E-book "Dieta na relaks". Porady i jadłospis - jak złagodzić stres dietą
Pod wpływem chronicznego stresu organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy ustrojowe witamin z grupy B oraz znacząco zwiększa zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie kwas DHA), witaminy, składniki mineralne oraz bioaktywne związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym . Istnieją jednak produkty, które pozytywnie wpływają na samopoczucie i funkcje poznawcze/
Z niniejszego e-booka dowiesz się:
• w jaki sposób dieta wpływa na samopoczucie,
• jakie składniki pokarmowe koniecznie powinny znaleźć się w diecie antystresowej,
• czym są antyoksydanty i dlaczego należy regularnie włączać do diety produkty będące ich dobrym źródłem,
• jakie są dostępne na rynku suplementy diety, które mogą wspomagać organizm w walce z przewlekłym stresem i zmęczeniem,
• co oprócz samej wody warto regularnie pić, aby uzyskać efekt odprężenia i relaksu,
• dlaczego regularność posiłków jest tak istotna w diecie antystresowej,
• w jaki sposób komponować proste, zdrowe i smaczne posiłki w diecie, aby wspierać organizm w radzeniu sobie z bodźcami stresowymi w codziennym życiu.
Przeczytaj fragment:
Czy można poprawić nastrój dietą?
Ogromnym zainteresowaniem cieszy się obecnie wpływ sposobu odżywiania na zdrowie psychiczne. Z przeprowadzonych badań wynika, że przestrzeganie zdrowej diety śródziemnomorskiej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju depresji i łagodnych zaburzeń poznawczych, odpowiednio o 19 i 31%. Wykazano, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może zmniejszać stężenie markerów stanu zapalnego we krwi, których podwyższony poziom obserwuje się w zaburzeniach nastroju. Aby poprawić nastrój ważne jest opieranie swojej diety głównie na niskoprzetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej, takich jak:
• Różnokolorowe warzywa oraz owoce (zwłaszcza świeże),
• Pełnoziarniste produkty zbożowe,
• Oleje roślinne (np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy),
• Naturalne przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (np. jogurt naturalny, ser twarogowy),
• Nasiona roślin strączkowych (m.in.: soczewica, ciecierzyca, fasola, groch),
• Niesolone i niesłodzone orzechy, nasiona oraz pestki,
• Ryby,
• Chude mięso drobiowe,
• Jaja (np. do 7 sztuk tygodniowo).
Pobierz e-book i czytaj dalej.