
Kwasy omega-3 wspomagają immunoterapię nowotworów
Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center – szpitala klinicznego w Bostonie w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie na myszach chorych na raka, podczas których odkryli, że kwasy omega-3 wpływają korzystnie na zahamowanie wzrostu guza nowotworowego. U zwierząt stosowano jednocześnie immunoterapię onkologiczną bądź inną terapię przeciwnowotworową – omega-3 znacznie zwiększyło jej skuteczność.
Nowotwory a układ immunologiczny
W Polsce każdego roku rozpoznaje się około 165-170 tys. przypadków raka. Nowotwory stanowią drugą najczęstszą przyczynę zgonów w naszym kraju. Dominują zachorowania na raka piersi, płuc, gruczołu krokowego oraz raka jelita grubego. Większość nowotworów złośliwych występuje u osób po 60. roku życia.
Z procesem nowotworzenia ściśle związane są zaburzenia równowagi immunologicznej – wiadomo to już od długiego czasu. Przez wiele lat naukowcy próbowali jednak dociec, w jaki sposób można aktywować uśpiony układ immunologiczny u chorych na nowotwory. Szereg badań w tym zakresie doprowadził do stworzenia terapii pobudzającej komórki odpornościowe, które w końcu zaczynają rozpoznawać i zwalczać wroga. Immunoterapia, bo niej mowa, polega na stymulacji układu odpornościowego do skuteczniejszej walki z nowotworem. Jest obecnie leczeniem pierwszego rzutu w wielu nowotworach, przy czym odsetek odpowiedzi na nie wynosi około 10–30%.
Wyniki nowego eksperymentu przeprowadzonego na zwierzętach sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wspomagać i poprawiać skuteczność immunoterapii i innych metod leczenia raka. Są tanie i łatwo dostępne, co dodatkowo przemawia na ich korzyść. W badaniu wykorzystano mysie modele guzów pierwotnych oraz przerzutowych.
Kwasy omega-3 w leczeniu raka
Naukowcy serwowali gryzoniom pokarmy standardowe, bogate w kwasy omega-3 lub bogate w omega-6 (w zależności od badanej grupy) przez 10 dni przed podaniem komórek nowotworowych i w trakcie choroby. U zwierząt wdrożono immunoterapię, terapię przeciwzapalną, stosowano obie metody jednocześnie lub nie leczono ich wcale.
Badacze odkryli, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 blokowała wzrost guza u myszy leczonych przy pomocy immunoterapii lub terapiami skojarzonymi. Wskazuje to na możliwą synergiczną aktywność przeciwnowotworową terapii przeciwnowotworowych i suplementacji omega-3. Myszy, którym podawano duże ilości omega-6 doświadczyły natomiast przyspieszonego wzrostu guza w niektórych typach nowotworów. Autorzy badania planują teraz przeprowadzenie badań na ludziach.
Polecane dla Ciebie
Źródła kwasów omega-3
Omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierają bowiem pracę mózgu, serca, wpływają korzystnie na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi, wykazują także działanie antydepresyjne. Zaliczane są do nich: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Źródłami omega-3 są przede wszystkim:
- ryby morskie (głównie łosoś, tuńczyk, makrela, pstrąg, sardynki, śledź),
- owoce morze,
- olej lniany, olej rzepakowy,
- siemię lniane, nasiona chia,
- orzechy włoskie.
Zgodnie ze stanowiskami przyjmowanymi przez polskich ekspertów suplementacja kwasu DHA i innych kwasów tłuszczowych omega-3 jest niezbędna u kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do 3. roku życia. W przypadku starszych dzieci, młodzieży i dorosłych podawanie preparatów zawierających omega-3 może być korzystne, gdy jego dostarczanie z pokarmem jest niewystarczające.