Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?
Maria Brzegowy

Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?

Tkanka tłuszczowa wydaje się kojarzyć z czymś zupełnie niepotrzebnym i mało estetycznym. Tymczasem, tłuszcz obecny w organizmie pełni wiele istotnych dla niego funkcji fizjologicznych, stąd zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do powstania rozmaitych stanów patologicznych poszczególnych narządów. Czym są adipocyty? Czy ich nadmiar jest szkodliwy? Jaki wpływ wywierają na nasz organizm?  

Adipocyty – czym są? 

Adipocyty są komórkami tkanki tłuszczowej i stanowią główny magazyn energii w organizmie. Wytwarzane są już u 14-tygodniowego płodu, budując tkankę tłuszczową u nowo narodzonego dziecka na poziomie ok. 13% jego masy ciała.  

Tkankę tłuszczową tworzą różne rodzaje adipocytów. Wyróżniamy: 

  • adipocyty białe umiejscowione w tkance podskórnej, otrzewnowej i około narządowej,
  • adipocyty brązowe występujące w okolicy międzyłopatkowej i szyjnej, 
  • adipocyty różowe zlokalizowane w aktywnym gruczole mlekowym. 
Funkcje poszczególnych wymienionych wyżej adipocytów różnią się między sobą. Największą rolę wydaje się pełnić biała tkanka tłuszczowa aktywna metabolicznie i endokrynnie.  

Adipocyty – fazy życia komórek tłuszczowych 

Komórki tłuszczowe powstają poprzez „zlewanie się lipidowych kropelek” zwanych wakuolami w przebiegu dwóch faz: 

  • faza pierwsza – ma miejsce na przełomie 1. i 2. roku życia dziecka. Powstała w tym okresie ilość oraz – przede wszystkim – wielkość adipocytów trzymają się na stałym poziomie do około 10. roku życia. W tym okresie adipocyty rozrastają się na skutek zwiększenia rozmiaru komórek;
  • faza druga – trwa od około 10. do 18. roku życia i polega na zwiększeniu liczby komórek. Okres ten jest ściśle związany z czynnikami środowiskowymi, które wywierają największy wpływ na rozwój tkanki tłuszczowej, tj. głównie rodzaj i ilość dostarczanego przez nas pożywienia.  

Powiązane produkty

Adipocyty – za co odpowiadają w organizmie? 

Adipocyty to komórki, które pełnią szereg ważnych funkcji. Główną ich rolą jest magazynowanie energii pod postacią trójglicerydów. W sytuacji większego zapotrzebowania energetycznego organizm może czerpać potrzebne mu substraty ze zgromadzonych zapasów w procesie lipolizy, czyli rozkładu. Natomiast w momencie, w którym podaż pożywienia jest zbyt duża, a ilość wydatkowanej energii przez organizm niższa, będziemy mieć do czynienia z procesem lipogenezy i odkładaniem się nadmiaru w komórkach tłuszczowych.  

Adipocyty są bardzo aktywne metabolicznie. Biorą udział w produkcji biologicznie aktywnych białek do których zalicza się m.in.: leptynę, interleukinę, angiotensynogen, rezystynę itd. Część wydzielanych przez adipocyty substancji ma charakter hormonów, dzięki czemu oddziałują one na funkcje innych komórek i narządów. Stąd też, adipocyty mają poniekąd wpływ na pracę całego organizmu i nie są już tylko strukturą, w której gromadzony jest wyłącznie tłuszcz. Zdaniem niektórych badaczy, adipocyty to gruczoły dokrewne, które pełnią równie ważną rolę co przysadka czy tarczyca

Adipocyty a mechanizm tycia 

Adipocyty to komórki tłuszczowe, które tworzą się w różnych okresach życia. Średnia liczba wytworzonych adipocytów wynosi od około 25 do 30 miliardów. Niestety, wartości te nie są przez cały czas takie same. Częste przejadanie się, a tym samym spożywanie dużo wyższej liczby kilokalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie przy jednoczesnym braku regularnej aktywności fizycznej przekłada się na gromadzenie nadmiaru energii pod postacią triglicerydów w adipocytach, a tym samym na zwiększenie ich objętości. Jeśli stan ten trwa przewlekle, to prowadzi do wzrostu masy ciała, a następnie do nadwagi i otyłości. 

Tkanka tłuszczowa i składające się na nią adipocyty odgrywają bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, jednak jej nadmiar może stać się przyczyną poważnych powikłań. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej prowadzi do nadwagi i otyłości skojarzonych z wieloma chorobami o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym cukrzycy oraz chorób nowotworowych. 
  1. E. Murawska-Ciałowicz, Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, nr 1 2017.
  2. B. Skowrońska, M. Fichna, P.  Fichna, Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii”, nr 1 (3) 2005. 
  3. K. Gwóźdź . Charakterystyka zmian metabolicznych zachodzących w procesie starzenia się tkanki tłuszczowej, „Kosmos Problemy Nauk Biologicznych”, nr 66 2017
  4. M. Kotwas, A. Mazurek , A. Wrońska, Z. Kmieć, Patogeneza i leczenie otyłości u osób w podeszłym wieku, „Forum Medycyny Rodzinnej”, nr 2 (6) 2018. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij