Jadalne kwiaty i ich właściwości – które kwiaty można jeść? Jak przygotować je do spożycia?
Katarzyna Turek-Kawecka

Jadalne kwiaty i ich właściwości – które kwiaty można jeść? Jak przygotować je do spożycia?

Kwiaty są produktem kojarzącym się przede wszystkim z ich pięknym wyglądem pozwalającym na udekorowanie pomieszczenia. Niezależnie od tego, czy mowa o kwiatach ciętych, czy doniczkowych, hoduje się je głównie ze względu na ich wygląd, czasem także zapach. Okazuje się jednak, że niektóre kwiaty są jadalne i mogą służyć nie tylko jako dekoracja potrawy, ale też jako osobne danie. Jakie właściwości prozdrowotne mają jadalne kwiaty? Które kwiaty można jeść? Podpowiadamy.

Nie każdy jest świadomy, że istnieją odmiany kwiatów, które – poza tym, że są atrakcyjne wizualnie – nadają się do jedzenia i mają także bardzo atrakcyjny smak oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie stanowią one nie tylko ozdobę talerza w wykwintnych restauracjach, ale także dodatek smakowy lub nawet główny składnik dania. W ostatnich latach można zaobserwować również pozytywny trend dotyczący wykorzystania jadalnych kwiatów do dekoracji tortów, szczególnie weselnych. 

Jadalne kwiaty – trochę historii 

Pomimo że w naszej kuchni spożywanie kwiatów zrobiło się bardziej popularne w ostatnich kilkunastu latach, są one znane już od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o tym pochodzą z drugiego wieku przed naszą erą, z czasów starorzymskich. Jedzenie kwiatów ma także długą tradycję w kulturze kulinarnej Azji, Bliskiego Wschodu oraz wśród rdzennych Amerykanów. Niektóre z nich stosowane są przez cały ten czas, na przykład woda różana do słodzenia napojów lub mięs w rejonie Bliskiego Wschodu. Mieszanka ziół prowansalskich ma w swoim składzie kwiaty lawendy

Co ciekawe, mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że spożywane w kuchni polskiej brokuły i kalafiory to z punktu botanicznego także kwiaty. 

Właściwości jadalnych kwiatów 

Kwiaty stanowią świetne źródło przeciwutleniaczy: polifenoli, karotenoidów oraz witamin. Związki te pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, zatrzymując procesy utleniania w organizmie. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób cywilizacyjnych. Zazwyczaj im bardziej intensywny kolor rośliny (szczególnie w odcieniach czerwono-fioletowo-niebieskich lub zielonych), tym więcej substancji prozdrowotnych ta część rośliny w sobie kryje. Jak łatwo zauważyć, wiele kwiatów ma bardzo intensywne kolory, mające za zadanie przyciągnąć owady. Ich kolor także wiąże się z ich właściwościami prozdrowotnymi. Kwiaty często zawierają związki pomagające przyswajać inne substancje znajdujące się w daniu. Przykładowo: witamina C pozwoli zwiększyć wchłanianie z przewodu pokarmowego żelaza z mięsa dzięki obecności np. zielonych liści znajdujących się w daniu. 

Powiązane produkty

Spis roślin o jadalnych kwiatach – które można jeść? 

Istnieje około 80 gatunków jadalnych kwiatów. Z bardziej znanych wyróżnić można: 

  • nagietek lekarski, którego pomarańczowe płatki dodaje się do sałatek, barwienia zup i sosów, 
  • mniszek lekarski (potocznie nazywany mleczem), zrywany wcześnie ma miodowy smak i świetnie pasuje do sałatek lub syropów bądź nalewek, 
  • stokrotki pospolite świetnie prezentują się w sałatce, czy jako ozdoba deseru lub tortu. Młode kwiaty mogą być używane w całości, z większych obrywa się tylko płatki, 
  • lawenda może być wykorzystywana jako składnik ciastek albo smacznego naparu, 
  • kwiaty cukinii świetnie smakują smażone po wcześniejszym obtoczeniu ich w cieście, 
  • nasturcja większa ma kwiaty o ostrym smaku przypominającym rzeżuchę, świetnie nadaje się do sałatki, 
  • płatki róży jadalnej nadają się do dekoracji lub jako składnik konfitury, 
  • bratek ma kwiaty o łagodnym smaku będące jednym z najładniejszych składników sałatek, 
  • niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego lub fiołka wonnego są świetnym składnikiem sałatek lub po kandyzowaniu formą oryginalnego cukierka.
Ponadto do spożycia nadają się między innymi: goździki ogrodowe, chaber bławatek, fiołek wonny, pelargonia, rumianek, hibiskus, koniczyna łąkowa czy kwiaty czosnku. 

Jadalne kwiaty – gdzie kupić, jak zabezpieczyć, jak przygotować do spożycia? 

Najważniejszą zasadą dotyczącą spożywania kwiatów jest wybieranie do zbierania tylko i wyłącznie znanych gatunków lub kupowanie ich w sprawdzonych sklepach. Kwiaty, które ładnie wyglądają, mogą być zarówno jadalne, jak i trujące, warto więc dbać o ich odpowiedni wybór, tak samo jak w przypadku zbieranych czy kupowanych grzybów.  

Jeśli samodzielnie zbieramy kwiaty, wybierajmy tylko te, które nie są pod ochroną i nie są skażone toksynami: rosnące daleko od dróg czy fabryk. Ponadto wybierać należy kwiaty z rośliny wyglądającej na zdrową, bez przebarwień i oznak choroby. Nie wolno także zbierać wszystkich kwiatów w jednym miejscu –może to spowodować, że roślina nie będzie w stanie już się tam rozmnożyć. 

Przy zbieraniu lub kupowaniu kwiatów należy wybierać jak najmniejszą ich ilość – mają bardzo krótką trwałość i szybko więdną. Źle przechowywane po kilku czy kilkunastu godzinach będą nieświeże i nie będą nadawały się do spożycia. Kupować powinno się je w pudełkach, a zbierać do koszyka – nie mogą się gnieść ani zaparzać w worku z plastiku. Aby zachować ich świeżość, należy umieścić je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstawić do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku.  

Świetnie sprawdza się także prowadzenie własnej przydomowej hodowli – wtedy można mieć świeże kwiaty na dłużej. W sprzedaży dostępne są między innymi nasiona nasturcji, ogórecznika czy nagietka.

Najbezpieczniej jest jeść tylko płatki kwiatów, po usunięciu słupków i pręcików. Niektóre spożywa się na surowo (na przykład fiołki lub bratki), inne można poddać obróbce cieplnej (takie jak kwiaty cukinii), jeszcze inne można spożywać także po suszeniu (na przykład kwiaty piwonii). 

Jadalne kwiaty – przepisy 

Sałatka z fiołkami 

Składniki: 

  • kilka garści rukoli, 
  • 10 pomidorków koktajlowych, 
  • 1/2 ogórka zielonego, 
  • 1/2 cebuli czerwonej, 
  • 1/2 awokado, 
  • 1–2 łyżki sosu balsamicznego, 
  • garść kwiatów bratków. 

Umytą rukolę umieść na talerzu, na wierzchu ułóż kostki awokado, połówki pomidorków, półtalarki ogórka i cebuli. Skrop sosem balsamicznym. Posyp kwiatkami. 

Panierowane kwiaty cukinii 

Składniki: 

  • 6 kwiatów cukinii, 
  • 300 ml mleka lub piwa, ewentualnie piwa rozcieńczonego wodą, 
  • 1 jajko, 
  • 3–4 łyżki mąki, 
  • szczypta soli, 
  • olej do smażenia. 

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta (poza olejem i kwiatami), powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Obtaczaj kwiaty w cieście, smaż na rozgrzanym (ale nie gorącym) oleju, aż będą złote. 

Bezy z fiołkami

Składniki: 

  • 3–4 białka, 
  • szczypta soli, 
  • 1,5 szklanki cukru drobnego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • garść kwiatów fiołka. 

Ubij białka z dodatkiem soli, aż będą zupełnie sztywne. Dodaj powoli cukier, cały czas miksując, aż się rozpuści. Pod koniec wmieszaj delikatnie szpatułką mąkę i sok z cytryny. Pianę nałóż na blaszkę (najlepiej teflonową lub silikonową matę), a na wierzchu przyklej kwiatki fiołka. Susz przez około godzinę w 110°C. 

  1. M. Grzeszczuk, A. Stefaniak, Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych, Annales Horticulturae, nr 25 (4) 2015.
  2. T. K. Lim, Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants. Flowers, vol. 7, Springer Nature, 2014. 
  3. S. E. Newman, A. S. O’Connor, Edible flowers. Colorado State University Extension 2013. 
  4. M. Kalemba-Drożdż, Jadalne kwiaty nie takie straszne. Komentarz do artykułu: “Are wild and cultivated flowers served in restaurants or sold by local producers in Denmark safe for the consumer?”, "Food and Chemical Toxicology. Etnobiologia Polska", nr 9 2019.
  5. M. Kalemba-Drożdż, A. Cierniak, Antioxidant and genoprotective properties of extracts from edible flowers, Journal of Food and Nutrition Research, nr 1 (58) 2019. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów raczej nie stanowi tabu. Co więcej, warto poświęcić mu więcej uwagi, ponieważ wygląd kału może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

  • Kąpiel psa – jak to zrobić prawidłowo?

    Dobre zdrowie psa zapewnią regularne wizyty u lekarza weterynarii, szczepienia, badania okresowe oraz odpowiednia dieta. Równie ważną rolę w utrzymaniu dobrostanu psa odgrywa także higiena, a jednym ze sposobów na zadbanie o nią jest kąpiel. Jak często kąpać psa i jak robić to prawidłowo? Jakich środków używać do kąpieli pupila?

  • Podróż do Wietnamu – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Planując podróż do Wietnamu, warto zadbać nie tylko o plan zwiedzania, ale także, przede wszystkim, o zdrowie. Wietnam leży w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego, co sprzyja występowaniu chorób zakaźnych. Dlatego przed wyjazdem należy sprawdzić aktualne zalecenia dotyczące szczepień, zabezpieczyć się przed chorobami przenoszonymi przez owady oraz pamiętać o podstawowych zasadach higieny, będąc na miejscu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl