Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć
Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawą naszej diety powinien być ruch, a zaraz po nim owoce i warzywa. W związku z tym, że dostarczają one ludzkiemu organizmowi cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, dobrze jeśli stanowią przynajmniej połowę tego, co jemy w ciągu dnia.
Warzywa i owoce a dieta sokowa
Witaminy, składniki mineralne, składniki bioaktywne to elementy niezbędne nie tylko dla zachowania naszego zdrowia. Stanowią także wsparcie dla właściwego przebiegu szeregu procesów fizjologicznych i metabolicznyc, gwarantują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, ale także wpływają na nasze samopoczucie. Nie od dziś wiadomo, że przykładowo cynk, selen, witaminy z grupy B, witaminy A+E czy C poprawiają wygląd cery i zapobiegają utracie włosów. Witamina D "poprawia nastrój" a w raz z wapniem wpływa na mineralizację kości. Przykłady funkcji tych składników można wymieniać bez końca. Czy zatem potężna ich dawka (dostarczona z samymi sokami) przysłuży się nam podczas tzw. detoksu sokowego?
Organizm i jego potrzeby
Piramida Zdrowego Żywienia to jednak nie tylko warzywa i owoce. Co prawda znajdują się u jej podstawy zaraz nad aktywnością fizyczną, jednak należy pamiętać, że istotne są również także kolejne piętra. Mowa oczywiście o pełnoziarnistych produktach zbożowych, nabiale, mięsie, rybach, jajach oraz nasionach roślin strączkowych, a także orzechach i olejach roślinnych. Każde z tych produktów dostarcza cennych dla naszego organizmu elementów:
- białka – składnika budulcowego, bez którego raczej ciężko będzie utrzymać prawidłową masę mięśniową,
- tłuszczu – składnika energetycznego oraz „rozpuszczalnika” dla rozpuszczalnych w nim witamin (A, D, E i K),
- węglowodanów, które w zależności od swej postaci – prostej bądź też złożonej, w mniej lub większej formie będą dbały o poziom energii, samopoczucie i humor, a co za tym idzie – piękny oraz szczęśliwy wygląd.
Ludzki organizm potrzebuje do prawidłowej pracy odpowiedniej ilości białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Według założeń zbilansowanej diety – same warzywa i owoce nie wystarczą.
Detoks, dieta oraz zakwaszenie organizmu
Nie ma chyba wśród nas nikogo, kto przynajmniej raz nie słyszałby reklamy cudownych specyfików mających uwolnić organizm od zakwaszenia lub zatrucia organizmu. Rzekomo to właśnie z jego powodu czujemy się ospali, pozbawieni energii, przemęczeni, wypadają nam włosy i rozdwajają paznokcie. Mała tabletka, koktajl w proszku lub syrop miałby temu zaradzić. Czy to prawda?
Nie istnieje coś takiego jak zatrucie organizmu bez podania konkretnej toksyny będącej jego przyczyną. Nie można więc powiedzieć, że zakwasiliśmy swój organizm, jedząc dużo szynki oraz sera, a minimum warzyw. W tym wypadku wolno co najwyżej stwierdzić, iż nie pokryliśmy pełnego zapotrzebowania na wybrane witaminy i składniki mineralne, lecz wspomniane zakwaszenie organizmu to już zbyt dalece posunięta teoria. Zatruty organizm – rtęcią, kadmem, innym metalem ciężkim bądź toksyną – wymaga pilnej hospitalizacji, dlatego mało prawdopodobne, by specjalistycznych badań toksykologicznych potrzebował co drugi z nas.
Właściwie użyty termin zakwaszenia organizmu spotyka się raczej w warunkach hospitalizacji w sytuacji wystąpienia tzw. kwasicy metabolicznej. Kwasica to taki stan, w którym dochodzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej, np. w przebiegu choroby nerek, wątroby bądź choroby nowotworowej. Wymaga bezwzględnej pomocy lekarskiej, stąd raczej nikła szansa, że i Twój organizm jest naprawdę „zakwaszony”.
O równowagę kwasowo-zasadową organizmu dbają specjalne wewnątrz oraz zewnątrzkomórkowe układy buforowe. Jej zaburzenia można stwierdzić na podstawie badań zwanych gazometrią. Taka sytuacja wymaga pilnej hospitalizacji, gdyż może zagrażać zdrowiu i życiu. Jeśli nie przebywasz aktualnie w szpitalu, jesteś zdrowy oraz sprawny, mało prawdopodobne, by problem dotyczył właśnie Ciebie.
Dieta sokowa dla lżejszej sylwetki?
Z całą pewnością nie można zaliczyć soków owocowych bądź warzywnych do produktów szczególnie istotnych dla naszego zdrowia. Z racji swojego technologicznego przetworzenia ich nadmiar w diecie może przynieść więcej szkód niż potencjalnych korzyści. Szklanka soku owocowego (około 250–300 ml) to około 120 kcal. Ponadto – brakuje w nim tego co w owocach i warzywach najcenniejsze – błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych, które pozostały w odrzuconym miąższu.
Zdecydowanie lepszym wyborem byłyby raczej smoothie, bazujące na całych produktach. Jeśli jednak chcesz poczuć się lepiej latem, przed ważna imprezą lub po prostu na co dzień pragniesz poczuć się lżej – po prostu zadbaj o zdrowie, regularnie jedząc najwyższe jakościowo posiłki z dodatkiem dużych ilości świeżych warzyw, a owocowym smoothie zastąp codzienny deser. W razie potrzeby wykonaj kontrolny panel badań krwi i moczu, dzięki któremu ocenisz poziom ewentualnych niedoborów w swoim organizmie. Można je wówczas uzupełnić, wykorzystując do tego właściwe dobrane suplementy diety, takie jak witaminy, minerały, odżywki białkowe, tabletki na piękne włosy i paznokcie, adaptogeny, elektrolity, aminokwasy czy też preparaty określane mianem superfoods.