kobieta trzyma brakujący element układanki
Arkadiusz Dąbek

Możesz uprzedzić chorobę Alzheimera o kilkadziesiąt lat – najnowsze odkrycie naukowców

W świetle nowych badań niższy poziom cholesterolu o wysokiej gęstości (HDL) oraz wysoki poziom trójglicerydów we krwi towarzyszą częstszemu występowaniu choroby Alzheimera kilkadziesiąt lat później – i mowa o pomiarach przeprowadzanych m. in. na trzydziestopięcioletnich pacjentach.

Już w wieku 35 lat można sprowadzić na siebie kłopoty zdrowotne. Wystarczy prowadzić beztroskie życie, ignorując poziomy cholesterolu oraz glukozy, czego skutkiem może stać się zachorowanie na chorobę Alzheimera w późnym okresie życia.

Jeszcze więcej czasu, aby przygotować się na zagrożenie

Obserwację poczynili naukowcy z Boston University School of Medicine (BUSM). Dostrzegli ponadto, że wysoki poziom glukozy we krwi podobnie współistnieje z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera w przyszłości, aczkolwiek te pomiary zostały przeprowadzone na pacjentach w wieku od 51 do 60 lat. Publikacja ukazała się na łamach czasopisma „Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”.

Według wypowiedzi prof. Lindsaya A. Farrera – jednego z autorów pracy oraz kierownika genetyki biomedycznej w BUSM – studia przede wszystkim potwierdzają dotychczasowe ustalenia. Jednak dowodzą również po raz pierwszy wykazania, że związki między poziomem cholesterolu oraz glukozy we krwi a przyszłym ryzykiem choroby Alzheimera występują znacznie wcześniej, niż sądzono.

Kłopot z dobrym cholesterolem

Badacze przyznają, że wysoki poziom cholesterolu niskiej gęstości (LDL) był niezmiennie łączony z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera w wielu poprzednich badaniach, tymczasem związek pomiędzy HDL a chorobą Alzheimera nie był tak samo jednoznaczny. Powodem tego stanu rzeczy może być fakt, że większość studiów dotyczących analiz tych zależności przeprowadzono u osób, które w momencie rozpoczęcia badania miały co najmniej 55 lat.

Przywoływane badanie opracowano na podstawie danych pozyskanych z Framingham Heart Study. Uczestnicy przedsięwzięcia naukowego byli sprawdzani w około czteroletnich odstępach przez większość ich dorosłego życia. Związki choroby Alzheimera z wieloma znanymi przyczynami ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy (np. HDL, LDL, triglicerydami, glukozą, ciśnieniem tętniczym, paleniem tytoniu oraz wskaźnikiem masy ciała) mierzono podczas każdego badania oraz w trzech okresach wieku dojrzałego: 35–50 lat, 51–60 lat, 61–70 lat.

Badacze odkryli, że niższy poziom HDL (dobrego cholesterolu) jest czynnikiem predykcyjnym choroby Alzheimera we wczesnej, tj. 35–50 lat, i średniej, tj. 51–60 lat, dorosłości. Ponadto wysoki poziom glukozy we krwi (wczesne stadium cukrzycy) w połowie dorosłości jest również przyczyną predykcyjną choroby Alzheimera.

Xiaoling Zhang, jeden z autorów pracy oraz adiunkt medycyny w BUSM, wyjaśnia, że HDL nie był konsekwentnie opisywany jako silna przyczyna ryzyka choroby Alzheimera w kontekście czynników ryzyka sercowo-naczyniowych. Badanie więc ma znaczenie, zwłaszcza że takie obserwacje można czynić już od 35. roku życia.

Powiązane produkty

Obserwacje na etapie wczesnej dorosłości

Badacze w swoich wnioskach podnoszą kwestię starannego zarządzania owymi przyczynami już od wczesnej dorosłości. Taka profilaktyka może obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy oraz choroby Alzheimera. Profesor Farrer podkreśla, że odpowiednia interwencja powzięta we właściwym czasie powinna wspierać naszą świadomość zdrowotną w późniejszych etapach życia. Docenia także przedsięwzięcie naukowe Framingham Heart Study, w świetle którego zaistniała możliwość powiązania choroby Alzheimera z przyczynami ryzyka chorób serca i cukrzycy w początkowym okresie dorosłego życia. Dzięki wieloletniej pracy środowiska naukowego, rozpoczętej jeszcze w 1948 roku, badacze mogą mierzyć znacznie wcześniej owe przyczyny niż to dotychczas czyniono w stosunku do zaburzeń funkcji poznawczych i demencji.

  1. X. Zhang, T. Tong, A. Chang, T.F.A. Ang, Q. Tao, S. Auerbach, S. Devine, W.Q. Qiu, J. Mez, J. Massaro, K.L. Lunetta, R. Au, L.A. Farrer, Midlife lipid and glucose levels are associated with Alzheimer's disease, „Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association”, 2022.
  2. Lipid and glucose levels at age 35 associated with Alzheimer's disease: Study has implications for delaying or lowering risk, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323101236.htm [dostęp:] 08.04.2022.
  3. Drinks with added sugars linked to lipid imbalance, which increases CVD risk, „sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200226072110.htm [dostęp:] 08.04.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij