Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie. Czy są zdrowe?
Katarzyna Turek-Kawecka

Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie. Czy są zdrowe?

Przypominają tartą bułkę, nadają potrawom serowy posmak i nazywa się je wegańskim parmezanem – mowa o płatkach drożdżowych, które stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród wegan. Czym dokładnie są i jakimi właściwościami się charakteryzują? Do czego można dodawać płatki drożdżowe? Czy istnieją przeciwwskazania do ich spożywania? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule. 

Od pradawnych lat drożdże wykorzystywane są do pieczenia oraz przeprowadzenia procesów fermentacji. Płatki drożdżowe to zdrowa i aromatyczna alternatywa dla produktów odzwierzęcych używanych do przygotowywania codziennych posiłków. Świetnie sprawdzą się w użyciu zarówno dla wzbogacenia smaku, jak i jako suplement dostarczający pewnej ilości białka i witamin. Przede wszystkim stosowane są przez osoby będące na diecie wegańskiej, ale coraz częściej wybierają je osoby spożywające na co dzień mięso jako wzbogacenie smaku i wartości odżywczej codziennej diety. 

Płatki drożdżowe – czym są? 

Płatki drożdżowe są produktem pochodzącym od tych samych mikroorganizmów co drożdże piekarnicze lub drożdże browarnicze: Saccharomyces cerevisiae. W przeciwieństwie do tych używanych do produkcji pieczywa lub piwa płatki drożdżowe są nieaktywne, ponieważ zostały pozbawione swoich funkcji przez działanie gorącem. Najprościej mówiąc, oznacza to, że nie udałoby się wykorzystanie ich do przygotowania jakiegokolwiek dania czy produktu, w którym konieczne byłoby wykorzystanie zdolności fermentacyjnych drożdży.  

Płatki drożdżowe mają żółty kolor i serowo-orzechowy posmak. Przez to wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie potrzebny jest smak sera bez jego użycia. W związku ze swoim smakiem i aromatem nazywane są wegańskim parmezanem. 

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne płatków drożdżowych 

Płatki drożdżowe w języku angielskim to „nutritional yeast”, co, tłumacząc na język polski, oznacza drożdże odżywcze. Związane jest to z tym, że poza walorami smakowymi płatki drożdżowe dostarczają także znaczącej ilości witamin i składników mineralnych oraz pełnowartościowego białka. Już 3 łyżki płatków drożdżowych dezaktywowanych dostarcza około: 

  • 50–60 kcal, 
  • 4–8 g białka
  • 2–3 g błonnika, 
  • oraz pewne ilości witamin z grupy B. 
Ponadto płatki drożdżowe dostarczają selenometioniny, związku selenu o silnych właściwościach przeciwutleniających. 

Warto podkreślić, że deklarowana zawartość makroskładników znacząco różni się pomiędzy produktami różnych producentów, brak jest dokładnych danych w tabelach wartości odżywczych)

Płatki drożdżowe – zastosowanie. Do czego dodawać i jak je jeść? 

Płatki drożdżowe mogą być wykorzystane jako wegański parmezan do posypywania dań, przygotowania pesto lub wegańskiego majonezu. Są to drożdże dezaktywowane, więc nie ma konieczności ich obróbki termicznej. Świetnie nadają się także do posypania zup i kanapek. Mają niską zawartość tłuszczu, można je więc spożywać codziennie i – zamieniając nimi ser – zmniejszyć spożycie nasyconych tłuszczy roślinnych, w tym także cholesterolu. 

Płatki drożdżowe – jakie i gdzie można je kupić? 

Płatki drożdżowe kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, w marketach na półkach z takim asortymentem lub sklepach internetowych oferujących podobne produkty. Są sprzedawane w opakowaniach o masie 150–1000 g, im większe opakowanie, tym bardziej korzystna jest cena. Przeliczając opakowania o różnej masie, za 100 g płatków drożdżowych trzeba zapłacić około 5–15 zł. 

Czy płatki drożdżowe są zdrowe? Przeciwskazania do spożywania 

Płatki drożdżowe są produktem względnie zdrowym, dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. W niektórych krajach płatki drożdżowe są wzbogacane większą ilością witamin z grupy B, w tym także witaminy B12, której suplementacja jest konieczna u osób pozostających na diecie wegańskiej. Są jednak grupy osób, które nie powinny ich spożywać. Przykładem mogą być osoby z alergią na białka drożdży oraz osoby z przerostem Candida w organizmie. Pomimo że są one inaktywowane, nie ma wystarczającej ilości badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania płatków u tych osób. Takie samo założenie powinno dotyczyć małych dzieci, szczególnie tych ze skłonnością do występowania alergii. 

Przepisy z wykorzystaniem płatków drożdżowych 

Przepisy pochodzą z książki autorki (pełny tytuł w bibliografii). 

„Twarożek” z orzechów nerkowca 

Składniki: 

  • 1 szklanka orzechów nerkowca, 
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych, 
  • ¼ mleka sojowego, 
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • ½ ząbka czosnku (lub więcej, jeśli lubisz serek czosnkowy), 
  • 10 rzodkiewek. 

Sposób wykonania: orzechy nerkowca zalej wodą na noc. Odcedź je rano, przełóż do kielicha blendera i dodaj wszystkie pozostałe składniki poza rzodkiewką. Zblenduj na gładką masę, pamiętając, żeby zeskrobywać resztki ze ścianek. W międzyczasie pokrój rzodkiewkę w paski. Połącz ją z twarożkiem w miseczce. Dobrze sprawdza się do smarowania pieczywa. Możesz dodatkowo posypać twarożek dymką lub ułożyć na wierzchu plastry pomidora. 

„Masełko” na kanapki 

Składniki: 

  • ½ szklanki mleka sojowego (125 ml), 
  • 1 szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek – ilość orientacyjna, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych, 
  • 1 szczypta soli kala namak (można pominąć lub dodać himalajskiej). 

Sposób wykonania: mleko wraz z sokiem z cytryny, płatkami oraz solą umieść w wysokim, wąskim naczyniu od blendera ręcznego. Blenduj, poruszając góra-dół, aż msa się lekko napowietrzy. Małym strumieniem powoli wlewaj olej lub oliwę, cały czas blendując. Dolewaj do momentu, aż masa będzie miała konsystencję podobną do serka topionego (gęściejsza od śmietany). Przełóż do pojemniczka i przechowuj w lodówce kilka dni. 

Pesto po polsku 

Składniki: 

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • 60 ml oliwy lub oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki nasion słonecznika, 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych + do posypania, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 szczypta soli i pieprzu. 

Sposób wykonania: wszystkie składniki na pesto zmiksuj ze sobą na gładką pastę. Jeśli będzie zbyt gęste, to dolej oleju, jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę więcej płatków drożdżowych. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Insulinomimetyki – gymnema sylvestre (gurmar) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy liście „niszczyciela cukru” są skuteczne podczas odchudzania?

    Gymnema sylvestre to pochodząca z rejonów Azji południowo-wschodniej roślina o właściwościach insulinomimetycznych, czyli obniżających poziom cukru we krwi. Zalecana cukrzykom i osobom będącym w trakcie terapii odchudzającej. Pomaga ograniczyć łaknienie na słodkie produkty, znieczulając kubki smakowe w miejscu, które odpowiada za wiązanie cukru. Jak długo należy sumplementować gurmar, aby zauważyć oczekiwane działanie, ile kosztuje preparat z liści gymnema sylvestre i jakie mogą być skutki uboczne stosowania suplementu z tym insulinomimetykiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij