Wiele ze swoich korzystnych właściwości czarna jagoda zawdzięcza przeciwutleniaczom o nazwie „antocyjany”. Są to pogromcy wolnych rodników, bardzo reaktywnych cząstek, których powstawanie jest nieuniknione, a których nadmiar wpływa destrukcyjnie na nasz organizm. Nie bez znaczenia są też zanieczyszczenia środowiska, promieniowanie słoneczne czy stres.
Wspólną cechą łączącą rodzimą jagodę z jagodą goji jest właśnie wspomniane bogactwo przeciwutleniaczy. Roślina ta występuje głównie na terenie Mongolii, Indii i Chin. Owocem goji są jaskrawoczerwone jagody, poddawane suszeniu. Bądźmy jednak ostrożni – w niektórych badaniach pojawiają się wzmianki o częstych alergiach na ten produkt. Niekiedy jest ono skojarzone z uczuleniem na brzoskwinie, pomidory, paprykę (te dwa ostatnie należą bowiem do tej samej rodziny – psiankowatych). Istnieje także udowodniona interakcja (niekorzystny efekt wspólnego stosowania) pomiędzy goji i lekami przeciwzakrzepowymi. Substancje zawarte w owocach kolcowoju hamują rozkład niektórych leków w wątrobie, nasilając efekt przeciwzakrzepowy i zwiększając ryzyko krwotoku. Ignorujmy też obietnice cudownego wyleczenia – żadna jagoda, na chwilę obecną, nie jest cudownym panaceum na wszelkie dolegliwości.
Wróćmy jednak do głównej bohaterki artykułu, czyli jagody leśnej. Otóż antocyjany borówki czernicy mogą mieć znaczenie w prewencji zaburzeń wzroku. To także wiąże się w pewnym stopniu z ich aktywnością antyoksydacyjną. W powstawaniu niektórych zmian (np. zaćma) istotną rolę pełnią bowiem właśnie uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki. Z kolei suszony owoc borówki czernicy jest tradycyjnie stosowany w leczeniu biegunek, gdzie za pozytywny wpływ odpowiadają głównie zawarte garbniki. Należy zaznaczyć, że świeże owoce nie mają takiego działania. Suszone owoce możemy kupić w aptece.
To wcale nie są strachy na lachy. Przy spożywaniu świeżych jagód występuje niebezpieczeństwo zakażenia się tasiemcem bąblowcem, którego jaja są roznoszone przez lisy. Zaszkodzić może nawet jeden nieumyty owoc prosto z krzaka, zanieczyszczony zwierzęcymi odchodami. Jaja są niezauważalne gołym okiem, a ich spożycie skutkuje wytworzeniem się torbieli przypominającej guz nowotworowy, która uciska narządy. Leczenie jest długotrwałe, a choroba jest trudna do zdiagnozowania (bardzo długo przebiega zupełnie bezobjawowo).
W aptece dostępne są suplementy zawierające sproszkowany owoc borówki czernicy (myrtilli fructus pulvis). Obok niego w suplementach tych znajdziemy również witaminę E, luteinę czy beta-karoten. Można też zamówić preparat zawierający ekstrakt lub sok z owoców goji.