Dieta na wypadanie włosów – co jeść, aby włosy przestały wypadać?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta na wypadanie włosów – co jeść, aby włosy przestały wypadać?

Wśród przyczyn wypadających włosów wymienia się m.in. poród, nieodpowiednią pielęgnację, stres, choroby czy też zaburzenia hormonalne. Okazuje się, że dieta również ma duży wpływ na ich kondycję. Co zatem jeść, aby włosy przestały wypadać?  

Zadbane, gęste i lśniące włosy są ozdobą, szczególnie w przypadku kobiet. Rosną przez jakiś czas, następnie obumierają, wypadają i są zastępowane przez nowe. Wypadanie włosów jest zatem procesem naturalnym, wiążącym się z ich spoczynkową fazą wzrostu. Jeśli jednak włosy wypadają w zbyt dużych ilościach, może to oznaczać zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Nie zawsze łatwo jest określić bezpośrednią przyczynę wypadania włosów, warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie czynniki, które mogą mieć z tym związek.

Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?

Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta

Znaczenie diety na wypadanie włosów

Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać. 

Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B8). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.

Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy. 

Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?

Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
•    ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
•    witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
•    kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
•   witaminę B8 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.

Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.

Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne). 

W diecie na wypadanie włosów nie może zabraknąć powyższych składników. Nie wolno jednak zapomnieć o tym: aby włosy nie wypadały i były mocne, konieczne jest również spożywanie odpowiedniej liczby kalorii – minimalnie równej podstawowej przemianie materii PPM, a najlepiej zgodnej z całkowitą przemianą materii CPM, uwzględniającej dodatkowo aktywność fizyczną.

Wszystkie powyższe składniki najlepiej dostarczać sobie z dietą. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz spożywać powyższych składników, możesz skonsultować z lekarzem lub dietetykiem ewentualną ich suplementację. Składnikiem, którego możesz dostarczyć sobie zbyt mało z samą żywnością, jest selen. Jest to związek, którego w glebach na terenie Polski jest niewiele, niska jest więc jego zawartość w produktach spożywczych. Jeśli masz problem z wypadającymi włosami, w laboratorium można zbadać jego poziom.

Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:

śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – powinny stanowić barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas kojowy i jego zastosowania w kosmetologii, kosmetyce i medycynie

    Kwas kojowy (5-hydroksy-2-(hydroksymetylo)-4H-pirano-4-on) jest związkiem chemicznym naturalnego pochodzenia. Jest produkowany przez wiele gatunków grzybów i bakterii. Można go znaleźć w sfermentowanych produktach kuchni azjatyckiej – np. w sosie sojowym, paście miso czy winie ryżowym. Znany jest głównie ze względu na swoje działanie rozjaśniające. Ta niewielka cząsteczka chemiczna wykazuje także szereg innych ciekawych właściwości, dzięki którym znalazła o wiele szersze zastosowane praktyczne.

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Blizny po ospie – jak im zapobiec? Co na nie stosować?

    Blizny po ospie – czy można im zapobiec? Co stosować, aby pozbyć się nieestetycznych dziur lub plam po ospie? Podpowiadamy, co robić, aby ich uniknąć, a także wskazujemy, które preparaty będą pomocne w ich rozjaśnieniu i spłyceniu.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

  • Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?

    Kaolin to drobnokrystaliczny minerał ilasty stosowany w lecznictwie i – z czego jest najbardziej znany – w kosmetyce. Glinka to nazwa kaolinu spopularyzowana właśnie w tej dziedzinie. Czym dokładnie jest glinka, jakie ma właściwości i jak ją zastosować? Zapraszamy do lektury. 

  • PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?

    Glikol polietylenowy (PEG) to składnik wielu produktów kosmetycznych oraz leków. To, jaką pełnią funkcję, zależy od ich budowy. W poniższym artykule przybliżamy PEG, a w zasadzie PEG-i – rodzinę glikoli polietylenowych, które ze względu na swoje właściwości towarzyszą nam na co dzień. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij