×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Likopen poprawia jakość nasienia

Likopen jest barwnikiem nadającym pomidorom intensywnie czerwony kolor. Choć można go znaleźć także w innych warzywach i owocach, jego stężenie w pomidorach jest wyjątkowo wysokie. Likopen sam w sobie jest jednak trudno przyswajalny przez organizm, dlatego lepsze efekty daje przyjmowanie go w formie suplementów diety, w tym wypadku w formie LaktoLikopenu. 

LaktoLikopen pozyskiwany z pomidorów może zwiększać ruchliwość plemników nawet o 40 proc. – takie wnioski płyną z badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Sheffield, którzy jako pierwsi odkryli wyjątkowe właściwości tego składnika dietetycznego. Jest on pozyskiwany z przetworzonych pomidorów i co ważne, jest obecnym na rynku suplementem diety co oznacza, że z jego pozytywnych właściwości można korzystać już teraz.

Badania nad wpływem likopenu na męską płodność

Naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield przeprowadzili pierwszą na świecie, podwójnie ślepą i randomizowaną próbę kliniczna, która miła sprawdzić wpływ likopenu na jakość męskiego nasienia. W tym celu zaangażowali do eksperymentu 60 zdrowych mężczyzn między 19 a 30 rokiem życia. Pierwsza połowa z nich przez okres 12 tygodni przyjmowała suplement każdego dnia, natomiast druga przez równie długi czas otrzymywała placebo. Po zakończeniu eksperymentu porównano próbki krwi i spermy pobrane od uczestników badania na jego początku i końcu. 

Zaskakujące wyniki i szansa dla mężczyzn z problemami

Naukowcy nie spodziewali się, że przyjmowanie likopenu będzie miało jakikolwiek wpływ na jakość nasienia, więc wyniki okazały się wyjątkowo zaskakujące. Autorzy badania przyznają, że byli dosłownie zszokowani rezultatami, zwłaszcza, że wykonano je na bardzo nowoczesnym sprzęcie komputerowym o wyjątkowo dużej precyzji. 

Badanie było niewielkie, więc nie pozwala wyciągać daleko idących wniosków na temat likopenu, niemniej daje podstawę do prowadzenia dalszych eksperymentów mogących rozwiać ewentualne wątpliwości. Na dalszym etapie w badań mają wziąć udział mężczyźni doświadczający problemów z płodnością, by sprawdzić, czy LaktoLikopen jest w stanie pomóc również w ich sytuacji. Gdyby tak było, ta prosta terapia mogłaby stać się realną alternatywą dla inwazyjnych, drogich i czasochłonnych zabiegów wspierających płodność. 

Likopen przeciw nowotworom i chorobom serca

Likopen jest składnikiem odżywczym pochodzenia roślinnego o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki niemu warzywa i owoce, takie jak pomidory, arbuzy czy różowe grejpfruty zyskują charakterystyczny, czerwony lub różowy kolor.

Najbogatszym źródłem likopenu są dojrzałe, czerwone pomidory, zwłaszcza w formie suszonej lub przecieru, bądź passaty, tuż po nich wspomniany już arbuz, papaja, różowe grejpfruty oraz w najmniejszym stopniu czerwona papryka, ale jedynie po ugotowaniu. 

Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, likopen jest w stanie walczyć z wolnymi rodnikami, wywołującymi między innymi nowotwory, choroby serca czy schorzenia neurodegeneracyjne. Dodatkowo badania na modelu zwierzęcym pokazały, że jedzenie produktów bogatych w likopen chroni ciało przed szkodliwym oddziaływaniem pestycydów, herbicydów i niektórych rodzajów grzybów. W przypadku nowotworów, istnieją dowody na to, że likopen spowalnia wzrost guzów nowotworowych w piersiach i prostacie, jak również zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych w nerkach. Wiele badań wskazuje na to, że w przypadku raka prostaty likopen, a konkretnie sok pomidorowy, może działać prewencyjnie w kierunku rozwoju tego nowotworu, jeśli jest spożywany regularnie. W zależności od badań, mowa o spadku ryzyka o co najmniej 9 do maksymalnie 30 proc. 

Likopen wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo–naczyniowego poprzez redukcję poziomów złego i podnoszenie stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dieta bogata w źródła likopenu może obniżać ryzyko chorób serca o co najmniej 17 proc., a w przypadku udaru nawet o 31 proc. 

Likopen dla skóry i oczu

Pomidory i arbuzy nieprzypadkowo smakują najlepiej latem, ponieważ likopen chroni skórę przed efektami promieniowania ultrafioletowego. Wynika to z faktu, że likopen jest pochodną karotenoidów, a więc witaminy A, która chroni skórę przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania ultrafioletowego. Nie można jednak traktować go jako zamiennika kremu z filtrem – wsparcie w ochronie nie oznacza całkowitej ochrony. Również przez wzgląd na bliskie związki z witaminą A, niektóre badania sugerują prewencyjne działanie likopenu w kierunku niektórych schorzeń wzroku. Mówi się również o jego zdolności do łagodzenia objawów choroby Alzheimera, spowalniania degeneracji kości czy redukcji bólu neuropatycznego. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. E. A. Williams, M. Parker, A. Robinson i in., A randomized placebo–controlled trial to investigate the effect of lactolycopene on semen quality in healthy males, “European Journal of Nutrition” 2019; DOI: 10.1007/s00394–019–02091–5
  2. University of Sheffield, Dietary supplement from tomatoes discovered to boost sperm quality, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191009101159.htm, [dostęp:] 28.10.2019 r.
  3. A. Petre, Lycopene: Health Benefits and Top Food Sources "www.healthline.com" [online], https://www.healthline.com/nutrition/lycopene, [dostęp:] 28.10.2019 r.

Podziel się: