Młoda kobieta z kieliszkiem wina ma kaca
Ewelina Sochacka

Naukowcy opracowali żel neutralizujący działanie alkoholu

Naukowcy ze Szwajcarii opracowali żel zwalczający skutki picia alkoholu. Preparat, który był dotychczas testowany na zwierzętach, zapobiega przekształcaniu etanolu w toksyczny aldehyd octowy. Zamiast tego w układzie trawiennym dochodzi do powstania nieszkodliwego kwasu octowego.

  1. Żel rozkłada alkohol w przewodzie pokarmowym
  2. Z czego składa się żel i jak dokładnie działa?
  3. Jak metabolizowany jest alkohol w organizmie człowieka?

Żel rozkłada alkohol w przewodzie pokarmowym

Szwajcarscy naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu opracowali żel białkowy, który w układzie trawiennym przekształca alkohol w nieszkodliwy kwas octowy. Neutralizuje zatem toksyczne działanie alkoholu, zanim przedostanie się on do krwiobiegu. Badanie przeprowadzono na myszach, a jego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Nanotechnology”.

Gryzonie podzielono na dwie grupy: pierwsza otrzymała preparat tylko raz, druga dostawała go regularnie przez dziesięć dni. Żel stosowano po trzydziestu minutach od podania napoju wysokoprocentowego, a pięć godzin później sprawdzano poziom alkoholu we krwi. Odkryto, że spada on aż o 56% w porównaniu z grupą kontrolną, zauważono też zmniejszenie gromadzenia się aldehydu octowego. U myszy, którym podawano alkohol przez kilka dni, naukowcy zauważyli ponadto efekt terapeutyczny – niewielką utratę wagi, mniejsze uszkodzenie wątroby oraz lepsze parametry krwi.

Powiązane produkty

Z czego składa się żel i jak dokładnie działa?

Do wytworzenia żelu badacze wykorzystali białka serwatkowe – włókna amyloidowe pochodzące z β-laktoglobuliny. Jako głównego katalizatora użyto żelaza. Potrzebne były również niewielkie ilości nadtlenku wodoru – jako katalizator wybrano tu złoto. Wszystkie te substancje zamknięte w postaci żelu prowadzą do powstania reakcji enzymatycznych, które ostatecznie przekształcają alkohol etylowy w kwas octowy.

Podsumowując, opracowany środek przesuwa rozkład alkoholu z wątroby do przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do sytuacji, gdy etanol jest metabolizowany w wątrobie, nie powstaje tu toksyczny aldehyd octowy. Dlaczego ta substancja jest szkodliwa? Jest to dwuwęglowy związek chemiczny odpowiedzialny za wiele nieprzyjemnych objawów zatrucia alkoholowego, takich jak bóle głowy, nudności i wymioty. Długotrwała ekspozycja na acetaldehyd może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby oraz innych narządów.

Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel. Jednak zanim zostanie on dopuszczony do stosowania u ludzi, potrzebne będzie jeszcze przeprowadzenie kilku testów klinicznych.

Jak metabolizowany jest alkohol w organizmie człowieka?

Po spożyciu alkohol jest szybko absorbowany w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim (w około 80%), ale także w żołądku. Stamtąd przedostaje się do krwiobiegu i jest transportowany do różnych tkanek ciała, w tym do mózgu – alkohol krąży w układzie krwionośnym do czasu, gdy zostanie zneutralizowany przez wątrobę lub wydalony z moczem, potem oraz wydychanym powietrzem.

Głównym miejscem metabolizmu alkoholu jest wątroba, w której zachodzą dwa kluczowe etapy:

  • przemiana etanolu do acetaldehydu,
  • przemiana acetaldehydu do kwasu octowego (następnie jest on przekształcany w węglan i wodę, które są usuwane z organizmu).
Alkohol powoduje odurzenie – w początkowej fazie picia może wywoływać uczucie euforii, poprawę nastroju i zwiększoną pewność siebie, jednak z czasem pijący zaczyna odczuwać nadmierną pobudliwość (może stać się agresywny), zmniejszenie sprawności intelektualnej, upośledzenie zdolności do podejmowania racjonalnych decyzji czy opóźnienie czasu reakcji. W ostatniej fazie następuje spowolnienie, senność.

Przy stężeniu alkoholu we krwi oscylującym w granicach 2–3‰ pojawiają się ponadto zaburzenia mowy i zaburzenia równowagi, a przy stężeniu 3–4‰ – obniżenie ciśnienia krwi czy osłabienie odruchów fizjologicznych lub nawet ich zanik. Mogą również wystąpić głębokie zaburzenia świadomości prowadzące do śpiączki. U osób mających 4‰ lub więcej może wystąpić stan zagrożenia życia (zaburzenia oddychania, zaburzenia rytmu serca, śpiączka).

  1. J. Su i in., Single-site iron-anchored amyloid hydrogels as catalytic platforms for alcohol detoxification, „Nature Nanotechnology” 2024, [online] https://www.nature.com/articles/s41565-024-01657-7 [dostęp:] 23.05.2024.
  2. New gel breaks down alcohol in the body, [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240513150509.htm [dostęp:] 23.05.2024.
  3. J. Fudała, Bezpieczne picie alkoholu, [online] https://www.mp.pl/pacjent/psychiatria/uzaleznienia/69551,bezpieczne-picie-alkoholu [dostęp:] 23.05.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij