Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć
Maria Brzegowy

Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawą naszej diety powinien być ruch, a zaraz po nim owoce i warzywa. W związku z tym, że dostarczają one ludzkiemu organizmowi cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, dobrze jeśli stanowią przynajmniej połowę tego, co jemy w ciągu dnia.

Warzywa i owoce a dieta sokowa

Witaminy, składniki mineralne, składniki bioaktywne to elementy niezbędne nie tylko dla zachowania naszego zdrowia. Stanowią także wsparcie dla właściwego przebiegu szeregu procesów fizjologicznych i metabolicznyc, gwarantują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, ale także wpływają na nasze samopoczucie. Nie od dziś wiadomo, że przykładowo cynk, selen, witaminy z grupy B, witaminy A+E czy C poprawiają wygląd cery i zapobiegają utracie włosów. Witamina D "poprawia nastrój" a w raz z wapniem wpływa na mineralizację kości. Przykłady funkcji tych składników można wymieniać bez końca. Czy zatem potężna ich dawka (dostarczona z samymi sokami) przysłuży się nam podczas tzw. detoksu sokowego?

Warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów cennych dla naszego zdrowia i urody. Przyjmuje się, że powinny one stanowić połowę tego, co znajduje się na naszym talerzu.

Organizm i jego potrzeby

Piramida Zdrowego Żywienia to jednak nie tylko warzywa i owoce. Co prawda znajdują się u jej podstawy zaraz nad aktywnością fizyczną, jednak należy pamiętać, że istotne są również także kolejne piętra. Mowa oczywiście o pełnoziarnistych produktach zbożowych, nabiale, mięsie, rybach, jajach oraz nasionach roślin strączkowych, a także orzechach i olejach roślinnych. Każde z tych produktów dostarcza cennych dla naszego organizmu elementów:

  • białka – składnika budulcowego, bez którego raczej ciężko będzie utrzymać prawidłową masę mięśniową,
  • tłuszczu – składnika energetycznego oraz „rozpuszczalnika” dla rozpuszczalnych w nim witamin (A, D, E i K),
  • węglowodanów, które w zależności od swej postaci – prostej bądź też złożonej, w mniej lub większej formie będą dbały o poziom energii, samopoczucie i humor, a co za tym idzie – piękny oraz szczęśliwy wygląd.

Ludzki organizm potrzebuje do prawidłowej pracy odpowiedniej ilości białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Według założeń zbilansowanej diety – same warzywa i owoce nie wystarczą.

Powiązane produkty

Detoks, dieta oraz zakwaszenie organizmu

Nie ma chyba wśród nas nikogo, kto przynajmniej raz nie słyszałby reklamy cudownych specyfików mających uwolnić organizm od zakwaszenia lub zatrucia organizmu. Rzekomo to właśnie z jego powodu czujemy się ospali, pozbawieni energii, przemęczeni, wypadają nam włosy i rozdwajają paznokcie. Mała tabletka, koktajl w proszku lub syrop miałby temu zaradzić. Czy to prawda?

Nie istnieje coś takiego jak zatrucie organizmu bez podania konkretnej toksyny będącej jego przyczyną. Nie można więc powiedzieć, że zakwasiliśmy swój organizm, jedząc dużo szynki oraz sera, a minimum warzyw. W tym wypadku wolno co najwyżej stwierdzić, iż nie pokryliśmy pełnego zapotrzebowania na wybrane witaminy i składniki mineralne, lecz wspomniane zakwaszenie organizmu to już zbyt dalece posunięta teoria. Zatruty organizm – rtęcią, kadmem,  innym metalem ciężkim bądź toksyną – wymaga pilnej hospitalizacji, dlatego mało prawdopodobne, by specjalistycznych badań toksykologicznych potrzebował co drugi z nas.

Specjaliści od reklamy doskonale wiedzą jak podejść potencjalnego konsumenta. Dziś większość z nas jest przemęczona, zestresowana i niewyspana. Zmagamy się z problemami z wagą, wypadającymi włosami oraz kruchymi paznokciami. Trudno więc nie odnaleźć siebie na liście zagrożonych „zakwaszeniem”. Naszą łatwowierność wykorzystują producenci preparatów na m.in. nadmiar wody czy oczyszczanie organizmu.

Właściwie użyty termin zakwaszenia organizmu spotyka się raczej w warunkach hospitalizacji w sytuacji wystąpienia tzw. kwasicy metabolicznej. Kwasica to taki stan, w którym dochodzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej, np. w przebiegu choroby nerek, wątroby bądź choroby nowotworowej. Wymaga bezwzględnej pomocy lekarskiej, stąd raczej nikła szansa, że i Twój organizm jest naprawdę „zakwaszony”.

O równowagę kwasowo-zasadową organizmu dbają specjalne wewnątrz oraz zewnątrzkomórkowe układy buforowe. Jej zaburzenia można stwierdzić na podstawie badań zwanych gazometrią. Taka sytuacja wymaga pilnej hospitalizacji, gdyż może zagrażać zdrowiu i życiu. Jeśli nie przebywasz aktualnie w szpitalu, jesteś zdrowy oraz sprawny, mało prawdopodobne, by problem dotyczył właśnie Ciebie.

Dieta sokowa dla lżejszej sylwetki?

Z całą pewnością nie można zaliczyć soków owocowych bądź warzywnych do produktów szczególnie istotnych dla naszego zdrowia. Z racji swojego technologicznego przetworzenia ich nadmiar w diecie może przynieść więcej szkód niż potencjalnych korzyści. Szklanka soku owocowego (około 250–300 ml) to około 120 kcal. Ponadto – brakuje w nim tego co w owocach i warzywach najcenniejsze – błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych, które pozostały w odrzuconym miąższu.

Zdecydowanie lepszym wyborem byłyby raczej smoothie, bazujące na całych produktach. Jeśli jednak chcesz poczuć się lepiej latem, przed ważna imprezą lub po prostu na co dzień pragniesz poczuć się lżej – po prostu zadbaj o zdrowie, regularnie jedząc najwyższe jakościowo posiłki z dodatkiem dużych ilości świeżych warzyw, a owocowym smoothie zastąp codzienny deser. W razie potrzeby wykonaj kontrolny panel badań krwi i moczu, dzięki któremu ocenisz poziom ewentualnych niedoborów w swoim organizmie. Można je wówczas uzupełnić, wykorzystując do tego właściwe dobrane suplementy diety, takie jak witaminy, minerały, odżywki białkowe, tabletki na piękne włosy i paznokcie, adaptogeny, elektrolity, aminokwasy czy też preparaty określane mianem superfoods.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij