Latem jedz borówki na zdrowie
Katarzyna Szulik

Latem jedz borówki na zdrowie

Letnie miesiące wzbogacają naszą dietę spora dawką witamin i mikroelementów pochodzących ze świeżych warzyw i owoców. Przez zaledwie kilka miesięcy możemy się cieszyć między innymi owocami leśnymi, które łączą wyjątkowo niską kaloryczność z bogactwem składników odżywczych. Sezon na maliny czy truskawki trwa krótko, ale przez całe lato można zajadać się borówkami amerykańskimi, których prozdrowotne właściwości potwierdzają nowe badania.

  1. Borówki naprawiają DNA i przeciwdziałają cukrzycy
  2. Właściwości odżywcze borówek amerykańskich

Nie od dziś wiadomo (a tę pewność potwierdzają wyniki licznych badań), że borówki amerykańskie są świetnym źródłem przeciwutleniaczy (w szczególności flawonoidów) również w porównaniu do ich najbardziej znanych źródeł, a dodatkowo wykazują właściwości przeciwzapalne.

Opublikowane w 2019 roku zestawienie badań nad borówkami, które zostało zaprezentowane w jednym z wydań amerykańskich Dzienników Gerontologii, głosi między innymi, że zjadanie szklanki borówek dziennie jest zbawienne dla serca, ponieważ usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie krwi. Wspomniane właściwości to zasługa obecnych w skórce borówek barwników, antocyjanów, które nadają jej charakterystyczny, ciemnoniebieski kolor. Borówkowe antocyjany wspomagają także walkę ze złym cholesterolem, czego dowiedli między innymi naukowcy z Oklahoma State University. Z ich badań wynika, że już 50 gramów borówek dziennie pozwala zmniejszyć oksydację złego cholesterolu o niemal jedną trzecią, a właśnie ten proces w sposób bezpośredni przyczynia się do powstawania chorób serca.

Na jedzeniu borówek korzystają nie tylko nasze serca, ale też mózgi. Mają one polepszać pamięć dzieci i osób starszych, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów doświadczających pierwszych oznak problemów kognitywnych.

Borówki naprawiają DNA i przeciwdziałają cukrzycy

Jak jeszcze borówki mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu? Jak dowodzą badacze z Holandii oraz Włoch, borówki amerykańskie są w stanie zapobiec niszczeniu DNA przez wolne rodniki właśnie za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. We wspomnianych badaniach sprawdzano, czy picie soku z borówek bądź jedzenie ich w formie świeżej lub suszonej wpływa na zmniejszenie skali uszkodzeń DNA. Jak się okazało, borówkowa kuracja była w stanie poprawić ich stan o około 20%. To ważna informacja, biorąc od uwagę, że uszkodzenia DNA są jednym z czynników, które w szczególny sposób sprzyjają rozwojowi różnego typu nowotworów.

Niektóre badania przypisują antocyjanom zawartym w borówkach właściwości przeciwdiabetyczne. Osoby chore na cukrzycę mogą włączać je do diety, ponieważ zawierają stosunkowo niewiele cukru w porównaniu do innych owoców, średnio dwie łyżeczki na 100 gramów. Co ważniejsze, składniki aktywne borówek amerykańskich wpływają na metabolizm glukozy oraz wrażliwość insulinową, zwłaszcza gdy owoce są spożywane w formie soku.
Borówki mogą być również alternatywą dla żurawiny w przypadku infekcji dróg moczowych. Podobnie jak ona, niebieskie owoce są bogate w związki antyadhezyjne, które uniemożliwiają szkodliwym bakteriom wiązanie się ze ścianami pęcherza, co w konsekwencji prowadzi do bolesnych infekcji. Takie właściwości borówek potwierdzili między innymi badacze z Uniwersytetu Stirling w Wielkiej Brytanii.

 

 

 

DLA DIABETYKA

WITAMINA C

NA WZMOCNIENIE SERCA

Właściwości odżywcze borówek amerykańskich

Naszemu zdrowiu służą przede wszystkim zawarte w borówkach przeciwutleniacze, ale to tylko jeden z szeregu cennych składników odżywczych zawartych w tych owocach. Około 150 gramów borówek pokrywa aż 36% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wspomaga mineralizację kości i pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Ta sama ilość zapewnia 25% dziennej dawki manganu, który odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, jak również 24% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Ze względu na niską kaloryczność (tylko 84 kalorie w 150 gramach) i wysoką zawartość błonnika (średnio 4 gramy na tę samą ilość) borówki są przekąską, po którą sięgać mogą także osoby mające problemy z wagą.

Borówki amerykańskie są odmianą swojskich, polskich jagód, równie cennych zdrowotnie, choć przez wzgląd na bardzo delikatną strukturę gorzej znoszących transport i przechowywanie. Jagody są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, a także wspomnianych K i C, a do tego zawierają istotne ilości szeregu minerałów, poza manganem również cynku, potasu, wapnia, żelaza czy fosforu. Jagody są polecane osobom mającym problemy trawienne, ponieważ zawarte w nich garbniki wspomagają pracę jelit, działają dezynfekująco i uszczelniają błonę śluzową żołądka. Świeże owoce i wyciągi z jagód są polecane również na problemy ze wzrokiem, za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin A i C. Po przetwory jagodowe warto sięgać także w okresie przeziębień i grypy, ponieważ zwiększają odporność. Najlepsze działanie wykazują jednak świeże owoce, które w sezonie warto na zapas zamrozić i później dodawać do jogurtów czy owsianek. Taki dodatek z pewnością nie narazi na szwank naszej sylwetki, ponieważ jagody zawierają jedynie 50 kalorii w 100 gramach i około 3 gramów błonnika w tej samej ilości.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Borówka amerykańska – właściwości, przeciwwskazania

    Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.), jest rośliną uprawną pochodzącą – jak sama nazwa wskazuje – ze Stanów Zjednoczonych. Cieszy się w naszym kraju dużym zainteresowaniem zarówno ze strony konsumentów, jak i producentów żywności. Jest gatunkiem borówki zaliczanym do roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Obecnie do sześciu największych światowych producentów borówek amerykańskich zalicza się: Stany Zjednoczone, Kanadę, Peru, Hiszpanię, Meksyk oraz Polskę.

  • Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

    Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus) to krzewinka rosnąca w lasach (najczęściej sosnowych i świerkowych). Jest owocem bogatym w antocyjany, garbniki katechinowe, witaminy i minerały. Nazywana przez niektórych także borówką czarną, czarną jagodą lub borówką europejską. Przypisuje się jej szereg właściwości leczniczych, w tym te moczopędne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Jakie jeszcze właściwości ma czarna jagoda i jak przygotować odwar przeciwbiegunkowy z borówki czernicy?

  • Owoce leśne

    Niejedna letnia wycieczka do lasu kończy się zbieraniem poziomek, malin, jagód, borówek czy też jeżyn, które kuszą nas swoim wyglądem i zapachem. Żadne bowiem odmiany ogrodowe nie dorównują pod względem aromatu owocom leśnym, a samo zbieranie owoców w lesie jest dla wielu ludzi przyjemnością i możliwością bliskiego kontaktu z naturą.

  • Czarna jagoda i jagoda goji

    Sezon letni to czas zbioru jagód. Nie każdy z nas jednak wie, że owoce borówki czernicy (Myrtylli fructus), oprócz wspaniałego smaku mają jeszcze bogaty skład. Co łączy czarną jagodę z jagodą goji (kolcowojem) i z dobrym wzrokiem, a jakie ryzyko wiąże się ze spożyciem nieumytych jagód prosto z krzaczka?

  • Przeciwcukrzycowe właściwości antocyjanów

    Antocyjany (antocyjaniny), czyli barwniki o barwie od czerwonopomarańczowej do niebieskofioletowej zawarte w owocach, warzywach i roślinach bulwiastych, wykazują działanie antycukrzycowe. Jakie jeszcze mają właściwości prozdrowotne?

  • Jaki jest najzdrowszy owoc? Sprawdź, co warto włączyć do diety

    Owoce to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a korzyści z ich spożycia są nieocenione. Pomimo zmian w sposobie żywienia i świadomości Polaków nadal jemy za mało owoców. O jakie owoce warto zadbać w codziennej diecie i dlaczego? Które owoce są najzdrowsze?

  • Witaminy i minerały zaklęte w roślinach

    Witaminy i sole mineralne to składniki niezbędne dla zdrowia. Ponieważ organizm nie potrafi ich wytwarzać ani dłużej gromadzić, muszą być dostarczane w codziennym pożywieniu w odpowiednich ilościach.

  • Zdrowotny wpływ borówek na kobiety z wysokim ciśnieniem krwi po menopauzie

    Kuliste, ciemnoniebieskie owoce o słodkim smaku i miękkim miąższu – mowa o owocach borówki, na którą sezon rozpoczął się w lipcu. Borówki cenione są nie tylko za walory smakowe, ale i lecznicze. Jak się okazuje w jednym z najnowszych badań naukowcy odkryli jej wpływ na ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia u kobiet będących po menopauzie i zmagających się z nadciśnieniem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl