Jadalne kwiaty i ich właściwości – które kwiaty można jeść? Jak przygotować je do spożycia?
Katarzyna Turek-Kawecka

Jadalne kwiaty i ich właściwości – które kwiaty można jeść? Jak przygotować je do spożycia?

Kwiaty są produktem kojarzącym się przede wszystkim z ich pięknym wyglądem pozwalającym na udekorowanie pomieszczenia. Niezależnie od tego, czy mowa o kwiatach ciętych, czy doniczkowych, hoduje się je głównie ze względu na ich wygląd, czasem także zapach. Okazuje się jednak, że niektóre kwiaty są jadalne i mogą służyć nie tylko jako dekoracja potrawy, ale też jako osobne danie. Jakie właściwości prozdrowotne mają jadalne kwiaty? Które kwiaty można jeść? Podpowiadamy.

Nie każdy jest świadomy, że istnieją odmiany kwiatów, które – poza tym, że są atrakcyjne wizualnie – nadają się do jedzenia i mają także bardzo atrakcyjny smak oraz właściwości prozdrowotne. Obecnie stanowią one nie tylko ozdobę talerza w wykwintnych restauracjach, ale także dodatek smakowy lub nawet główny składnik dania. W ostatnich latach można zaobserwować również pozytywny trend dotyczący wykorzystania jadalnych kwiatów do dekoracji tortów, szczególnie weselnych. 

Jadalne kwiaty – trochę historii 

Pomimo że w naszej kuchni spożywanie kwiatów zrobiło się bardziej popularne w ostatnich kilkunastu latach, są one znane już od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o tym pochodzą z drugiego wieku przed naszą erą, z czasów starorzymskich. Jedzenie kwiatów ma także długą tradycję w kulturze kulinarnej Azji, Bliskiego Wschodu oraz wśród rdzennych Amerykanów. Niektóre z nich stosowane są przez cały ten czas, na przykład woda różana do słodzenia napojów lub mięs w rejonie Bliskiego Wschodu. Mieszanka ziół prowansalskich ma w swoim składzie kwiaty lawendy

Co ciekawe, mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że spożywane w kuchni polskiej brokuły i kalafiory to z punktu botanicznego także kwiaty. 

Właściwości jadalnych kwiatów 

Kwiaty stanowią świetne źródło przeciwutleniaczy: polifenoli, karotenoidów oraz witamin. Związki te pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, zatrzymując procesy utleniania w organizmie. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób cywilizacyjnych. Zazwyczaj im bardziej intensywny kolor rośliny (szczególnie w odcieniach czerwono-fioletowo-niebieskich lub zielonych), tym więcej substancji prozdrowotnych ta część rośliny w sobie kryje. Jak łatwo zauważyć, wiele kwiatów ma bardzo intensywne kolory, mające za zadanie przyciągnąć owady. Ich kolor także wiąże się z ich właściwościami prozdrowotnymi. Kwiaty często zawierają związki pomagające przyswajać inne substancje znajdujące się w daniu. Przykładowo: witamina C pozwoli zwiększyć wchłanianie z przewodu pokarmowego żelaza z mięsa dzięki obecności np. zielonych liści znajdujących się w daniu. 

Spis roślin o jadalnych kwiatach – które można jeść? 

Istnieje około 80 gatunków jadalnych kwiatów. Z bardziej znanych wyróżnić można: 

  • nagietek lekarski, którego pomarańczowe płatki dodaje się do sałatek, barwienia zup i sosów, 
  • mniszek lekarski (potocznie nazywany mleczem), zrywany wcześnie ma miodowy smak i świetnie pasuje do sałatek lub syropów bądź nalewek, 
  • stokrotki pospolite świetnie prezentują się w sałatce, czy jako ozdoba deseru lub tortu. Młode kwiaty mogą być używane w całości, z większych obrywa się tylko płatki, 
  • lawenda może być wykorzystywana jako składnik ciastek albo smacznego naparu, 
  • kwiaty cukinii świetnie smakują smażone po wcześniejszym obtoczeniu ich w cieście, 
  • nasturcja większa ma kwiaty o ostrym smaku przypominającym rzeżuchę, świetnie nadaje się do sałatki, 
  • płatki róży jadalnej nadają się do dekoracji lub jako składnik konfitury, 
  • bratek ma kwiaty o łagodnym smaku będące jednym z najładniejszych składników sałatek, 
  • niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego lub fiołka wonnego są świetnym składnikiem sałatek lub po kandyzowaniu formą oryginalnego cukierka.
Ponadto do spożycia nadają się między innymi: goździki ogrodowe, chaber bławatek, fiołek wonny, pelargonia, rumianek, hibiskus, koniczyna łąkowa czy kwiaty czosnku. 

Jadalne kwiaty – gdzie kupić, jak zabezpieczyć, jak przygotować do spożycia? 

Najważniejszą zasadą dotyczącą spożywania kwiatów jest wybieranie do zbierania tylko i wyłącznie znanych gatunków lub kupowanie ich w sprawdzonych sklepach. Kwiaty, które ładnie wyglądają, mogą być zarówno jadalne, jak i trujące, warto więc dbać o ich odpowiedni wybór, tak samo jak w przypadku zbieranych czy kupowanych grzybów.  

Jeśli samodzielnie zbieramy kwiaty, wybierajmy tylko te, które nie są pod ochroną i nie są skażone toksynami: rosnące daleko od dróg czy fabryk. Ponadto wybierać należy kwiaty z rośliny wyglądającej na zdrową, bez przebarwień i oznak choroby. Nie wolno także zbierać wszystkich kwiatów w jednym miejscu –może to spowodować, że roślina nie będzie w stanie już się tam rozmnożyć. 

Przy zbieraniu lub kupowaniu kwiatów należy wybierać jak najmniejszą ich ilość – mają bardzo krótką trwałość i szybko więdną. Źle przechowywane po kilku czy kilkunastu godzinach będą nieświeże i nie będą nadawały się do spożycia. Kupować powinno się je w pudełkach, a zbierać do koszyka – nie mogą się gnieść ani zaparzać w worku z plastiku. Aby zachować ich świeżość, należy umieścić je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstawić do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku.  

Świetnie sprawdza się także prowadzenie własnej przydomowej hodowli – wtedy można mieć świeże kwiaty na dłużej. W sprzedaży dostępne są między innymi nasiona nasturcji, ogórecznika czy nagietka.

Najbezpieczniej jest jeść tylko płatki kwiatów, po usunięciu słupków i pręcików. Niektóre spożywa się na surowo (na przykład fiołki lub bratki), inne można poddać obróbce cieplnej (takie jak kwiaty cukinii), jeszcze inne można spożywać także po suszeniu (na przykład kwiaty piwonii). 

Jadalne kwiaty – przepisy 

Sałatka z fiołkami 

Składniki: 

  • kilka garści rukoli, 
  • 10 pomidorków koktajlowych, 
  • 1/2 ogórka zielonego, 
  • 1/2 cebuli czerwonej, 
  • 1/2 awokado, 
  • 1–2 łyżki sosu balsamicznego, 
  • garść kwiatów bratków. 

Umytą rukolę umieść na talerzu, na wierzchu ułóż kostki awokado, połówki pomidorków, półtalarki ogórka i cebuli. Skrop sosem balsamicznym. Posyp kwiatkami. 

Panierowane kwiaty cukinii 

Składniki: 

  • 6 kwiatów cukinii, 
  • 300 ml mleka lub piwa, ewentualnie piwa rozcieńczonego wodą, 
  • 1 jajko, 
  • 3–4 łyżki mąki, 
  • szczypta soli, 
  • olej do smażenia. 

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta (poza olejem i kwiatami), powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Obtaczaj kwiaty w cieście, smaż na rozgrzanym (ale nie gorącym) oleju, aż będą złote. 

Bezy z fiołkami

Składniki: 

  • 3–4 białka, 
  • szczypta soli, 
  • 1,5 szklanki cukru drobnego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • garść kwiatów fiołka. 

Ubij białka z dodatkiem soli, aż będą zupełnie sztywne. Dodaj powoli cukier, cały czas miksując, aż się rozpuści. Pod koniec wmieszaj delikatnie szpatułką mąkę i sok z cytryny. Pianę nałóż na blaszkę (najlepiej teflonową lub silikonową matę), a na wierzchu przyklej kwiatki fiołka. Susz przez około godzinę w 110°C. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij