
Latem jedz borówki na zdrowie
Nie od dziś wiadomo (a tę pewność potwierdzają wyniki licznych badań), że borówki amerykańskie są świetnym źródłem przeciwutleniaczy (w szczególności flawonoidów) również w porównaniu do ich najbardziej znanych źródeł, a dodatkowo wykazują właściwości przeciwzapalne.
Opublikowane na dniach zestawienie badań nad borówkami, które zostało zaprezentowane w najnowszym wydaniu amerykańskich Dzienników Gerontologii, głosi między innymi, że zjadanie szklanki borówek dziennie jest zbawienne dla serca, ponieważ usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie krwi. Wspomniane właściwości to zasługa obecnych w skórce borówek barwników, antocyjanów, które nadają jej charakterystyczny, ciemnoniebieski kolor. Borówkowe antocyjany wspomagają także walkę ze złym cholesterolem, czego dowiedli między innymi naukowcy z Oklahoma State University. Z ich badań wynika, że już 50 gramów borówek dziennie pozwala zmniejszyć oksydację złego cholesterolu o niemal jedną trzecią, a właśnie ten proces w sposób bezpośredni przyczynia się do powstawania chorób serca.
Naprawiają DNA i przeciwdziałają cukrzycy
Jak jeszcze borówki mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu? Jak dowodzą badacze z Holandii oraz Włoch, borówki amerykańskie są w stanie zapobiec niszczeniu DNA przez wolne rodniki właśnie za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. We wspomnianych badaniach sprawdzano, czy picie soku z borówek bądź jedzenie ich w formie świeżej lub suszonej wpływa na zmniejszenie skali uszkodzeń DNA. Jak się okazało, borówkowa kuracja była w stanie poprawić ich stan o około 20%. To ważna informacja, biorąc od uwagę, że uszkodzenia DNA są jednym z czynników, które w szczególny sposób sprzyjają rozwojowi różnego typu nowotworów.
Niektóre badania przypisują antocyjanom zawartym w borówkach właściwości przeciwdiabetyczne. Osoby chore na cukrzycę mogą włączać je do diety, ponieważ zawierają stosunkowo niewiele cukru w porównaniu do innych owoców, średnio dwie łyżeczki na 100 gramów. Co ważniejsze, składniki aktywne borówek amerykańskich wpływają na metabolizm glukozy oraz wrażliwość insulinową, zwłaszcza gdy owoce są spożywane w formie soku.
Borówki mogą być również alternatywą dla żurawiny w przypadku infekcji dróg moczowych. Podobnie jak ona, niebieskie owoce są bogate w związki antyadhezyjne, które uniemożliwiają szkodliwym bakteriom wiązanie się ze ścianami pęcherza, co w konsekwencji prowadzi do bolesnych infekcji. Takie właściwości borówek potwierdzili między innymi badacze z Uniwersytetu Stirling w Wielkiej Brytanii.
Właściwości odżywcze borówek amerykańskich
Naszemu zdrowiu służą przede wszystkim zawarte w borówkach przeciwutleniacze, ale to tylko jeden z szeregu cennych składników odżywczych zawartych w tych owocach. Około 150 gramów borówek pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wspomaga mineralizację kości i pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Ta sama ilość zapewnia 25% dziennej dawki manganu, który odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, jak również 24% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Borówki amerykańskie są odmianą swojskich, polskich jagód, równie cennych zdrowotnie, choć przez wzgląd na bardzo delikatną strukturę gorzej znoszących transport i przechowywanie. Jagody są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, a także wspomnianych K i C, a do tego zawierają istotne ilości szeregu minerałów, poza manganem również cynku, potasu, wapnia, żelaza czy fosforu. Jagody są polecane osobom mającym problemy trawienne, ponieważ zawarte w nich garbniki wspomagają pracę jelit, działają dezynfekująco i uszczelniają błonę śluzową żołądka. Świeże owoce i wyciągi z jagód są polecane również na problemy ze wzrokiem, za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin A i C. Po przetwory jagodowe warto sięgać także w okresie przeziębień i grypy, ponieważ zwiększają odporność. Najlepsze działanie wykazują jednak świeże owoce, które w sezonie warto na zapas zamrozić i później dodawać do jogurtów czy owsianek. Taki dodatek z pewnością nie narazi na szwank naszej sylwetki, ponieważ jagody zawierają jedynie 50 kalorii w 100 gramach i około 3 gramów błonnika w tej samej ilości.