Depresja u młodych mężczyzn? Lepsza dieta może pomóc
Nowe ustalenia naukowe dowiodły faktu, w świetle którego widać znaczną poprawę w leczeniu depresji u młodych mężczyzn – sukces polegał na odejściu ze stosunkowo ubogiej diety i zastosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Dieta jako element terapii
Depresja jest powszechnym zaburzeniem psychicznym. Pośrednio przyczynia się do samobójstwa, które jest główną przyczyną śmierci wśród młodych dorosłych. Świat nauki ciągle mierzy się z tym problemem. Ostatnio opublikowano nowe doniesienia, które oparto na 12-tygodniowym badaniu kontrolnym z doborem losowym, przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Sydney. Wyniki tych studiów ukazały się na łamach czasopisma „The American Journal of Clinical Nutrition”.
Doktorantka Jessica Bayes, główna badaczka przedsięwzięcia, podkreśla znaczenie studiów, gdyż badanie to było pierwszą losowo dobieraną próbą kliniczną, której zadanie polegało na ocenie wpływu diety śródziemnomorskiej na objawy depresji u młodych mężczyzn, czyli w wieku 18–25 lat. Dodatkowo wyjawia zaskakujące doświadczenie – uczestnicy chętnie zaadoptowali się do nowych nawyków żywieniowych. Dzięki pomocy dietetyka biorący udział w badaniu stosunkowo szybko zmienili swój jadłospis.
Według zdania badaczki, nowe ustalenia rodzą sugestie, że lekarze oraz psychoterapeuci powinni mieć na uwadze skierowanie młodych mężczyzn z depresją do dietetyka, aby podjąć właściwe kroki w ramach ważnego elementu leczenia depresji klinicznej. Badanie zatem przyczynia się do rozwoju psychiatrii żywieniowej, której celem jest zbadanie wpływu określonych składników odżywczych, pokarmu i schematów żywieniowych na zdrowie psychiczne.
Szczęście w jelitach
Naukowcy położyli nacisk na podniesienie jakości diety, tj. spożywanie świeżych produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie spożycia posiłków typu fast food, cukru i przetworzonego czerwonego mięsa.
Doktorantka Jessica Bayes tłumaczy znaczenie odpowiedniego żywienia, gdyż z perspektywy naukowej istnieje wiele przesłanek, według których dieta wpływa na nastrój. W świetle przykładu podanego przez badaczkę, około 90% serotoniny – tj. substancji chemicznej, która pomaga nam czuć się szczęśliwymi – jest wytwarzane w naszych jelitach przez tamtejszą florę bakteryjną. Pojawiają się dowody na to, że ta mikroflora może komunikować się z mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego – co jest nazywane: osią jelito–mózg. Bayes konkluduje, że warto sięgać po rośliny strączkowe, owoce i warzywa. Zawierają one bowiem błonnik, który to z kolei jest potrzebny florze bakteryjnej jelit.
Dieta śródziemnomorska – co warto wiedzieć?
Właściwy wzór codziennego wyżywienia ma fundamentalne znaczenie zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie człowieka. W obiegu informacji istnieje wiele przykładów tego, jak można ułożyć odpowiedni dla siebie jadłospis. Co warto wiedzieć, jeżeli mowa o diecie śródziemnomorskiej?
W diecie śródziemnomorskiej wierzchołkiem owej piramidy są produkty wysoko przetworzone, tłuste rodzaje mięs oraz wszelkiego rodzaju słodycze. Należy więc zachować dozę wstrzemięźliwości wobec wymienionych elementów żywienia, co nie oznacza całkowitego wykluczenia ich z jadłospisu. Czego jeszcze unikać? Na przykład jaj oraz czerwonego mięsa (te, należy stosować tylko jako dodatek do dań), a także soli – zamiast niej warto starać się sięgać tylko po naturalne przyprawy.
Co zatem spożywa się w diecie śródziemnomorskiej? Na przykład oliwę z oliwek (jako główne źródło tłuszczów), a także w dużej ilości warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Jedną z zasad owej diety jest codziennie spożywanie pełnoziarniste produktów zbożowych, fermentowanych produktów mlecznych oraz to, aby jak najczęściej sięgać po ryby i owoce morza.