Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?
Maria Brzegowy

Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?

Tkanka tłuszczowa wydaje się kojarzyć z czymś zupełnie niepotrzebnym i mało estetycznym. Tymczasem, tłuszcz obecny w organizmie pełni wiele istotnych dla niego funkcji fizjologicznych, stąd zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do powstania rozmaitych stanów patologicznych poszczególnych narządów. Czym są adipocyty? Czy ich nadmiar jest szkodliwy? Jaki wpływ wywierają na nasz organizm?  

Adipocyty – czym są? 

Adipocyty są komórkami tkanki tłuszczowej i stanowią główny magazyn energii w organizmie. Wytwarzane są już u 14-tygodniowego płodu, budując tkankę tłuszczową u nowo narodzonego dziecka na poziomie ok. 13% jego masy ciała.  

Tkankę tłuszczową tworzą różne rodzaje adipocytów. Wyróżniamy: 

  • adipocyty białe umiejscowione w tkance podskórnej, otrzewnowej i około narządowej,
  • adipocyty brązowe występujące w okolicy międzyłopatkowej i szyjnej, 
  • adipocyty różowe zlokalizowane w aktywnym gruczole mlekowym. 
Funkcje poszczególnych wymienionych wyżej adipocytów różnią się między sobą. Największą rolę wydaje się pełnić biała tkanka tłuszczowa aktywna metabolicznie i endokrynnie.  

Adipocyty – fazy życia komórek tłuszczowych 

Komórki tłuszczowe powstają poprzez „zlewanie się lipidowych kropelek” zwanych wakuolami w przebiegu dwóch faz: 

  • faza pierwsza – ma miejsce na przełomie 1. i 2. roku życia dziecka. Powstała w tym okresie ilość oraz – przede wszystkim – wielkość adipocytów trzymają się na stałym poziomie do około 10. roku życia. W tym okresie adipocyty rozrastają się na skutek zwiększenia rozmiaru komórek;
  • faza druga – trwa od około 10. do 18. roku życia i polega na zwiększeniu liczby komórek. Okres ten jest ściśle związany z czynnikami środowiskowymi, które wywierają największy wpływ na rozwój tkanki tłuszczowej, tj. głównie rodzaj i ilość dostarczanego przez nas pożywienia.  

Powiązane produkty

Adipocyty – za co odpowiadają w organizmie? 

Adipocyty to komórki, które pełnią szereg ważnych funkcji. Główną ich rolą jest magazynowanie energii pod postacią trójglicerydów. W sytuacji większego zapotrzebowania energetycznego organizm może czerpać potrzebne mu substraty ze zgromadzonych zapasów w procesie lipolizy, czyli rozkładu. Natomiast w momencie, w którym podaż pożywienia jest zbyt duża, a ilość wydatkowanej energii przez organizm niższa, będziemy mieć do czynienia z procesem lipogenezy i odkładaniem się nadmiaru w komórkach tłuszczowych.  

Adipocyty są bardzo aktywne metabolicznie. Biorą udział w produkcji biologicznie aktywnych białek do których zalicza się m.in.: leptynę, interleukinę, angiotensynogen, rezystynę itd. Część wydzielanych przez adipocyty substancji ma charakter hormonów, dzięki czemu oddziałują one na funkcje innych komórek i narządów. Stąd też, adipocyty mają poniekąd wpływ na pracę całego organizmu i nie są już tylko strukturą, w której gromadzony jest wyłącznie tłuszcz. Zdaniem niektórych badaczy, adipocyty to gruczoły dokrewne, które pełnią równie ważną rolę co przysadka czy tarczyca

Adipocyty a mechanizm tycia 

Adipocyty to komórki tłuszczowe, które tworzą się w różnych okresach życia. Średnia liczba wytworzonych adipocytów wynosi od około 25 do 30 miliardów. Niestety, wartości te nie są przez cały czas takie same. Częste przejadanie się, a tym samym spożywanie dużo wyższej liczby kilokalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie przy jednoczesnym braku regularnej aktywności fizycznej przekłada się na gromadzenie nadmiaru energii pod postacią triglicerydów w adipocytach, a tym samym na zwiększenie ich objętości. Jeśli stan ten trwa przewlekle, to prowadzi do wzrostu masy ciała, a następnie do nadwagi i otyłości. 

Tkanka tłuszczowa i składające się na nią adipocyty odgrywają bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, jednak jej nadmiar może stać się przyczyną poważnych powikłań. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej prowadzi do nadwagi i otyłości skojarzonych z wieloma chorobami o charakterze przewlekłym niezakaźnym, w tym cukrzycy oraz chorób nowotworowych. 
  1. E. Murawska-Ciałowicz, Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, nr 1 2017.
  2. B. Skowrońska, M. Fichna, P.  Fichna, Rola tkanki tłuszczowej w układzie dokrewnym, „Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii”, nr 1 (3) 2005. 
  3. K. Gwóźdź . Charakterystyka zmian metabolicznych zachodzących w procesie starzenia się tkanki tłuszczowej, „Kosmos Problemy Nauk Biologicznych”, nr 66 2017
  4. M. Kotwas, A. Mazurek , A. Wrońska, Z. Kmieć, Patogeneza i leczenie otyłości u osób w podeszłym wieku, „Forum Medycyny Rodzinnej”, nr 2 (6) 2018. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl