
Możesz uprzedzić chorobę Alzheimera o kilkadziesiąt lat – najnowsze odkrycie naukowców
W świetle nowych badań niższy poziom cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) oraz wysoki poziom trójglicerydów we krwi towarzyszą częstszemu występowaniu choroby Alzheimera kilkadziesiąt lat później – i mowa o pomiarach przeprowadzanych m. in. na trzydziestopięcioletnich pacjentach.
Już w wieku 35 lat można sprowadzić na siebie kłopoty zdrowotne. Wystarczy prowadzić beztroskie życie, ignorując poziomy cholesterolu oraz glukozy, czego skutkiem może stać się zachorowanie na chorobę Alzheimera w późnym okresie życia.
Jeszcze więcej czasu, aby przygotować się na zagrożenie
Obserwację poczynili naukowcy z Boston University School of Medicine (BUSM). Dostrzegli ponadto, że wysoki poziom glukozy we krwi podobnie współistnieje z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera w przyszłości, aczkolwiek te pomiary zostały przeprowadzone na pacjentach w wieku od 51 do 60 lat. Publikacja ukazała się na łamach czasopisma „Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”.
Według wypowiedzi prof. Lindsaya A. Farrera – jednego z autorów pracy oraz kierownika genetyki biomedycznej w BUSM – studia przede wszystkim potwierdzają dotychczasowe ustalenia. Jednak dowodzą również po raz pierwszy wykazania, że związki między poziomem cholesterolu oraz glukozy we krwi a przyszłym ryzykiem choroby Alzheimera występują znacznie wcześniej, niż sądzono.
Kłopot z dobrym cholesterolem
Badacze przyznają, że wysoki poziom cholesterolu niskiej gęstości (LDL) był niezmiennie łączony z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera w wielu poprzednich badaniach, tymczasem związek pomiędzy HDL a chorobą Alzheimera nie był tak samo jednoznaczny. Powodem tego stanu rzeczy może być fakt, że większość studiów dotyczących analiz tych zależności przeprowadzono u osób, które w momencie rozpoczęcia badania miały co najmniej 55 lat.
Przywoływane badanie opracowano na podstawie danych pozyskanych z Framingham Heart Study. Uczestnicy przedsięwzięcia naukowego byli sprawdzani w około czteroletnich odstępach przez większość ich dorosłego życia. Związki choroby Alzheimera z wieloma znanymi przyczynami ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy (np. HDL, LDL, triglicerydami, glukozą, ciśnieniem tętniczym, paleniem tytoniu oraz wskaźnikiem masy ciała) mierzono podczas każdego badania oraz w trzech okresach wieku dojrzałego: 35–50 lat, 51–60 lat, 61–70 lat.
Xiaoling Zhang, jeden z autorów pracy oraz adiunkt medycyny w BUSM, wyjaśnia, że HDL nie był konsekwentnie opisywany jako silna przyczyna ryzyka choroby Alzheimera w kontekście czynników ryzyka sercowo-naczyniowych. Badanie więc ma znaczenie, zwłaszcza że takie obserwacje można czynić już od 35. roku życia.
Obserwacje na etapie wczesnej dorosłości
Badacze w swoich wnioskach podnoszą kwestię starannego zarządzania owymi przyczynami już od wczesnej dorosłości. Taka profilaktyka może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Profesor Farrer podkreśla, że odpowiednia interwencja powzięta we właściwym czasie powinna wspierać naszą świadomość zdrowotną w późniejszych etapach życia. Docenia także przedsięwzięcie naukowe Framingham Heart Study, w świetle którego zaistniała możliwość powiązania choroby Alzheimera z przyczynami ryzyka chorób serca i cukrzycy w początkowym okresie dorosłego życia. Dzięki wieloletniej pracy środowiska naukowego, rozpoczętej jeszcze w 1948 roku, badacze mogą mierzyć znacznie wcześniej owe przyczyny niż to dotychczas czyniono w stosunku do zaburzeń funkcji poznawczych i demencji.