscem metabolizmu alkoholu jest wątroba, w której zachodzą dwa kluczowe etapy:
- przemiana etanolu do acetaldehydu,
- przemiana acetaldehydu do kwasu octowego (następnie jest on przekształcany w węglan i wodę, które są usuwane z organizmu).
Przy stężeniu alkoholu we krwi oscylującym w granicach 2–3‰ pojawiają się ponadto zaburzenia mowy i zaburzenia równowagi, a przy stężeniu 3–4‰ – obniżenie ciśnienia krwi czy osłabienie odruchów fizjologicznych lub nawet ich zanik. Mogą również wystąpić głębokie zaburzenia świadomości prowadzące do śpiączki. U osób mających 4‰ lub więcej może wystąpić stan zagrożenia życia (zaburzenia oddychania, zaburzenia rytmu serca, śpiączka).